Moore Greece Newsletter - Νοέμβριος 2018
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Nοεμβρίου 2018 με χαρά σας ανακοινώνουμε την εγγραφή της "Ορκωτοί Ελεγκτές Moore Stephens Α.Ε." στο μητρώο των εγγεγραμμένων ελεγκτικών εταιρειών του PCAOB, δηλαδή της Εποπτικής Αρχής των ελεγκτικών εταιρειών που μπορούν να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο των Η.Π.Α.

Ακόμη, στο ναυτιλιακό κλάδο, επικεντρωνόμαστε στην αισιοδοξία για ανάπτυξη του κλάδου και την έκρηξη στους ναύλους των δεξαμενόπλοιων, αλλά και στις ανησυχίες για τον προστατευτισμό του εμπορίου και για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Στα φορολογικά νέα, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στα ηλεκτρονικά βιβλία που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019, ενώ επίσης παραθέτουμε οδηγίες για την ηλεκτρονική καταχώριση και μεταβολή στοιχείων στο e-Μητρώο Πλοίων καθώς και επεξεγήσεις για τη φορολογική μεταχείριση χρηματικού βραβείου σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. 


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Εγγραφή της Εγγραφή της "Ορκωτοί Ελεγκτές Moore Stephens Α.Ε." στο μητρώο των εγγεγραμμένων ελεγκτικών εταιρειών του PCAOB
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από τις 30 Οκτωβρίου 2018 το Public Company Accounting Oversight Board (“PCAOB”) ενέκρινε την εγγραφή της ‘Ορκωτοί Ελεγκτές Moore Stephens Α.Ε.’ στο μητρώο των εγγεγραμμένων ελεγκτικών εταιρειών του PCAOB. To PCAOB είναι η Εποπτική Αρχή των ελεγκτικών εταιρειών που μπορούν να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο των Η.Π.Α.


Έκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοιαΈκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοια
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στις αρχές Νοεμβρίου 2018 σημειώθηκε μία τρομερή άνοδος των ναύλων στα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCC), οι οποίοι έφτασαν σε επίπεδο πάνω από 50.000 δολάρια την ημέρα. Το Σεπτέμβριο οι ημερήσιοι ναύλοι στη spot αγορά κυμαίνονταν μόλις στα 16.000 δολάρια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική.

Η άνοδος αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στα δρομολόγια από Μέση Ανατολή προς Κίνα και Ιαπωνία. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων χρόνων  και η ενίσχυση των ναύλων στηρίχθηκε σε μία πολύ ισχυρότερη ζήτηση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή αργού για να αντισταθμίσει τη μείωση της προσφοράς ιρανικού πετρελαίου, ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η διάλυση 150 περίπου δεξαμενόπλοιων κατά τη διάρκεια του έτους.


Περισσότερα

Ναυτιλία: αισιοδοξία για ανάπτυξη αλλά και ανησυχίες για τον προστατευτισμό του εμπορίου και τις απειλές στον κυβερνοχώροΝαυτιλία: αισιοδοξία για ανάπτυξη αλλά και ανησυχίες για τον προστατευτισμό του εμπορίου και τις απειλές στον κυβερνοχώρο
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη για το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και του κόστους των καυσίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα του «Business Performance Innovation Network» σε συνεργασία με την εταιρεία Navis που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News.

Περίπου το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα προβλέπει είτε βελτίωση της κερδοφορίας τους επόμενους 12 μήνες είτε συνέχιση της σταθεροποίησης και μείωση των ζημιών. Η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από όλες τις περιοχές του κόσμου, με ιδιαίτερα ισχυρή δραστηριότητα στην Ασία και τη Μέση Ανατολή / Αφρική.


Περισσότερα

Η εφαρμογή του μέτρου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θείου από τα πλοία κατά τους πρώτους μήνες του 2020Η εφαρμογή του μέτρου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θείου από τα πλοία κατά τους πρώτους μήνες του 2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Οι ναυτιλιακές εταιρείες ανησυχούν για πρόστιμα σε πλοία τα οποία, παρά τις προσπάθειές τους, δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν πλήρως με το όριο περιεκτικότητας σε θείο 0,50%. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα ήταν επωφελές οι λιμενικές αρχές να επιδείξουν κάποια επιείκεια κατά τις αρχικές φάσεις του νέου καθεστώτος χαμηλών εκπομπών θείου, όταν τα πλοία δυσκολεύονται να βρουν συμμορφούμενα καύσιμα.

Η 73η σύνοδος της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος εξέτασε το ενδεχόμενο να περιληφθεί αναφορά για "πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση" του νέου καθεστώτος στην εγκύκλιο με τον προγραμματισμό για τη συνεπή εφαρμογή του ορίου περιεκτικότητας σε θείο, όμως τελικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Στη σύνοδο πάντως ειπώθηκε ότι οι αρχές θα υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση στις περιοχές ελέγχου εκπομπών στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης, ειπώθηκε ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός διεξάγει διάλογο με όλες τις λιμενικές αρχές και μπορεί να ενθαρρύνει τη συνεργασία τους για την προώθηση της συνεκτικότητας στην προσέγγισή τους, σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Τέσσερα στα δέκα νεότευκτα δεν έχουν παραδοθεί ακόμηΤέσσερα στα δέκα νεότευκτα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Για το 2018 είχαν προγραμματιστεί αρχικώς 1.966 νέες παραδόσεις πλοίων στις ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως. Από αυτά, μόλις τα 1.100 πλοία παραδόθηκαν τελικά στους ιδιοκτήτες τους, ενώ το υπόλοιπο 40% των παραδόσων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ένα μεγάλο μέρος τους είναι πλοία βοηθητικά σε offshore δραστηριότητες, ωστόσο και πάλι τα στοιχεία δείχνουν μια αναποφασιστικότητα ενός μέρους των πλοιοκτητών στην παραλαβή των νεότευκτων πλοίων, είτε λόγω της κατάστασης των αγορών είτε λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.


Περισσότερα

Οδηγίες για την ηλεκτρονική καταχώριση και μεταβολή στοιχείων στο e-Μητρώο ΠλοίωνΟδηγίες για την ηλεκτρονική καταχώριση και μεταβολή στοιχείων στο e-Μητρώο Πλοίων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ. 1209/2018 «Καθορισμός διαδικασίας καταχώρισης και μεταβολής των στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα για τη λειτουργία του Μητρώου Τουριστικών πλοίων και Μικρών σκαφών του άρθρου 2 του ν. 4256/2014 και λοιπά θέματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή αυτού» και αναδημοσιεύεται στο Taxheaven.gr.

Η ΠΟΛ. 1209/2018 διευκρινίζει το πλαίσιο, τις προθεσμίες και τις επιβαρύνσεις για την εγγραφή στο e-Μητρώο Πλοίων. Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή είναι υποχρεωτική για τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α' της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.4256/2014, καθώς και των επαγγελματικών ημερόπλοιων.


Περισσότερα

Ηλεκτρονικά βιβλία από το 2019Ηλεκτρονικά βιβλία από το 2019
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν σχεδιαστεί και είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά (όπως δηλαδή σήμερα μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ) είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών.

Σύμφωνα με άρθρο του Taxheaven.gr, μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, σχεδιάζεται μια καινοτομία, τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνεται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.


Περισσότερα

Φορολογική μεταχείριση χρηματικού βραβείου που λαμβάνει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότηταςΦορολογική μεταχείριση χρηματικού βραβείου που λαμβάνει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Στη δημοσιότητα δόθηκε η "ΔΕΑΦ Β 1171568 ΕΞ 2018" απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα τη Φορολογική μεταχείριση χρηματικού βραβείου που λαμβάνει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως δημοσιεύεται στο e-forologia.gr.

Δεδομένου ότι όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό των χρηματικών βραβείων που λαμβάνουν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους, όπως για παράδειγμα για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους, αποτελεί έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.4172/2016 στο φορολογικό έτος που αποκτήθηκε το δικαίωμα είσπραξής του.


Περισσότερα

ΠΟΛ. 1207/2018 Αντιμετώπιση υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτου με ΦΠΑ μετά την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτωνΠΟΛ. 1207/2018 Αντιμετώπιση υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτου με ΦΠΑ μετά την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ. 1207/2018 για την αντιμετώπιση υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτου με ΦΠΑ μετά την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που έχει καταβληθεί φόρος στη μεταβίβαση ακινήτου βάσει ελέγχου επειδή η αντικειμενική αξία ήταν μεγαλύτερη του δηλούμενου τιμήματος ή του κόστους, τότε, σύμφωνα με την αναδρομική μείωση των τιμών, πρέπει να επιστραφεί το ποσό της διαφοράς μεταξύ της παλαιάς και της πλέον αναπροσαρμοσμένης αντικειμενικής αξίας και συνεπώς προκύπτει φόρος.

Σε περίπτωση που η αναπροσαρμοσμένη αντικειμενική αξία είναι μικρότερη του τιμήματος ή του κόστους, τότε στον υποκείμενο επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ της παλαιάς αντικειμενικής αξίας και της μεγαλύτερης αξίας μεταξύ του κόστους ή του δηλούμενου τιμήματος.

Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται μέχρι 30/4/2019 από τον υποκείμενο στον φόρο κατασκευαστή, καθώς αυτός είναι ο υπόχρεος στον ΦΠΑ, αίτηση στη ΔΟΥ του ακινήτου, που είχε υποβληθεί η ειδική δήλωση ΦΠΑ, με την οποία γνωστοποιείται η αναδρομική μείωση της αντικειμενικής αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου σύμφωνα με την Απόφαση ΠΟΛ. 1009/2016, το οποίο είχε φορολογηθεί στην αντικειμενική αξία ως μεγαλύτερη και ζητείται η επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.