Moore Greece Newsletter - Σεπτέμβριος 2019
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στην έκδοση Σεπτεμβρίου 2019, το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ αναδεικνύει τη συμμετοχή της Moore Stephens Ελλάδος στο 1ο Greek Corporate Governance Summit 2019, καθώς και την έκθεση της Moore Global για τις ενδοομιλικές συναλλαγές μετά το σχέδιο του ΟΟΣΑ για το BEPS (Base Erosion Profit Shifting).

Ακόμη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σύντομα θα δημοσιεύσουμε ένα ολοκαίνουριο εργαλείο ανάλυσης των Operating Costs των πλοίων, ως διάδοχος του εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος η προηγούμενη εταιρεία του δικτύου μας στο Λονδίνο.

Στα ναυτιλιακά νέα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέοι ειδικοί όροι για τα scrubbers "FPS scrubber clause" που έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στα ναυλοσύμφωνα. Επίσης, η χρηματοδότηση της "πράσινης" ναυτιλίας αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τις τράπεζες.

Στον τομέα των bulk carriers επικρατεί γενική αισιοδοξία χάρη στους ψηλούς ναύλους των τελευταίων ημερών, ενώ στον τομέα των tankers αναμένεται η μελλοντική ζήτηση να καθοριστεί από τα πετροχημικά προϊόντα.

Επιπλέον, ξεχωρίσαμε την επίσημη ανακοίνωση του SEC για τη μετάβαση στη μετά-Libor εποχή, ενώ παράλληλα εστιάζουμε και στη δημοσίευση του ελληνικού νόμου 4624/2019 για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τέλος, στα φορολογικά νέα, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μη συνεργάσιμα κράτη για το 2019, ενώ σας παρουσιάζουμε και τις διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τη σύσταση εταιρείας μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Νέο εργαλείο ανάλυσης των λειτουργικών εξόδων των πλοίων από τη MooreΝέο εργαλείο ανάλυσης των λειτουργικών εξόδων των πλοίων από τη Moore
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο ανάλυσης των Operating Costs των πλοίων θα δημοσιευτεί σύντομα από τη Moore, το πρόσφατα επανασχεδιασμένο δίκτυο Moore Stephens, ως διάδοχος του εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος η προηγούμενη εταιρεία του δικτύου μας στο Λονδίνο.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από εμάς μαζί με την πολύτιμη βοήθεια των μελών από όλο το παγκόσμιο δίκτυο, γνωστό για τις πολυετείς εμπειρίες της στο ναυτιλιακό κλάδο.

Το νέο εργαλείο θα περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερα από 1.200 πλοία που ελέγχθηκαν από το δίκτυο καθώς και ανεξάρτητες υποβολές από τον κλάδο.

Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο εργαλείο θα παρέχει ολοκληρωμένες και μοναδικές πληροφορίες για τη λειτουργία των πλοίων και θα αυξήσει τη δέσμευση μας με τον ναυτιλιακό κλάδο.


Η Moore Stephens Ελλάδος στο 1ο Greek Corporate Governance SummitΗ Moore Stephens Ελλάδος στο 1ο Greek Corporate Governance Summit
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Η Moore Stephens Ελλάδος συμμετείχε στο 1ο Greek Corporate Governance Summit, το οποίο διεξάχθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδείξει την αξία της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, ιδιωτικές ή δημόσιες, εισηγμένες ή μη.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ενισχύουν την πάγια θέση μας: ότι ο σχεδιασμός και η διατήρηση ενός αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου ισχυροποιεί τους μηχανισμούς διοίκησης και εποπτείας οποιασδήποτε επιχείρησης. Η δε αποτύπωση του συστήματος της εταιρικής διακυβέρνησης ενός οργανισμού, τείνει να αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο από τράπεζες, funds και μεγάλους πελάτες κατά τη σύναψη της επιχειρηματικής σχέσης.     


Περισσότερα

Έκθεση της Moore Global για τις Ενδοομιλικές ΣυναλλαγέςΈκθεση της Moore Global για τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε την τελική μορφή του σχεδίου δράσης για τη «Διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά των κερδών» (Base Erosion Profit Shifting – BEPS), με το οποίο μεταξύ άλλων προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένα βασικά ζητήματα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές - transfer pricing.

Σύμφωνα με τον Dr Sven Helm, Moore Global Transfer Pricing Leader, και τον Dr. Rainer Bräutigam, Tax Advisor, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για το transfer pricing  δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην «οικονομική συνεισφορά» κάθε οντότητας του ομίλου, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής οικονομίας. Όμως, δεδομένων των αντιτιθέμενων συμφερόντων των φορολογικών διοικήσεων στα θέματα transfer pricing, τα αποτελέσματα της Δράσης 14 του σχεδίου δράσης BEPS είναι μάλλον περιορισμένα.

Τα τρέχοντα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μόνο συστάσεις για “βέλτιστες πρακτικές” και  δεν υπάρχουν δεσμευτικές ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές για πολυμερείς συμφωνίες προκαθορισμού τιμών ή μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Ενδέχεται, λοιπόν, να αυξηθεί ο κίνδυνος πιθανής διπλής φορολόγησης ή μακροχρόνιων διαδικασιών επίλυσης διαφορών. Η προσεκτική "εκ των προτέρων" διάρθρωση και ανάλυση της αλυσίδας αξίας για οντότητες ενός ομίλου είναι πιο σημαντική από ποτέ.


Περισσότερα

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε έξι κινέζικες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο θυγατρικών της Cosco, για φερόμενη συνεργασία με το ΙράνΚυρώσεις από ΗΠΑ σε έξι κινέζικες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο θυγατρικών της Cosco, για φερόμενη συνεργασία με το Ιράν
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε σχέση με το Ιράν σε βάρος έξι κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων δύο θυγατρικών της Cosco. Οι κυρώσεις στοχοποιούν τις Cosco Shipping Tanker Dalian και  Cosco Shipping Tanker Dalian Seaman and Ship Management, όχι όμως τη μητρική εταιρεία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Θέτουν επίσης στο στόχαστρο τις China Concord Petroleum, Kunlun Shipping Company, Kunlun Holding Company και Pegasus 88 Limited.

Οι νέες αυτές κυρώσεις έφεραν αναταραχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Οι traders πετρελαίου ακυρώνουν τις κρατήσεις και αναζητούν νέα φορτία στη spot αγορά, με αποτέλεσμα οι ναύλοι στα VLCCs να σημειώσουν άλμα 25% την Παρασκευή.


Περισσότερα

FPS scrubber clause : νέοι όροι στα ναυλοσύμφωνα για το μοίρασμα κερδών και ζημιών από τα scrubbersFPS scrubber clause : νέοι όροι στα ναυλοσύμφωνα για το μοίρασμα κερδών και ζημιών από τα scrubbers
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Καθώς η καθοριστική ημερομηνία της εφαρμογής του IMO 2020 πλησιάζει, πολλοί πλοιοκτήτες έχουν ήδη τοποθετήσει ή σχεδιάζουν να τοποθετήσουν scrubbers στα πλοία τους. Με αυτόν τον τρόπο,  αναμένουν ότι και θα συμμορφώνονται με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα θα επωφεληθούν από την προμήθεια φθηνότερων καυσίμων.

Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα λοιπόν, πως θα κατανεμηθεί αυτή η εξοικονόμηση κόστους, καθώς και άλλα κέρδη ή ζημιές από τα scrubbers, μεταξύ ναυλωτών και πλοιοκτητών. Έτσι, τα νέα ναυλοσύμφωνα περιλαμβάνουν πλέον ειδικούς όρους "FPS Scrubbers" για τον καθορισμό όλων των σχετικών λεπτομερειών. 

Όμως, υπάρχουν ποικίλοι νομικοί, επιχειρησιακοί και εμπορικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση και τη σύνταξη των όρων FPS Scrubbers και επομένως είναι απίθανο να υπάρχει ένα ενιαίο κείμενο που να μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αγορά, σύμφωνα με ανάλυση της Clyde&Co.


Περισσότερα

Η χρηματοδότηση της Η χρηματοδότηση της "πράσινης ναυτιλίας " μείζον θέμα για τις τράπεζες
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

«Όποια τράπεζα στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης δεν εξετάζει τα πράσινα ζητήματα και τις ανησυχίες σχετικά με το κλίμα όταν αξιολογεί έναν πελάτη ή μια συναλλαγή είναι πλέον ανεπαρκής», σχολίασε ο Sir Roger Gifford, πρόεδρος του Green Finance Initiative κατά τη διάρκεια του London International Shipping Week, σύμφωνα με δημοσίευμα του Seatrade Maritime.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ναυτιλία έχει το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής άνθρακα ανά χιλιόμετρο, αν και η τεράστια κλίμακα του παγκόσμιου εμπορίου σημαίνει ότι τελικά η ποσότητα του άνθρακα που παράγεται από τον τομέα είναι μεγάλη. Τέλος, σχολίασε πως η πράσινη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των ομολόγων, θα στηρίξει τη μετάβαση από υψηλές σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Περισσότερα

Τα πετροχημικά θα οδηγήσουν τη μελλοντική ζήτηση στα δεξαμενόπλοιαΤα πετροχημικά θα οδηγήσουν τη μελλοντική ζήτηση στα δεξαμενόπλοια
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Σε έκθεση του πλοιοκτήτη Gibson που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News, ο λεγόμενος «πόλεμος στις πλαστικές ύλες» κερδίζει σταθερά έδαφος, με σημαντικές εταιρείες όπως οι McDonald's και Carlsberg, να επιδιώκουν τη ριζική μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στις επιχειρήσεις τους. Παρά τα ανωτέρω, όμως, εκτιμάται ότι η χρήση πλαστικών θα συνεχίσει να αυξάνεται έντονα κατά τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω των αναδυόμενων οικονομιών, όπου η επιθυμία για οικονομική ανάπτυξη συχνά υπερτερεί των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Τα καλά νέα για την αγορά δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση για πετροχημικά αναμένεται να αυξηθεί έντονα, με το 30% της αύξησης της συνολικής ζήτησης την περίοδο 2018 - 2024 να εκτιμάται ότι θα αφορά πλαστικά και πετροχημικά προϊόντα. Μετά το πέρας των πέντε ετών, όμως, η ζήτηση είναι αβέβαιη.


Περισσότερα

Αισιοδοξία στον τομέα των dry bulkΑισιοδοξία στον τομέα των dry bulk
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η αγορά Capesize διανύει μία εξαιρετικά θετική περίοδο με τους ναύλους να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η ενίσχυση των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία αναμένεται να κρατήσουν τα πλοία τύπου Capesize / VLOC σε υψηλή ζήτηση στον Ατλαντικό, υποστηρίζοντας αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση των ναύλων.

Η πρόσφατη αύξηση των spot ναύλων αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2019, κυρίως λόγω: α) των προσεχών κανονισμών του ΙΜΟ και β) της απότομης ανάκαμψης των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας.


Περισσότερα

Διστακτικότητα στις νέες ναυπηγήσεις πλοίωνΔιστακτικότητα στις νέες ναυπηγήσεις πλοίων
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Παρά την ενισχυμένη επίδοση των ναύλων, ειδικά στον τομέα των dry bulk carriers, παρατηρείται σχετική αδράνεια στην επένδυση κεφαλαίων στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, οι εφοπλιστές παραμένουν διστακτικοί στο να τοποθετήσουν παραγγελίες στα ναυπηγεία, διότι παραμένουν δύσπιστοι για την προοπτική των αγορών. Παρ' όλα αυτά, μεταξύ των αναλυτών, επικρατεί η πεποίθηση ότι η θετική πορεία των ναύλων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες του έτους και έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν η δραστηριότατα των εφοπλιστών σε νέες παραγγελίες θα παραμείνει συγκρατημένη.


Περισσότερα

Αυξημένο ενδιαφέρον για το LNG ως μεταβατικό καύσιμο στα πλοία VLCCΑυξημένο ενδιαφέρον για το LNG ως μεταβατικό καύσιμο στα πλοία VLCC
 Ναυτιλία |  Γενικά

Το LNG είναι ένα χρήσιμο - μεταβατικού χαρακτήρα – καύσιμο, το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί από τα πλοία για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%-50%.

Έτσι, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως  η Shell, η Total και η Exxon Mobil, δείχνουν ενδιαφέρον για μακροχρόνια ναύλωση πλοίων VLCC τα οποία θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο και το LNG. Μάλιστα, η ExxonMobil φέρεται να έχει απευθυνθεί σε ναυτιλιακές εταιρείες και ναυπηγεία για την κατασκευή μέχρι και οκτώ VLCC που θα χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο (πετρέλαιο και LNG).


Περισσότερα

Επίσημη Ανακοίνωση του SEC για τη μετάβαση στη μετά Libor εποχήΕπίσημη Ανακοίνωση του SEC για τη μετάβαση στη μετά Libor εποχή
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Εν όψει της κατάργησης παγκοσμίως το 2021 του LIBOR ως το ‘benchmark’ για όλα τα είδη δανείων, παραγώγων, ομολόγων και συμβολαίων, το SEC (Securities and Exchange Commission) δημοσίευσε μία επίσημη ανακεφαλαίωση των δεδομένων αυτήν την στιγμή, των επιπτώσεων και των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα.

 Το SEC Public Statement παραθέτει μεταξύ άλλων:

  • Μια σύνοψη του πού βρισκόμαστε παγκοσμίως 
  • Το reference rate που ήδη έχει εντοπιστεί στις Η.Π.Α. ως αντικατάσταση του USD Libor από την ειδικά συσταθείσα επιτροπή για το θέμα (“the Secured Overnight Financing Rate”) 
  • Τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όσες εταιρείες έχουν συμβόλαια σε LIBOR που εκτείνονται πέραν του 2021 – όπως ενέργειες και εκ των προτέρων διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες 
  • Τις ενέργειες του International Swaps and Derivatives Association (“ISDA”) αναφορικά με όσα derivative contracts επηρεάζονται από το LIBOR και θα βρίσκονται σε ισχύ το 2021 
  • Το Exposure Draft που έχει εκδώσει το International Accounting Standards Board “Interest Rate Benchmark Reform”.

 


Περισσότερα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νέος Ελληνικός Νόμος για τα προσωπικά δεδομέναΔημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νέος Ελληνικός Νόμος για τα προσωπικά δεδομένα
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Νόμος 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις».

Ο νέος Νόμος εξειδικεύει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που ισχύει στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη από 25 Μαίου 2018, σε καίρια θέματα όπως οι σχέσεις απασχόλησης και οι εκτελεστικές εξουσίες της ΑΠΔΠΧ.


Περισσότερα

Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2019 Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2019
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 1353/2019 "Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2019 δυνάμει της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 4 και των κριτηρίων της παρ. 3 σε συνδυασμό με τις παρ. 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 65 του N . 4172/2013".


Περισσότερα

Διευκρινίσεις σχετικά με τη Σύσταση Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας ΣτάσηςΔιευκρινίσεις σχετικά με τη Σύσταση Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προέβη στη δημοσίευση διευκρινίσεων αναφορικά με τη σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (ΥΜΣ). Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι έλεγχοι νομιμότητας και πληρότητας που απαιτούνται για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ΥΜΣ, είναι πολύ συγκεκριμένοι και περιορίζονται στους εξής:

α. Έλεγχος ως προς τη νομιμοποίηση των αιτούντων ιδρυτών ή του εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου.

β. Έλεγχος πληρότητας υποβαλλόμενων στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών.

γ. Έλεγχος της εταιρικής σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα στο e-forologia.gr


Περισσότερα

ΦΠΑ: Τροποποίηση της ΠΟΛ.1184/2018 απόφασης Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΕσόδωνΦΠΑ: Τροποποίηση της ΠΟΛ.1184/2018 απόφασης Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Με την απόφαση Α.1333, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προέβη σε τροποποίηση της ΠΟΛ.1184/2018 Διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας κατά: α. τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και β. την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του e-forologia.gr, αποφασίστηκε ότι η διαδικασία για την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρ.1 του άρθρου 29 της ΠΟΛ 1184/2018 εφαρμόζεται από 31 Ιανουαρίου 2020 κατόπιν ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης των διαδικασιών εισόδου και εξόδου των αγαθών προς και από την αποθήκη τελωνειακής αποθήκευσης.


Περισσότερα

Ε 2167/2019 Ειδικοί αντικαταχρηστικοί κανόνες για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και τη μεταφορά ζημιώνΕ 2167/2019 Ειδικοί αντικαταχρηστικοί κανόνες για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και τη μεταφορά ζημιών
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ η εγκύκλιος Ε 2167/2019 με θέμα «Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 5 και 56 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), και του άρθρου 38 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013)».

Με τις διατάξεις των άρθρων 56 και 27 παρ. 5 (όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 115 του ν.4549/2018) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν θεσπισθεί ειδικοί αντικαταχρηστικοί κανόνες για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και τη μεταφορά ζημιών, αντίστοιχα.

Με τη νέα εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι διατάξεις αυτές που θεσπίζουν αντικαταχρηστικούς κανόνες, κατά τη διεθνή πρακτική, δεν τυγχάνουν και δεν προορίζονται να τυγχάνουν ευρείας και γενικευμένης εφαρμογής αλλά εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις τεχνητών σχημάτων φοροαποφυγής.

Επίσης, επισημαίνεται ότι όταν μια υπόθεση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής ειδικότερης διάταξης, εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα αυτής και όχι υπό το πρίσμα των γενικότερων διατάξεων, ούτε σωρευτικά ούτε εναλλακτικά.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.