Moore Greece Newsletter - Ιούνιος 2017
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Γενικά

Στην έκδοση Ιουνίου το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ αναδεικνύει την παρουσίαση του κ. Κώστα Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Stephens Ελλάδας, στο ετήσιο Maritime Trends Conference που είχε ως θέμα τη διαχείριση των πληρωμάτων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Επίσης, ξεχωρίσαμε και συνοψίσαμε τις σπουδαιότερες εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας, κυρίως αναφορικά με τις νέες προτεραιότητες των ευρωπαίων εφοπλιστών μετά το Brexit και την πτώση του δείκτη BDI κάτω των 1000 μονάδων. Επίσης, το ενδιαφέρον μας κέντρισε η ηλεκτρονική επανάσταση στη ναύλωση πλοίων ξηρού φορτίου και οι προοπτικές για αυτόνομα πλοία στη Βαλτική μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε την απόφαση ΓΓΔΕ για τον αριθμό και τον τρόπο διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων για τη χρήση 2017 και την έκδοση του εγχειριδίου φορολογικών θεμάτων 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τέλος, ο Κώστας Κυριόπουλος, ΙΤ Μanager στη Moore Stephens παραθέτει σημαντικές συμβουλές για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων κυρίως έπειτα από την πολυσυζητημένη επίθεση του ιού WannaCry.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ομιλία του Κ. Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Stephens στο Maritime Trends Conference 2017Ομιλία του Κ. Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Stephens στο Maritime Trends Conference 2017
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

O κ. Κ. Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Stephens Ελλάδος συμμετείχε ως ομιλητής στο Maritime Trends Conference 2017 της Marine Tours, που έλαβε χώρα το Μάιο, στο οποίο δόθηκε έμφαση στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των πλοίων.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέπτυξε τη σπουδαιότητα του κατάλληλου προτύπου διαχείρισης πληρωμάτων ως προς τη συνολική απόδοση της εταιρείας, παραθέτοντας στοιχεία από την ετήσια έκδοση της Moore Stephens που περιέχει τα αποτελέσματα του OpCost 2016.    

Επιπλέον, στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνου ανέδειξε και τη σημασία των ποιοτικών παραγόντων για τους οποίους, παρά την γενικότερη πίεση για περιστολή των εξόδων, τα λειτουργικά έξοδα που άμεσα σχετίζονται με το πλήρωμα δεν μειώνονται με τους ίδιους ρυθμούς και έχουν να κάνουν με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Περισσότερα

Η Moore Stephens χορηγός του Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ)Η Moore Stephens χορηγός του Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ)
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Το πέμπτο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ) ανακοίνωσε πέντε νικήτριες ομάδες που θα μοιραστούν το χρηματικό ποσό του €1.250.000, καθοδήγηση, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης μέσω του δικτύου συνεργατών και υποστηρικτών του. Οι δέκα φιναλίστ του 2017 δραστηριοποιούνται σε έξι διαφορετικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ιατρική τεχνολογία, τα τρόφιμα & ποτά, η μόδα, ο τουρισμός και η τεχνολογία.

Στη Moore Stephens, με την καινοτομία συνυφασμένη με την κουλτούρα μας, είμαστε περήφανοι υποστηρικτές του θεσμού, παρέχοντας στους νικητές, ουσιαστική βοήθεια μέσα από ένα πακέτο εξαιρετικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες. 


Περισσότερα

Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2016Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2016
 Ναυτιλία

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με τα δάνεια προς την Ελληνική ναυτιλία, έρευνα που διεξάγει εδώ και 16 χρόνια.

Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες της Δύσης, γεγονός που επηρέασε και τις τράπεζες της Ανατολής. Οι πτώσεις ρεκόρ στις επιδόσεις, σε όλους τους τύπους των πλοίων, είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των δανείων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τους οφειλέτες τους αλλά και την μείωση στην έκδοση νέων.

Oι Κινέζοι επενδυτές στρέφονται σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι οποίες προσφέρουν και πιο ευέλικτους όρους. Τα πρώτα σημάδια του 2017 είναι ενθαρρυντικά. Ήδη σημαντικά ποσά έχουν επενδυθεί για την αγορά νέων πλοίων και για την ανανέωση των ήδη υπαρχόντων, κατάσταση που είναι αναμενόμενη να συνεχιστεί εφόσον σταθεροποιηθεί και η Ελληνική οικονομία. Η έρευνα δημοσιεύεται στο www.petrofin.gr στη συντόμευση 'Petrofin Bank Research'.   


Οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων εφοπλιστών μετά το BrexitΟι προτεραιότητες των Ευρωπαίων εφοπλιστών μετά το Brexit
 Ναυτιλία

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές πιστεύουν ότι η ναυτιλία της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μετά το Brexit, σύμφωνα με την Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA). Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές πιστεύουν ακράδαντα ότι, στο μέτρο του δυνατού, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιδιώξουν τη συμμόρφωση στη νομοθεσία σχετικά με τις θαλάσσιες υποθέσεις.


Περισσότερα

Αγορά ξηρού φορτίου: Το BDI πέφτει από την τιμή των 1.000Αγορά ξηρού φορτίου: Το BDI πέφτει από την τιμή των 1.000
 Ναυτιλία

Το BDI έχει υποχωρήσει κάτω από την τιμή των 1.000. Η μείωση αυτή έχει αρχίσει από τις 18 Απριλίου 2017, όπου η τιμή ήταν στις 1.294 μονάδες. Η αιτία για αυτή τη «νευρικότητα» είναι πιθανότατα η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Κίνας, ενώ οι μεταφορές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα είναι σε χαμηλότερη ζήτηση.


Περισσότερα

Τα λειτουργικά κόστη των πλοίων έφτασαν για πρώτη φορά τα 100 δις δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδοΤα λειτουργικά κόστη των πλοίων έφτασαν για πρώτη φορά τα 100 δις δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με την εντυπωσιακή έρευνα από την Clarksons Research, για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας ναυτιλίας τα συνολικά λειτουργικά κόστη των πλοίων έσπασαν το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αποτελούν οι μισθοί των πληρωμάτων, ενώ ακολουθούν τα management fees και τα έξοδα συντηρήσεων. Η ναυτιλιακή κοινότητα πιέζεται αρκετά να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Η ηλεκτρονική επανάσταση στη ναύλωση πλοίων ξηρού φορτίουΗ ηλεκτρονική επανάσταση στη ναύλωση πλοίων ξηρού φορτίου
 Ναυτιλία

Μια ηλεκτρονική επανάσταση αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εμπορικών συμφωνιών (FFA) σχετικά με το εάν θα ενεργοποιηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ή θα διατηρηθεί το status quo. Τα οφέλη των FFAs δεν μπορούν να αγνοηθούν καθώς παραμένουν ένα καλό εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι της ασταθούς αγοράς. Έτσι, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βελτιώσει σίγουρα την διαδικασία ναύλωσης των πλοίων.


Περισσότερα

Αυτόνομα πλοία στη Βαλτική μέχρι το 2025Αυτόνομα πλοία στη Βαλτική μέχρι το 2025
 Ναυτιλία

Εκπρόσωποι της ναυτιλίας και της βιομηχανίας της πληροφορικής συνεργάστηκαν για να προωθήσουν τη δημιουργία πλοίων πλήρως τηλεχειριζόμενων στη Βαλτική Θάλασσα εντός τριών ετών και να επιτύχουν αυτόνομη εμπορική θαλάσσια κυκλοφορία έως το 2025. Προκειμένου να προωθηθεί η αυτόνομη κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο, το αυτόνομο θαλάσσιο οικοσύστημα της θάλασσας ανέλαβε την πρωτοβουλία να εισαγάγει οδικούς χάρτες προς ένα αυτόνομο θαλάσσιο μέλλον.


Περισσότερα

Η νηολόγηση στη Λιβερία θεωρείται κορυφαία επιλογή  για τους Έλληνες πλοιοκτήτεςΗ νηολόγηση στη Λιβερία θεωρείται κορυφαία επιλογή για τους Έλληνες πλοιοκτήτες
 Ναυτιλία

Το Λιβεριανό Μητρώο Πλοίων έχει γίνει κυρίαρχο όσον αφορά στη σημαία επιλογής για τους Έλληνες πλοιοκτήτες και φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ανεξάρτητης ερευνητικής και ενημερωτικής οργάνωσης Marine Information Services (MIS) στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του MIS δείχνουν ότι ο ελληνικός στόλος περιλαμβάνει πλέον 1.037 πλοία τα οποία φέρουν σημαία Λιβερίας, γεγονός που καταδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς της Ελληνικής ναυτιλίας με τη χώρα αυτή.


Περισσότερα

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη του στόλου από το 2010Οι Έλληνες πλοιοκτήτες οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη του στόλου από το 2010
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με μια έκθεση της Clarkson Research Services, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ευθύνονται για τον μεγαλύτερο όγκο ανάπτυξης του στόλου από τις αρχές του 2010, ενισχύοντας τη θέση τους ως o μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και έχοντας ξεπεράσει τους Ιάπωνες το 2013. Η ελληνική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα ενός σταθερού επιπέδου αγορών από δεύτερο χέρι τα τελευταία χρόνια, κυρίως πλοίων που τα κατείχαν Ιάπωνες.


Περισσότερα

Posidonia Sea Tourist Forum 2017 Posidonia Sea Tourist Forum 2017
 Ναυτιλία

To 4o Posidonia Sea Tourist Forum διοργανώθηκε με επιτυχία στις 23 & 24 Μαϊου στην Αθήνα. Στο συνέδριο παρεβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του θαλάσσιου τουρισμού και της ναυτιλίας, καθηγητές από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εκπρόσωποι σπουδαίων οργανισμών στο χώρο της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και δημοσιογράφοι του ναυτιλιακού τύπου.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η πληθώρα ευκαιριών εργασίας που παρουσιάζουν οι τομείς του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας και του yachting για τους νέους στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από το Yes to Sea Tourism Forum, το 82% των ερωτηθέντων βαθμολογούν από 7 μέχρι άριστα 10 τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό όσον αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει, ενώ το 66% θεωρεί ότι οι αμοιβές του θαλάσσιου τουρισμού είναι πολύ καλές σε σχέση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα.


Περισσότερα

Εγχειρίδιο φορολογικών θεμάτων 2017Εγχειρίδιο φορολογικών θεμάτων 2017
 Φορολογία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προέβη στην έκδοση ενός εγχειριδίου φορολογικών θεμάτων για το 2017. Το εν λόγω αρχείο αποτελεί χρήσιμο οδηγό για τις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς παρέχει αναλύσεις και ερωτο-απαντήσεις σε μία πολύ ευρεία γκάμα φορολογικών θεμάτων. Κατεβάστε το εγχειρίδιο από τον κάτωθι σύνδεσμο.


Περισσότερα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4474/2017 Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4474/2017 "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις."
 Φορολογία

Οι σημαντικότερες διατάξεις αφορούν τις τροποποιήσεις στον Κώδικά Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. ν. 4174/2013), τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων (άρθρο 30), ρυθμίσεις της ΑΑΔΕ για την  Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία (άρθρο 11), τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ και την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000).


Περισσότερα

Διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για την χρήση 2017 Διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για την χρήση 2017
 Φορολογία

Με την  νέα απόφαση του Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο αριθμός και ο τρόπος διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων για την χρήση 2017 από τις υπηρεσίες Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π και Δ.Ο.Υ.


Περισσότερα

Αναστάτωση από την επίθεση του ιού WannaCryΑναστάτωση από την επίθεση του ιού WannaCry
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Μεγάλη ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες από την επίθεση του ιού WannaCry, όπως επίσης και η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Ο. Κ. Κυριόπουλος, IT manager στη Moore Stephens εκτιμά ότι επιθέσεις τέτοιου τύπου ολοένα και θα πληθαίνουν και αναφέρει κάποιες γενικές συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να προστατεύουν τα συστήματά τους, ώστε να τους αποτρέψουν από το να πέσουν στην παγίδα κάποιου επιτήδειου.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.