Moore Greece Newsletter - Φεβρουάριος 2020
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Φεβρουαρίου 2020, αναφερόμαστε στις τελευταίες καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στη ναυτιλία. Ακόμα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην προώθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του BlueInvest Fund ύψους 75 εκατ. ευρώ για την τόνωση της καινοτομίας στη ναυτιλία, ενώ παρουσιάζουμε την ομιλία του προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) κ. Θεόδωρου Βενιάμη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η ελληνόκτητη ναυτιλία, καλωσορίζει τη νέα δεκαετία διατηρώντας αλώβητα τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της υπεροχής της.

Επίσης, σας παρουσιάζουμε τις "20 προβλέψεις για το Blockchain και το Cryptocurrency για το 2020", από την Armanino LLP, εταιρεία του δικτύου της Moore Global.

Στα φορολογικά νέα, η Moore Global συνοψίζει τους συντελεστές και τα κατώτατα όρια ΦΠΑ που επικρατούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Τέλος, σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες συμπλήρωσης για το έντυπο και την Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2019, το πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των οντοτήτων και τα στατιστικά κατώφλια έτους 2020 για την υποβολή δήλωσης Intrastat.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Καταστροφικές συνέπειες του κορωνoϊού στη ΝαυτιλίαΚαταστροφικές συνέπειες του κορωνoϊού στη Ναυτιλία
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο ναυτιλιακός κλάδος στο σύνολό του βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων από τον κορωνoϊό. Δεν πρόκειται μόνο για κατάρρευση των ναύλων, αλλά και για άλλες πτυχές της βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα τη μείωση της ναυπηγικής δραστηριότητας στην κατασκευή νέων πλοίων και στις συντηρήσεις και επισκευές, σύμφωνα με την έκθεση της Allied Shipbroking που παρουσιάζεται σε άρθρο του Hellenic Shipping News.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή της, η Allied Shipbroking δήλωσε ότι με την Κίνα και τον κόσμο να προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις και να εξοικειωθούν με το ξέσπασμα του κορωναϊού, η ναυτιλιακή βιομηχανία βλέπει τις αγορές εμπορευμάτων σε πλήρη κατάσταση κατάρρευσης καθώς η ζήτηση παραλύεται. Ως γενικός κανόνας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι ναυτιλιακές αγορές τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις όταν η οικονομία της Κίνας δεν είναι η καλύτερη.


Περισσότερα

Η ΕΕ προωθεί το BlueInvest Fund ύψους 75 εκατ. Ευρώ για την τόνωση της καινοτομίας στη ναυτιλίαΗ ΕΕ προωθεί το BlueInvest Fund ύψους 75 εκατ. Ευρώ για την τόνωση της καινοτομίας στη ναυτιλία
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για να λανσάρει το πρόγραμμα “BlueInvest Fund” σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την καινοτομία στον τομέα της ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης “BlueInvest Day” στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι το νέο equity investment fund θα ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ (83 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), θα είναι υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, τμήματος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα παρέχει χρηματοδότηση σε υποκείμενα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία στοχεύουν στρατηγικά να στηρίξουν την καινοτόμο μπλε οικονομία, σύμφωνα με άρθρο του world maritime news.


Περισσότερα

Θ. Βενιάμης: Η ελληνόκτητη ναυτιλία, καλωσορίζει τη νέα δεκαετία διατηρώντας αλώβητα τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της υπεροχής τηςΘ. Βενιάμης: Η ελληνόκτητη ναυτιλία, καλωσορίζει τη νέα δεκαετία διατηρώντας αλώβητα τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της υπεροχής της
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στις 5.2.2020 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Βενιάμης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ποντοπόρο ναυτιλία τον περασμένο χρόνο, καθώς και στα πεπραγμένα του αντιπροσωπευτικού συλλογικού οργάνου του ελληνικού εφοπλισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιάμης ανέφερε ότι «το 2020 ξεκίνησε με τη ναυλαγορά να δημιουργεί εκπλήξεις, δυσάρεστες για κάποιους και ευχάριστες για άλλους, με τους ναύλους στο ξηρό φορτίο να φθάνουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, ενώ αντίθετα στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων να παρουσιάζουν εκρηκτική, πέρα από κάθε προσδοκία, άνοδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνόκτητη ναυτιλία, καλωσορίζει τη νέα δεκαετία διατηρώντας αλώβητα τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της υπεροχής της, με περίπου 5.000 πλοία με μέσο όρο ηλικίας 9,17 έτη, χαμηλότερο από το μέσο όρο του παγκόσμιου στόλου, εκπροσωπώντας ποσοστό άνω του 20% dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και άνω του 54% της ευρωπαϊκής και με τις παραγγελίες νέων πλοίων να αγγίζουν το 10% της παγκόσμιας χωρητικότητας παραγγελιών».


Περισσότερα

20 Προβλέψεις για το Blockchain και το Cryptocurrency για το 202020 Προβλέψεις για το Blockchain και το Cryptocurrency για το 2020
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις για κρυπτονομίσματα και τεχνολογίες blockchain, αν και δεν έχουν γίνει ακόμα πραγματικά κυρίαρχη τάση στην αγορά. Ο Andries Verschelden, πάρτνερ της Armanino LLP, μιας εταιρείας δικτύου της Moore Global, παρουσιάζει 20 προβλέψεις για τη συγκεκριμένη βιομηχανία για το 2020.


Περισσότερα

 Οδηγός της Moore Global για τους συντελεστές και τα κατώτατα όρια ΦΠΑ για τις χώρες της ΕΕ Οδηγός της Moore Global για τους συντελεστές και τα κατώτατα όρια ΦΠΑ για τις χώρες της ΕΕ
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Το δίκτυο της Moore Global δημοσίευσε έναν νέο οδηγό για τους συντελεστές και τα κατώτατα όρια ΦΠΑ που επικρατούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την 1η Ιανουαρίου 2020.


Περισσότερα

Έντυπο Ε3: Οδηγίες συμπλήρωσης για το έντυπο και την Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2019Έντυπο Ε3: Οδηγίες συμπλήρωσης για το έντυπο και την Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2019
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η νέα εγκύκλιος Ε 2019/2020 με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και της Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2019. Το έντυπο Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και η Κατάσταση της Φορολογικής Αναμόρφωσης για το φορολογικό έτος 2019 είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν.4172/2013 καθώς και τις ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα ΔΛΠ ή τα ΕΛΠ).

Οι σχετικοί πίνακες συμπληρώνονται από όλες τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την δραστηριότητά τους με εξαίρεση τον Πίνακα ΣΤ', ο οποίος συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις. Στο έντυπο αυτό καταχωρούνται τα δεδομένα των βιβλίων των επιχειρήσεων όπως αυτά προκύπτουν με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014.

Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν στο Μητρώο δηλώνονται ως μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν την εικόνα τους, με βάση τα οριζόμενα στον ν.4308/2014, αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, προκειμένου να εφαρμόζονται ορθά οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος.


Περισσότερα

Στατιστικά κατώφλια έτους 2020 για την υποβολή δήλωσης IntrastatΣτατιστικά κατώφλια έτους 2020 για την υποβολή δήλωσης Intrastat
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε με την απόφαση Ε.2022 τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2020 έως 31.12.2020, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat. Τα κατώφλια αυτά διαμορφώνονται, σύμφωνα με το e-forologia.gr ως εξής:

α) Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις αφίξεις και

β) Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις αποστολές.

Επισημαίνεται ότι, υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Intrastat για ενδοκοινοτικές συναλλαγές αγαθών που πραγματοποιούνται το έτος 2020 εφόσον, κατά το έτος 2019 οι συνολικές συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών υπερέβησαν τα ανωτέρω στατιστικά κατώφλια του έτους 2020, ή στην περίπτωση κατά την οποία οι συνολικές συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών που πραγματοποιούνται κατά το έτος 2020 υπερβούν τα κατώφλια αυτά.


Περισσότερα

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Πρότυπο έκδοσης για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των οντοτήτωνΗλεκτρονικό τιμολόγιο: Πρότυπο έκδοσης για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των οντοτήτων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Με την απόφαση 1017/2020 καθορίζεται η μορφή του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου που χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των οντοτήτων, εκτός των συναλλαγών που διενεργούνται στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Taxheaven.gr.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.