Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2016
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Γενικά

Στην έκδοση Ιουλίου 2016, το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ φιλοξενεί τις πρώτες αντιδράσεις του Ελληνικού και διεθνούς τύπου, όσον αφορά το πρόσφατο δημοψήφισμα που κατέληξε στην ψήφιση υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις της ναυτιλιακής κοινότητας.

Επιπλέον, παρουσιάζεται η τριμηνιαία έκδοση της Moore Stephens σχετικά με την εμπιστοσύνη στη ναυτιλία, η οποία, πρίν το Brexit, έδειχνε δειλή βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης, κυρίως σε πλοιοκτήτες. 

Με την αυλαία για τα Ποσειδώνια 2016 να έχει πέσει με πολύ λιγότερες, όπως ήταν αναμενόμενο, παραγγελίες, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η Moody's άλλαξε το outlook της ναυτιλίας για το 2016 σε 'decline' από 'stable'.

Τέλος, στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται περιληπτικά οι βασικές διατάξεις του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και μια σύντομη περιγραφή του κοινού προτύπου αναφοράς για την Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών (CRS).   


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Brexit: Ψυχραιμία στη ναυτιλιακή κοινότηταBrexit: Ψυχραιμία στη ναυτιλιακή κοινότητα
 Ναυτιλία |  Γενικά

Mε ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το Βrexit η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, παρατηρεί με άρθρο της η Ναυτεμπορική.

Το άρθρο εντοπίζει τρείς άξονες στους οποίους εξετάζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις: (α) Βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις σε θαλάσσιο εμπόριο, ναύλους, κ.λπ. (β) θεσμικές επιπτώσεις στους συσχετισμούς δυνάμεων της Ε.Ε. και τον ΙΜΟ και (γ) επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού cluster του Λονδίνου, από την μη υποχρέωση σε υπαγωγή σε κοινοτικούς κανονισμούς.


Περισσότερα

Moore Stephens - Επίδραση του δημοψηφίσματος στο UK TAXMoore Stephens - Επίδραση του δημοψηφίσματος στο UK TAX
 Φορολογία

Η Moore Stephens UK δημισίευσε μελέτη αναφορικά με τις αναμενόμενες επιδράσεις του αποτελέσματος του πρόσφατου δημοψηφίσματος στους διαφόρους φόρους που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ δεν εντοπίζει άμεσες επιδράσεις στα επόμενα δύο χρόνια, οι αναμενόμενες μελλοντικές φορολογικές επιδράσεις εντοπίζονται σε τέσσερα πεδία: πιθανές αλλαγές στο κοινό θεσμικό πλαίσιο (πχ στο ΦΠΑ, στον παρακρατηθέντα φόρο μερισμάτων θυγατρικών κτλ), στις κρατικές ενισχύσεις, στην ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και σε διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως πχ η σκέψη για εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού των φορολογητέων κερδών.   


Περισσότερα

Αιχμηρό άρθρο της Moore Stephens  για την αμφισβήτησης του καθεστώτος της ελληνική ναυτιλία από την Ευρωπαική Επιτροπή ΑνταγωνισμούΑιχμηρό άρθρο της Moore Stephens για την αμφισβήτησης του καθεστώτος της ελληνική ναυτιλία από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού
 Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Moore Stephens Ελλάδος, κ. Κώστας Κωνσταντίνου παραθέτει μια αιχμηρή άποψη για το πολυσυζητημένο θέμα της αμφισβήτησης του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την ελληνική ναυτιλία από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Το άρθρο φιλοξενείται στο επετειακό τεύχος 'ΕΣΤΙΑζω' για τα 140α γενέθλια της εφημερίδας 'ΕΣΤΙΑ', με τίτλο ' Η μεγάλη στιγμή της ναυτιλίας των Ελλήνων'.


Περισσότερα

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 - Περίληψη βασικών διατάξεωνΟ Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 - Περίληψη βασικών διατάξεων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που προβλέπει διάφορες μορφές ενισχύσεων (χρηματοδότηση, επιχορήγηση, επιδότηση, απαλλαγή και σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή) σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, εφόσον είναι επιλέξιμα.

Η Moore Stephens ετοίμασε μια σύντομη περίληψη όσων πρέπει να γνωρίζετε και σας την παροουσιάζει σε τρία slides. 


Περισσότερα

Το νέο πρότυπο αναφοράς για την Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών με μια ματιάΤο νέο πρότυπο αναφοράς για την Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών με μια ματιά
 Φορολογία

Από 1.1.2017 τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρότυπο αναφοράς για την Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών (Common Reporting Standard-CRS). Σύμφωνα με αυτό, εγκαθίσταται στις συνεργαζόμενες χώρες μια κοινή βάση δεδομένων, μέσω της οποίας οι φορολογικές αρχές των χωρών αυτών θα μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Το φορολογικό τμήμα της Moore Stephens ετοίμασε μια σύντομη περιγραφή της δομής και λειτουργίας του νέου προτύπου.


Περισσότερα

Moore Stephens - Shipping Confidence SurveyMoore Stephens - Shipping Confidence Survey
 Ναυτιλία

Η Moore Stephens δημοσίευσε τη έρευνα Shipping Confidence Survey για το δεύτερο τρίμηνο 2016. Η νέα αυτή έρευνα αναφέρεται πρώτον στην ελαφρά αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης στη ναυτιλία, μετά το ιστορικό χαμηλό του πρώτου τριμήνου 2016, καθώς και στις πιθανές τάσεις στις μελλοντικές επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε άυξηση στο δείκτη εμπιστοσύνης των πλοιοκτητών (από 4.8 σε 5.7), μικρή αύξηση στο δείκτη εμπιστοσύνης των charterers (από 3.9 σε 4.0), ενώ μειώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των managers (από 5.5 σε 5.1) και brokers (από 5.1 σε 4.3).


Περισσότερα

Moody's: Αρνητικές οι προοπτικές της ναυτιλίας για τους επόμενους 12-18 μήνεςMoody's: Αρνητικές οι προοπτικές της ναυτιλίας για τους επόμενους 12-18 μήνες
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολογήσεων Moody's, αρνητικό θα εξακολουθήσει να είναι το κλίμα στην ναυτιλία για τους επόμενους 12-18 μήνες. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία θα μειωθεί, με τα ναύλα θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω υπερβάλλουσας προσφοράς 

Η πρόβλεψη για το συνολικό EBITDA των ναυτιλιακών εταιριών για τις οποίες η Moody's δίνει αξιολόγηση, είναι ότι θα υποχωρήσει κατά 7%-10% το 2016, το οποίο, συμφωνα με τους αναλυτές της Moody's, είναι χειρότερο από την πρόβλεψη Μαρτίου 2016, οπότε και ο οίκος άλλαξε το outlook του κλάδου από 'stable' σε 'decline'.


Περισσότερα

Γιατί ο BDI εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλότερα του 'κακού' 2015 επίπεδα;Γιατί ο BDI εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλότερα του 'κακού' 2015 επίπεδα;
 Ναυτιλία

Σε άρθρο του στα Ναυτικά Χρονικά, ο Γ. Λογοθέτης, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A., επισημαίνει ότι είναι ιδανική στιγμή για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων, καθώς βρισκόμαστε σε Buyers Market, αλλά για εταιρείες που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για την κάλυψη των εξόδων του πλοίου, όσο η αγορά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο αναφέρει ότι, σχετικά με την πεποίθηση ότι η αγορά έχει πιάσει «πάτο» και σχετικά σύντομα, με απρόβλεπτο τρόπο, θα κάνει ένα Rebound, ενώ συμφωνεί ως προς το πρώτο σημείο, διατηρεί επιφυλάξεις ότι κάτι θα συμβεί και θα μπει σε Rebounding Mode.


Περισσότερα

Λιγότερες παραγγελίες νέων πλοίων στα φετινά ΠοσειδώνιαΛιγότερες παραγγελίες νέων πλοίων στα φετινά Ποσειδώνια
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Hellenic Shipping News, στα φετινά Ποσειδώνια οι συμφωνίες που κλείστηκαν για παραγγελίες νέων πλοίων ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύριος λόγος για τις ισχνές παραγγελίες είναι η διαφορά στην τιμή μεταξύ νεόχτιστων και μεταχειρισμένων, η οποία, παρότι βαίνει μειούμενη με ικανοποιητικό ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένει αποτρεπτική για πολλούς αγοραστές,  οι οποίοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις αγορές μεταχειρισμένων. 

 


Περισσότερα

Σε εφαρμογή ο κανονισμός  “Safety of Life At Sea” (Solas)Σε εφαρμογή ο κανονισμός “Safety of Life At Sea” (Solas)
 Ναυτιλία

Από την 1η Ιουλίου 2016, μπαίνει σε υποχρεωτική εφαρμογή ο κανονισμός “Safety of Life At Sea” (Solas), ο οποίος εκδόθηκε από την IMO’s Maritime Safety Committee (MSC). Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, κάθε κιβώτιο πρέπει να έχει επίσημο έγγραφο επιβεβαίωσης βάρους προκειμένου να φορτωθεί σε κάποιο πλοίο και απαγορεύεται ρητά η φόρτωση κιβωτίων χωρίς επαληθευμένο μικτό βάρος.

Παρά το γεγονός ότι η νέα απαίτηση εκδόθηκε το 2014, πολλοί φορτωτές εξακολουθούν να είναι απροετοίμαστοι, και οι πλοίαρχοι δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να αρνηθούν ανεπιβεβαίωτα φορτία. Βραχυπρόθεσμα δε, η μη συμμόρφωση είναι πιθανό να επηρεάσει τον κλάδο ασφάλισης φορτίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε3Οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε3
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Με την ΠΟΛ 1042/2016 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2015. Στο νέο έντυπο Ε3 προστέθηκαν νέα πεδία και νέοι κωδικοί.

Στον πίνακα Κ' καταχωρούνται οι προσωρινές διαφορές μεταξύ λογιστικής αξίας, για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα βιβλία τους με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π) ή τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) και φορολογικής αξίας όπως αυτές προκύπτουν με βάση τις διατάξεις του ν.4172/2013.

Ειδικότερα, στη στήλη «Λογιστική Βάση» καταχωρείται η συνολική λογιστική αξία των αντίστοιχων λογαριασμών της περιγραφόμενης κατηγορίας (π.χ. ενσώματα πάγια, προβλέψεις κ.ο.κ) όπως προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία (Δ.Λ.Π. ή Ε.Λ.Π) της επιχείρησης στην οποία υφίστανται διαφορές από την αντίστοιχη αξία που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του ν.4172/2013 και η οποία καταχωρείται στην στήλη «Φορολογική Βάση».


Περισσότερα

Υποχρεωτικά μέσω Taxisnet η υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ)Υποχρεωτικά μέσω Taxisnet η υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ)
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Με απόφαση της αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθορίστηκε πως από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η προβλεπόμενη, υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους στο Taxisnet.


Περισσότερα

Νέα ΠΟΛ για την εισφορά αλληλεγγύηςΝέα ΠΟΛ για την εισφορά αλληλεγγύης
 Φορολογία

Η ΓΓΔΕ εξέδωσε οδηγίες μέσω της  ΠΟΛ 1087/2016, βάσει των οποίων η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα επιβάλλεται πλεόν στο τεκμαρτό εισόδημα ενός φορολογούμενου εφόσον μπορεί να το καλύψει.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.