Moore Greece Newsletter - Απρίλιος 2019
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Απριλίου 2019, σας παρουσιάζουμε τη σύνοψη που ετοιμάσαμε για το νέο νόμο 4601/2019, για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Στα ναυτιλιακά θέματα, αναφερόμαστε στις βελτιωμένες προοπτικές των tankers, στην άνοδο του Πειραιά στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των λιμανιών που διακινούν containers καθώς και στις επενδύσεις ελλήνων εφοπλιστών ύψους 2,24 δισ. δολαρίων σε νέες ναυπηγήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ακόμη, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για την εμπορική δημοσιότητα των πράξεων και στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4548/2018.

Τέλος, στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει νέα περίπτωση απαλλαγής των ανώνυμων εταιρειών από τον ειδικό φόρο ακινήτων, την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και στην απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με την αντίστροφη επιβάρυνση ΦΠΑ και την δυνατότητα του λήπτη για έκπτωση του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου στον εκδότη.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Σύνοψη του νόμου 4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς από τη Moore Stephens ΕλλάδοςΣύνοψη του νόμου 4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς από τη Moore Stephens Ελλάδος
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Στις 09 Μαρτίου 2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ν. 4601/2019 "Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων και λοιπές διατάξεις".

Η Moore Stephens Ελλάδος έχει ετοιμάσει μία σύνοψη των βασικών σημείων του νέου νόμου. Διαβάστε την σύνοψη, από το site μας, στο ακόλουθο link.


Περισσότερα

Αποζημίωση για παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών (ΕιρΑθ 1692/2018)Αποζημίωση για παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών (ΕιρΑθ 1692/2018)
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Με την υπ' αριθμ. 1692/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτή η αγωγή μίας συνδρομήτριας κατά εταιρείας τηλεπικοινωνιών και εταιρείας ενημέρωσης οφειλετών, για παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων της, επιδικάζοντάς της το ποσό των 5.869,40 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα της ενάγουσας κατά την κατάρτιση σύμβασης μεταξύ τους, τα οποία και μεταβίβασε σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, όταν διαπιστώθηκε καθυστέρηση πληρωμών. Η διαβίβαση χαρακτηρίστηκε ως παράνομη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, αφού η ενάγουσα δεν είχε ενημερωθεί και συναινέσει σε αυτή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι συνεχείς κλήσεις των υπαλλήλων της εισπρακτικής προκάλεσαν στην ενάγουσα μεγάλη ψυχική αναστάτωση, ενώ αποφασίστηκε ότι υφίσταται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη υπεύθυνου επεξεργασίας και εκτελούντος την επεξεργασία.


Περισσότερα

Βελτιωμένες προοπτικές  για τα Suezmax TankersΒελτιωμένες προοπτικές για τα Suezmax Tankers
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Σύμφωνα με έρευνα του ναυλομεσίτη Gibson, η οποία παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News, παρά τις κακές συνθήκες που επικράτησαν έως σήμερα το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι προοπτικές του στόλου των Suezmax Tankers φαίνονται πιο ισορροπημένες για το υπόλοιπο 2019. Μόνο 12 δεξαμενόπλοια προγραμματίζονται να αρχίσουν εμπορικές συναλλαγές, ενώ η αγορά αναμένει κάποια πλοία να οδηγηθούν προς διάλυση.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 21 Suezmaxes στο νερό που είναι άνω των 20 ετών, ενώ άλλα 11 θα γιορτάσουν τα 20α γενέθλιά τους φέτος. Με τη δοκιμή των συνθηκών της αγοράς για τη σύγχρονη χωρητικότητα, το εμπορικό περιβάλλον για τα γηραιότερα πλοία αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της διάλυσης. Αντίθετα, περισσότερες παραδόσεις προγραμματίζονται στα VLCC και Aframax / LR2. Εδώ, πενήντα τέσσερα και είκοσι επτά δεξαμενόπλοια αντίστοιχα προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το εμπόριο μέχρι τα τέλη του 2019.


Περισσότερα

Έξι θέσεις πάνω ο Πειραιάς στη διακίνηση κοντέινερΈξι θέσεις πάνω ο Πειραιάς στη διακίνηση κοντέινερ
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Έξι ολόκληρες θέσεις κέρδισε το 2018 στην παγκόσμια κατάταξη το λιμάνι του Πειραιά με βάση υπολογισμού τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής που παρουσιάζει τα στοιχεία της Alphaliner, ο Πειραιάς διακίνησε συνολικά 4,91 εκατ. TEUs έναντι 4,15 εκατ. TEUs έναν χρόνο πριν και σκαρφάλωσε στην 32η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των 40 πρώτων λιμανιών (+18,4%). Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το λιμάνι της Σαγκάης, ακολουθεί το λιμάνι της Σιγκαπούρης, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το λιμάνι του Νιγκπό.

Από τα 120 μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, είκοσι επτά βρίσκονται στην Κίνα, εννιά στις ΗΠΑ και πέντε στην Ιαπωνία. Μεταξύ των σαράντα πρώτων τα δώδεκα είναι κινεζικά, επτά ανήκουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Ολλανδία ένα, Γερμανία δύο, Ελλάδα ένα, Βέλγιο ένα, Ισπανία δύο) και τρία ανήκουν στις ΗΠΑ.


Περισσότερα

Οι κορυφαίες θαλάσσιες πρωτεύουσες της παγκόσμιας έκθεσης της ΜΕΝΟΝ και της DNV GL για το 2019Οι κορυφαίες θαλάσσιες πρωτεύουσες της παγκόσμιας έκθεσης της ΜΕΝΟΝ και της DNV GL για το 2019
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Σιγκαπούρη διατήρησε τη θέση της στην κορυφή των 15 κορυφαίων ναυτικών πρωτευουσών. Παρά τον κάπως αδύναμο εμπορικό κύκλο στις παραδοσιακές ναυτιλιακές αγορές και τις υπεράκτιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Σιγκαπούρη ήταν σε θέση να διατηρήσει το προβάδισμά της σε τρεις από τους πέντε πυλώνες της κατάταξης: Ναυτιλία, Λιμάνια και Logistics, καθώς και Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα.

Στους δύο εναπομείναντες πυλώνες, το Λονδίνο είναι το νούμερο ένα στον κλάδο Ναυτιλιακών Οικονομικών & Νομικών, ενώ το Όσλο είναι το νούμερο ένα στη ναυτιλιακή τεχνολογία. Στη συνολική κατάταξη, το Αμβούργο παραμένει στον αριθμό δύο, ενώ το Όσλο πέφτει από την τρίτη θέση στην έβδομη. Το Ρότερνταμ και το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, με το Λονδίνο να στρογγυλοποιεί την πρώτη πεντάδα και η Σαγκάη στο νούμερο έξι. Η Αθήνα κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση. Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΜΕΝΟΝ και της DNV GL δημοσιεύονται στο Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Εμπορική δημοσιότητα των πράξεων και στοιχείων των Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4548/2018Εμπορική δημοσιότητα των πράξεων και στοιχείων των Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4548/2018
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Στη δημοσιότητα δόθηκε η με Αριθμ. Πρωτ. 44559 εγκύκλιος του Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης για την εμπορική δημοσιότητα των πράξεων και στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του Ν.4548/2018, καθώς και τους νέους κανόνες περί ελέγχου νομιμότητας και πληρότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, τις Δ/νσεις Αναπτύξεως των Περιφερειακών Ενοτήτων & τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, όπως παρουσιάζεται στο e-forologia.gr


Περισσότερα

Ειδικός φόρος ακινήτων: Νέα περίπτωση απαλλαγής ανωνύμων εταιρειώνΕιδικός φόρος ακινήτων: Νέα περίπτωση απαλλαγής ανωνύμων εταιρειών
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Με το νέο νομοσχέδιο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή αυτό το μήνα και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 45 αυτού, προβλέπεται νέα περίπτωση απαλλαγής ανωνύμων εταιρειών από τον ειδικό φόρο ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Taxheaven.gr .

Η απαλλαγή αυτή αφορά ανώνυμες εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και έχουν ανώνυμες μετοχές, εφόσον αποδεικνύεται ότι όλες οι μετοχές επί του κεφαλαίου τους ανήκουν απευθείας σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία υποχρεούνται να έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα, από την προβλεπόμενη ημερομηνία και ότι η μετοχική τους σύνθεση δεν μεταβλήθηκε ένεκα μεταβίβασης μετοχών από την έναρξη ισχύος του άρθρου 15 του ν.3091/2002 ή την υπαγωγή τους στις διατάξεις αυτού.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει από την έναρξη ισχύος του άρθρου 15 του ν.3091/2002 (1-1-2003). Τυχόν καταβληθέντα ποσά, μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, δεν επιστρέφονται.


Περισσότερα

Καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπωνΚαταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που προκύπτει βάσει δήλωσης, για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από την έκδοση της απόφασης και εφεξής.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύεται στο Taxheaven.gr,  στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.


Περισσότερα

Απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με την αντίστροφη επιβάρυνση ΦΠΑ και την δυνατότητα του λήπτη (υπό συνθήκες) για έκπτωση του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου στον εκδότηΑπόφαση του ΔΕΕ σχετικά με την αντίστροφη επιβάρυνση ΦΠΑ και την δυνατότητα του λήπτη (υπό συνθήκες) για έκπτωση του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου στον εκδότη
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ένωσης σε πρόσφατη δίκη του αποφάσισε ό,τι η φορολογική αρχή δεν πρέπει να απαγορεύσει απευθείας σε επιχείρηση να ασκήσει το δικαίωμα εκπτώσεως του ΦΠΑ τον οποίο η επιχείρηση αυτή, ως λήπτης υπηρεσιών, κατέβαλε αχρεωστήτως στον πάροχο των υπηρεσιών βάσει τιμολογίου που εξέδωσε ο πάροχος αυτός (ενώ δεν θα έπρεπε με βάση το καθεστώς της αντίστροφης επιβάρυνσης του ΦΠΑ).

Η φορολογική αρχή πρέπει αρχικά να εξετάσει  κατά πόσον ο εκδότης του ως άνω εσφαλμένου τιμολογίου μπορεί να επιστρέψει στον αποδέκτη του τιμολογίου το ποσό του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ και μπορεί να διορθώσει το εν λόγω τιμολόγιο στο πλαίσιο διαδικασίας αυτοδιορθώσεως, κατά την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία, προκειμένου να ανακτήσει τον φόρο τον οποίο κατέβαλε αχρεωστήτως στο δημόσιο ταμείο. 

Έπειτα, η φορολογική αρχή πρέπει να αποφασίσει να επιστρέψει η ίδια στον αποδέκτη του ίδιου τιμολογίου τον φόρο που αυτός κατέβαλε αχρεωστήτως στον εκδότη του τιμολογίου και ο εκδότης απέδωσε, στη συνέχεια, αχρεωστήτως στο δημόσιο ταμείο.

Πάντως, κατά τις αρχές αυτές, σε περίπτωση που η επιστροφή, από τον πάροχο των υπηρεσιών στον λήπτη των υπηρεσιών αυτών, του εσφαλμένως αναγραφέντος στο τιμολόγιο ΦΠΑ καθίσταται αδύνατη ή εξαιρετικά δυσχερής, ιδίως σε περίπτωση αφερεγγυότητας του παρόχου, ο λήπτης των υπηρεσιών πρέπει να μπορεί να απευθύνει το αίτημά του περί επιστροφής του φόρου απευθείας στη φορολογική αρχή.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.