Moore Greece Newsletter - Φεβρουάριος 2017
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στην έκδοση Φεβρουαρίου 2017, το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ φιλοξενεί άρθρο του κ. Κ. Κωνσταντίνου, Δ/ντος  Συμβούλου της Moore Stephens Ελλάδας, σχετικά με τις εξελίξεις που επηρέασαν τη ναυτιλία και τα σχετικά με αυτή επαγγέλματα, το 2016, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Ακτή Μιαούλη'.

Επιπλέον, η ετήσια ανασκόπηση της χρονιάς παρουσιάστηκε από το International Chamber of Shipping, όπου αναλύονται θέματα όπως το IMO Ballast Water Management Convention καθώς και πολλά κρίσιμα ναυτιλιακά ζητήματα, μεταξύ άλλων θέματα ανταγωνισμού και πειρατείας.

Επίσης, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις νέες δυναμικές που αναπτύσσονται στο χώρο της ναυτιλίας, μέσα από την χρήση των λεγόμενων 'disruptive technologies', μια από τις εφαρμογές των οποίων είναι η BHP’s freight platform. 

Φορολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. για την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων που δίνει την δυνατότητα έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού από νόμιμους ελεγκτές και σε μικρές επιχειρήσεις.    


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ο κ. Κ. Κωνσταντίνου πραγματοποιεί ανασκόπηση του 2016 στην εφημερίδα 'Ακτή Μιαούλη' Ο κ. Κ. Κωνσταντίνου πραγματοποιεί ανασκόπηση του 2016 στην εφημερίδα 'Ακτή Μιαούλη'
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Γεωπολιτικές εξελίξεις, φορολογικά, λογιστικά, τεχνολογία, χρηματοδότηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνουν την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία εμπρός σε σειρά σημαντικών αποφάσεων οι οποίες θα την ακολουθούν για πολλές δεκαετίες.

Οι αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν στην διάρκεια του 2016 αφορούν σε καίριους τομείς οι οποίοι ο καθένας από αυτούς, αλλά και όλοι μαζί στο σύνολο τους επιδρούν καταλυτικά στις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Ο κ. Κ. Κωνσταντίνου, Δ/νων Σύμβουλος της Moore Stephens Ελλάδος, με άρθρο του, που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα 'Ακτή Μιαούλη', πραγματοποιεί μια ανασκόπηση του 2016, με έμφαση στα γεγονότα που επηρέασαν την ναυτιλία και τα περι-τη-ναυτιλία επαγγέλματα.


Περισσότερα

Η ναυτιλία θα βρει νέους τρόπους για να ξεπεράσει την παρατεταμένη ύφεσηΗ ναυτιλία θα βρει νέους τρόπους για να ξεπεράσει την παρατεταμένη ύφεση
 Ναυτιλία

Ο Richard Greiner, partner στη Moore Stephens UK, εξηγεί πως ο κλάδος της ναυτιλίας θα στηριχθεί στην εμπειρία και την καινοτομία για να ανταπεξέλθει στο 2017, το οποίο πιθανώς να είναι ακόμα μία χρονιά με πολλές αλλαγές και εκπλήξεις.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον της ναυτιλίας, είναι βέβαιο ότι οι περικοπές του OPEC θα οδηγήσουν σε ανοδική πορεία τις τιμές του πετρελαίου και ότι οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τήρηση των νέων κανονιστικών απαιτήσεων χρήσης καυσίμων και στην υιοθέτηση κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης έρματος.


Περισσότερα

International Chamber of Shipping: 2016 ReviewInternational Chamber of Shipping: 2016 Review
 Ναυτιλία

Το International Chamber of Shipping προέβη στην έκδοση της ετήσιας επισκόπησης του ναυτιλιακού τομέα για το 2016. Στην επισκόπηση αυτή δίνεται μεγάλη έμφαση στα ζητήματα συμμόρφωσης με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η έκδοση αυτή πραγματεύεται την πρόκληση που θα αποτελέσει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα η εισαγωγή ενός χαμηλού ορίου περιεκτικότητας σε θείο στα ναυτιλιακά καύσιμα με σκοπό την αντιμετώπιση της ρύπανσης. 

Ακόμη, αναλύονται θέματα όπως το IMO Ballast Water Management Convention καθώς και πολλά κρίσιμα ναυτιλιακά ζητήματα μεταξύ άλλων θέματα ανταγωνισμού και πειρατείας.


Περισσότερα

Ρεκόρ στον αριθμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρεωκόπησαν, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κερδίζουν έδαφος Ρεκόρ στον αριθμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρεωκόπησαν, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κερδίζουν έδαφος
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Σε άρθρο του independent αναφέρεται ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα των δέκα δολαρίων το βαρέλι.

Το άρθρο αναφέρεται και σε έρευνα της Moore Stephens σύμφωνα με την οποία το περασμένο έτος 16 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου οδηγήθηκαν σε πτώχευση, αφού δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από πενήντα δολάρια το βαρέλι.


Περισσότερα

  Χαμηλοί ναύλοι αναμένονται το Φεβρουάριο στον τομέα των dry bulk carriers Χαμηλοί ναύλοι αναμένονται το Φεβρουάριο στον τομέα των dry bulk carriers
 Ναυτιλία

Παραδοσιακά ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τους χαμηλότερους ναύλους στον τομέα των dry bulk carriers, κυρίως λόγω της αποχής των κινέζων εισαγωγέων κατά τη διάρκεια των εορτασμών της κινέζικης πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο της Hellenic Shipping News οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μετά από αυτή την εορταστική περίοδο θα είναι πολύ κρίσιμες για τη μελλοντική πορεία του κλάδου.


Περισσότερα

Το on-line chartering είναι πλέον γεγονόςΤο on-line chartering είναι πλέον γεγονός
 Ναυτιλία

Η υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών στον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, παρά τις εν γένει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η δημιουργία της πρωτοποριακής διαδικτυακής πλατφόρμας Vesselbot το 2015 στην Ελλάδα, αποτέλεσε την υλοποίηση της αρχικής ιδέας περί της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας πληροφοριακών δεδομένων από όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος του εγχειρήματος αυτού ήταν η αλλαγή του τρόπου με το οποίο λειτουργεί σήμερα η αγορά της ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας με σημαντικά οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Έκτοτε, η ιδέα αυτή σταδιακά υιοθετήθηκε και εφαρμόσθηκε στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά απο μεγάλες εταιρείες του χώρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το BHP’s freight platform. 

Η εξέλιξη του on-line chartering στα πλαίσια των 'disruptive technologies' στη ναυτιλία, κάνει έκδηλη την μετατόπιση της επιχειρησιακής στρατηγικής προς την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία στις ναυλώσεις των πλοίων, μετά από την επιτυχή συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους αυτών.

Ωστόσο, σε τί βαθμό και πότε θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα της νέας αυτής προσέγγισης;


Περισσότερα

Δυνατότητα έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού και στις μικρές επιχειρήσειςΔυνατότητα έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού και στις μικρές επιχειρήσεις
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία

Με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και λαμβάνοντας υπόψιν την παράγραφο 1ε του άρθρου 2 του νόμου 4449/2017, επεκτείνεται η δυνατότητα έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού του άρθρου 65α του νόμου 4174/2013 και στις μικρές επιχειρήσεις.

Μικρές επιχειρήσεις βάσει του ν. 4308/2014, είναι οι επιχειρήσεις που κατά την  ημερομηνία του ισολογισμού τους, δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Σύνολο ενεργητικού: Από 350.000 έως 4.000.000 ευρώ,
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: Από 700.000 έως  8.000.000 ευρώ,
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: Από 10 άτομα έως 50 άτομα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση 03/2017 της Ε.Λ.Τ.Ε, προβλέπεται ότι όταν μία μικρή επιχείρηση αναθέσει  οικειοθελώς τη διενέργεια ελέγχου των χρηματοοικονομικών της καταστάσεων σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή, τότε  ο έλεγχος αυτός θα  θεωρείται υποχρεωτικός και πέραν της έκθεσης ελέγχου που λαμβάνει ως προβλέπεται από το άρθρο 32 του ν. 4449/2017, θα μπορεί να ζητήσει και τη  λήψη  φορολογικού πιστοποιητικού του άρθρου 65α του νόμου 4174/2013.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διατάξεων της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας το φορολογικό πιστοποιητικό λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή υποθέσεων προς φορολογικό έλεγχο όταν σε αυτό περιλαμβάνονται διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.


Περισσότερα

Ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και με τις ΗΠΑ Ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και με τις ΗΠΑ
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, υπογράφηκε η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για την εφαρμογή της νομοθεσίας FATCA. Το FATCA είναι νόμος των ΗΠΑ από το 2010, ο οποίος εφαρμόζεται απο την 1 Ιανουαρίου 2013, και σκοπός του είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή απο Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι έχουν εισοδήματα και περιουσία εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσω διακρατικών συμφωνιών, τα πιστωτικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα εκτός ΗΠΑ, θα παρέχουν πληροφορίες προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικές με λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά Αμερικανοί πολίτες.


Περισσότερα

Τέλος η παρακράτηση φόρου σε αμοιβές που καταβάλλονται προς μόνιμες εγκαταστάσειςΤέλος η παρακράτηση φόρου σε αμοιβές που καταβάλλονται προς μόνιμες εγκαταστάσεις
 Φορολογία

Σε διευκρινίσεις, μέσω της ΠΟΛ 1007/2017, προέβη η φορολογική διοίκηση σχετικά με την παρακράτηση φόρου σε ορισμένες κατηγορίες.

Αναλυτικότερα, διευκρινίζεται πως οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες ή και αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες που λαμβάνει, μέσω της μόνιμης εγκατάστασής του στην Ελλάδα, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.


Περισσότερα

Διευκρινίσεις σχετικά με την εκπεσιμότητα δαπανώνΔιευκρινίσεις σχετικά με την εκπεσιμότητα δαπανών
 Φορολογία

Με την ΠΟΛ 1197/2016 δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την φορολογική μεταχείριση των δαπανών που καταβάλλονται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος μη συνεργάσιμου κράτους είτε κάτοικος κράτους με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με ιδιαίτερη αναφορά σε δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους-μέλους της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ και το οποίο χαρακτηρίζεται με τις ίδιες διατάξεις ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.


Περισσότερα

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένωνΟ Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέσα στο 2016 το νέο κανονισμό General Data Protection Regulation (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νέο ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 για να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Μερικές από τις αλλαγές του νέου κανονισμού είναι η ανάγκη καταλλήλως σχεδιασμένων συστημάτων, η καθιέρωση ειδικού προσωπικού προστασίας δεδομένων και η χρήση προσωπικών δεδομένων μόνο μετά από χορήγηση ειδικής άδειας. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις αλλαγές και  στη σωστή προσαρμογή των διαδικασιών τους στις νέες απαιτήσεις.

Τα κύρια σημεία συνοψίζει σε έκδοσή της η Moore Stephens.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.