Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2020
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουλίου 2020, σας παρουσιάζουμε το ενημερωτικό δελτίο μας "IFRS Update", το οποίο σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά.

Ακόμη, καλωσορίζουμε την πρώτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου "Moore Media". Η ομάδα "Moore Media" έχει δημιουργηθεί από εταιρείες μέλη του διεθνούς δικτύου της Moore Global με εδραιωμένη και αναγνωρισμένη εμπειρία στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ομάδα περιλαμβάνει 23 εταιρείες μέλη που καλύπτουν πέντε ηπείρους και έχει εμπειρία με παγκόσμια εμβέλεια. Η πρώτη έκδοση επικεντρώνεται στον αντίκτυπο του Κορωνοϊού σε διεθνή κλίμακα.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών σε υπό ελληνική σημαία πλοία, καθώς και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στις αρχές του Ιουλίου. 

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για την τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής και τιμολόγηση της παράδοσης αγαθών με απαλλαγή από το ΦΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες ή διαχειρίστριες αυτών του Α.Ν.89/67. Ακόμα, αναφερόμαστε στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου, ενώ διαβάστε ακόμα για τη νέα δέσμη μέτρων της Ε.Ε. με 25 δράσεις για δίκαιη και απλουστευμένη φορολογία.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
IFRS UPDATE - Ιούνιος 2020IFRS UPDATE - Ιούνιος 2020
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το ενημερωτικό δελτίο μας "IFRS Update" σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις στην χρηματοοικονομική αναφορά. Η ενημέρωση του Ιουνίου 2020 αναφέρεται στην τελευταία τροποποίηση στο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοκοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 16 Μισθώσεις σε σχέση με τον COVID-19 και τις νέες τροποποιήσεις στο ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια Συμβόλαια.


Περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Moore MediaΕνημερωτικό Δελτίο Moore Media
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Σας παρουσιάζουμε την πρώτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου Moore Media. Η ομάδα Moore Media έχει δημιουργηθεί από εταιρείες μέλη του διεθνούς δικτύου της Moore Global με εδραιωμένη και αναγνωρισμένη εμπειρία στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ομάδα περιλαμβάνει 23 εταιρείες μέλη που καλύπτουν πέντε ηπείρους και έχει εμπειρία με παγκόσμια εμβέλεια.

Η έκδοση επικεντρώνεται στον αντίκτυπο του Κορωνοϊού σε διεθνή κλίμακα.


Περισσότερα

Moore Maritime Index: ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων στο ναυτιλιακό κλάδο, σύμφωνα με άρθρο του Capital LinkMoore Maritime Index: ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων στο ναυτιλιακό κλάδο, σύμφωνα με άρθρο του Capital Link
 Ναυτιλία |  Γενικά

Άρθρο του capitallinkshipping.com σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των δεδομένων για τη ναυτιλία, αναφέρεται στη σημαντική προσφορά του Moore Maritime Index στην αξιολόγηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων και την παρατήρηση τάσεων και συσχετίσεων.

Ακόμη, το άρθρο αναφέρεται στο “Moore Maritime Index - Shipping Trends based on the Fleet Size”, το οποίο εξετάζει συσχετίσεις μεταξύ λειτουργικών εξόδων, καθαρών εσόδων, ηλικίας πλοίου, χωρητικότητας και μεγέθους στόλου. Από τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας προκύπτει ότι δεν ισχύει πάντα η άποψη ότι το μεγαλύτερο είναι πάντα και το καλύτερο, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι management companies που διαχειρίζονται μεγάλους στόλους τείνουν να διαχειρίζονται νεότερα και μεγαλύτερα πλοία.

Διαβάστε Περισσότερα στο website του Capital Link (απαιτείται εγγραφή)


Περισσότερα

Κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και την αύξηση της παρουσίας τους σε υπό ελληνική σημαία πλοίαΚατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και την αύξηση της παρουσίας τους σε υπό ελληνική σημαία πλοία
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι στα αμιγώς εμπορικά πλοία άνω των 3000 κ.ο.χ. που έχουν νηολογηθεί ή νηολογούνται υπό Ελληνική σημαία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 ν.δ. 2687/1953 επιτρέπεται η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (collective agreements) PNO ITF TCC ή PNO IBF κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη εξαιρετικά και μόνο για τις ναυτολογήσεις ειδικοτήτων του κατωτέρου πληρώματος, καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και γ’ μηχανικού Ε.Ν.


Περισσότερα

Αλλαγή σελίδας για τα Ναυπηγεία ΕλευσίναςΑλλαγή σελίδας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
 Ναυτιλία |  Γενικά

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου η διαδικασία της προτεινόμενης συμφωνίας από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» Α.Ε. που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Συνολικά, συγκεντρώθηκε ποσοστό 53,22% υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσοστό του 51%. Πλέον, η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το due diligence (οικονομοτεχνικό έλεγχο) και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.


Περισσότερα

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλουΗ δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου μειώθηκε κατά 1,1% τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ σημείωσε αύξηση 0,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Η ολική χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον περασμένο Μάιο σημείωσε μείωση της τάξεως του 3%, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019. Μείωση κατά 2,4 % σημειώθηκε επίσης κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018.


Περισσότερα

Oil product tankers: Σημαντικά μειωμένες οι αγοραπωλησίεςOil product tankers: Σημαντικά μειωμένες οι αγοραπωλησίες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Ενώ οι ναύλοι των oil product tankers εκτοξεύτηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, οι αγοραπωλησίες τους κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO που δημοσιεύεται στα Ναυτικά Χρονικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους oil product tankers χωρητικότητας 2,8 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η χαμηλή ζήτηση για second-hand oil product tankers, παρά την καλή εικόνα της ναυλαγοράς, υποδηλώνει μια νεφελώδη προοπτική για τη συγκεκριμένη αγορά μεσοπρόθεσμα. Κατά τον κ. Peter Sand, ναυτιλιακό αναλυτή της BIMCO, η μειωμένη δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες ίσως έγκειται στο γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες προτίμησαν να επικεντρωθούν στους υπάρχοντες στόλους τους για να εκμεταλλευτούν τα υψηλά κέρδη.


Περισσότερα

Dry Bulk Carriers: Ισχυρή η ζήτηση στον τομέα των αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίωνDry Bulk Carriers: Ισχυρή η ζήτηση στον τομέα των αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η άνοδος της dry bulk αγοράς οδήγησε σε σημαντική αύξηση των συμφωνιών για αγοραπωλησίες dry bulk carriers, αλλά κυρίως για τις μεγαλύτερες κατηγορίες, δηλαδή Capesizes και Panamaxes, καθώς τα Handy  προσέλκυσαν μια πολύ μειωμένη ζήτηση.

Η τελευταία έκθεση της Intermodal που δημοσιεύεται στο Hellenic Shipping News, αναφέρει πως σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση του δείκτη BDI που έφτασε τις 1800 μονάδες από 500, με σαφή αντίκτυπο στις αγορές και πωλήσεις dry bulk carriers. Η περίοδος κατά την οποία επικράτησε το Covid-19 τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη έφερε πολλές αλλαγές και δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους πλοιοκτήτες, μια αίσθηση που δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος για έναν νέο πιθανό αποκλεισμό.

Ωστόσο, η δυναμική της αγοράς τον τελευταίο μήνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, ένα ενδιαφέρον που είχε μετακινηθεί στις πλευρές για πολλούς μήνες εν μέσω των χαμηλών ναύλων και των τεχνικών ζητημάτων στην επιθεώρηση και παράδοση πλοίων.


Περισσότερα

Containers: Η διαθεσιμότητα των κοντέινερ σε άνοδοContainers: Η διαθεσιμότητα των κοντέινερ σε άνοδο
 Ναυτιλία |  Γενικά

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κινούνται ξανά, αλλά όχι ακόμα στα επίπεδο προ-COVID-19. Αυτό φαίνεται από το δείκτη διαθεσιμότητας container που δημοσιεύει η Container xChange σε άρθρο του Hellenic Shipping News. Η διαθεσιμότητα των container vessels αυξήθηκε, με υψηλά επίπεδα διαθεσιμότητας να σημειώνονται σε αρκετά ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η κρίση που προκάλεσε ο COVID-19 ζημίωσε σοβαρά τον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αφού η έλλειψη ζήτησης σήμαινε ότι πολλά εμπορευματοκιβώτια είχαν κολλήσει σε αποθήκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ορισμένα λιμάνια και αποθήκες ήταν ήδη γεμάτα και εξακολουθούν να είναι. Ευτυχώς, αυτή η τάση αρχίζει να αλλάζει και υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης στον κλάδο.


Περισσότερα

Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος Ε.2113/22.7.2020 της ΑΑΔΕ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τον υπολογισμό των ημερών παραμονής στην Ελλάδα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που βρίσκονταν στην Ελλάδα κατά την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος Ε.2113/22.7.2020 της ΑΑΔΕ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τον υπολογισμό των ημερών παραμονής στην Ελλάδα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που βρίσκονταν στην Ελλάδα κατά την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας
 Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, για τους φορολογικούς κάτοικους αλλοδαπής που βρίσκονταν στην Ελλάδα κατά το διάστημα από 18 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2020, οπότε και ίσχυαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και αδυναμίας μετακίνησης, το διάστημα αυτό δεν προσμετράται στον υπολογισμό των ημερών παραμονής τους στην Ελλάδα και μόνο εφόσον  το εναπομένον διάστημα υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις ημέρες, τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.


Περισσότερα

Τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής και τιμολόγηση της παράδοσης αγαθών με απαλλαγή από το ΦΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες ή διαχειρίστριες αυτών του Α.Ν.89/67Τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής και τιμολόγηση της παράδοσης αγαθών με απαλλαγή από το ΦΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες ή διαχειρίστριες αυτών του Α.Ν.89/67
 Φορολογία |  Γενικά

Εκδόθηκε η εγκύκλιος Ε2108/7.7.72020 από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της ΑΑΔΕ, με την οποία διευκρινίζεται η διαδικασία τιμολόγησης της παράδοσης αγαθών σε ναυτιλιακές εταιρείες ή διαχειρίστριες αυτών του Α.Ν. 89/67 σχετικά με την απαλλαγή από το ΦΠΑ που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών, η διαχείριση των οποίων έχει ανατεθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα βάσει του Α.Ν. 89/67 (αρ.25 ν.27/75).


Περισσότερα

Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίουΔιαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η Ε. 2107/2020 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, παρέχει νέες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου, η οποία στο εξής είναι υποχρεωτική και αφορά όλες τις δηλώσεις/αιτήσεις κ.λπ., για τις οποίες δεν προβλέπεται υποβολή και έκδοση αυτών μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής Εφαρμογής. Οδηγίες που έχουν δοθεί στο παρελθόν και ρυθμίζουν διαφορετικά τα θέματα που αφορά η εν λόγω απόφαση, δεν ισχύουν.


Περισσότερα

Δίκαιη και απλουστευμένη φορολογία: Η Ε.Ε. προτείνει νέα δέσμη μέτρων με 25 δράσεις για την φορολογίαΔίκαιη και απλουστευμένη φορολογία: Η Ε.Ε. προτείνει νέα δέσμη μέτρων με 25 δράσεις για την φορολογία
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια φιλόδοξη νέα δέσμη φορολογικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η φορολογική πολιτική της ΕΕ στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, με την εντατικοποίηση της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, τον περιορισμό του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην απλούστευση των φορολογικών κανόνων και διαδικασιών με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η άρση των φορολογικών εμποδίων και των διοικητικών επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους σε πολλούς τομείς, ώστε να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν στην ενιαία αγορά, σύμφωνα με άρθρο του taxheaven.gr


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.