Moore Greece Newsletter - Απρίλιος 2017
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στην έκδοση Απριλίου το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ φιλοξενεί την τριμηνιαία έρευνα της Moore Stephens, Shipping Confidence Survey, που κατέδειξε αμετάβλητο το επίπεδο εμπιστοσύνης, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως προς τα φορολογικά, τον μήνα που πέρασε ξεχώρισε η πολυαναμενόμενη διευκρινιστική Εγκύκλιος 1045/2017 σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της παροχής σε είδος του εταιρικού οχήματος. Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΠΟΛ 1031/2017 που ήρθε να επιβεβαιώσει πως τα υποκαταστήματα ναυτιλιακών εταιρειών του ν. 27/75 δεν οφειλουν τέλος επιτηδεύματος.

Ξεχωρίσαμε επίσης δύο άρθρα σχετικά με το πολυσυζητημένο Brexit και πως αυτό αρχικά οδηγεί και σε ‘exit’ των P&I Clubs από το Ηνωμένο Βασιλείο και ταυτόχρονα αναγκάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να στραφεί προς την Κίνα ώστε να ενισχύσει τον ναυτιλιακό του κλάδο.

Τέλος, είχαμε την τιμή να υποστηρίξουμε και φέτος το θεσμό του Greek Shipping Hall of Fame, που ανέδειξε τους κ.κ. Γεώργιο Λ.  Δανιόλο και Νικόλαο Δ. Λυκιαρδόπουλο εισακτέους στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Moore Stephens - Shipping Confidence SurveyMoore Stephens - Shipping Confidence Survey
 Ναυτιλία |  Γενικά

Το επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλία παρέμεινε σταθερό κατά το τρίμηνο που έληξε το Φεβρουάριο του 2017, όπως καταγράφηκε στην τελευταία μας έρευνα “Shipping Confidence Survey”.

Έπειτα από τρεις συνεχόμενες τριμηνιαίες αυξήσεις, η εμπιστοσύνη στη ναυτιλιακή κοινότητα σταθεροποιήθηκε, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό, δεδομένης της συνεχούς πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το Φεβρουάριο του 2017, το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σύμφωνα με τους ερωτηθέντες βαθμολογήθηκε με 5.6 στα 10, αμετάβλητο από την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου του 2016 και ίση με την υψηλότερη βαθμολογία από τον Αύγουστο του 2015. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έρευνας της Moore Stephens, από το site μας, στο ακόλουθο link.  


Περισσότερα

Διευκρινίσεις  για την παροχή σε είδος εταιρικού αυτοκινήτου από 01.01.2016Διευκρινίσεις για την παροχή σε είδος εταιρικού αυτοκινήτου από 01.01.2016
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Με την υπουργική εγκύκλιο 1045/2017 που εκδόθηκε στις 24/3/2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δόθηκαν οδηγίες για την παροχή σε είδος οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, δίνοντας λύση  σε πολλαπλά ερωτήματα που έχουν ταλαιπωρήσει τα λογιστήρια εταιρειών εν όψει της χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων για τα εισοδήματα του 2016 (καταληκτική ημερομηνία η 31/3/2017).

Το Φορολογικό τμήμα της Moore Stephens δημοσίευσε Tax Alert που περιελάμβανε μία σύνοψη των διευκρινίσεων που εξέδωσε η Αρχή.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Tax Alert, από το site μας, στο ακόλουθο link.


Περισσότερα

Eξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεωνEξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με το taxheaven.gr, κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Το σχέδιο νόμου επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να υπαχθούν στην ρύθμιση αρκεί οι οφειλές τους έως 31/12/2016  να ξεπερνούν τις 20.000€.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του φτάνοντας ακόμα και μέχρι τις 120 δόσεις. 


Περισσότερα

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειώνΑπαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών
 Ναυτιλία |  Φορολογία

Με την ΠΟΛ.1031/2017 κοινοποιήθηκε η 324/2016 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έγινε δεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ότι τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, δεν υπόκεινται στο τέλος επιτηδεύματος.


Περισσότερα

Η στροφή των ναυτιλιακών προς τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικάΗ στροφή των ναυτιλιακών προς τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά
 Ναυτιλία |  Γενικά

Τα έντυπα πιστοποιητικά είναι μέρος της λειτουργίας κάθε πλοίου, όμως η έκδοσή τους συνεπάγεται και αρκετά προβλήματα, όπως ο κίνδυνος καταστροφής τους, η χρονοβόρος εκτύπωση τους, ο επιπλέον φόρτος διοικητικών αρμοδιοτήτων των καπετάνιων και η δυσκολία διαπίστωσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία διεθνής προσπάθεια ώστε τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά να εξισωθούν με τα έντυπα. Στο άρθρο του Splash 247, περιγράφονται τα θετικά της στροφής των ναυτιλιακών προς τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά.


Περισσότερα

Οι τιμές στην αγορά των δεξαμενόπλοιων σε αντίθετη πορείαΟι τιμές στην αγορά των δεξαμενόπλοιων σε αντίθετη πορεία
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του OPEC, έπειτα από τα υψηλά κέρδη που παρουσιάστηκαν στον τομέα των δεξαμενόπλοιων τον πρώτο μήνα του 2017, ο μέσος όρος των τιμών κατά το Φεβρουάριο για τα VLCC, τα Suezmax και τα Aframax μειώθηκε κατά 20%, 22% και 21% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News, αυτή η πτωτική τάση ήταν συνέπεια μίας γενικά χαμηλής δραστηριότητας στον τομέα των tankers, καθώς και της αύξησης της προσφοράς πλοίων, συμπεριλαμβανομένων νέων παραδόσεων.


Περισσότερα

Πάνω από 30 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου πωλούνται εβδομαδιαίως Πάνω από 30 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου πωλούνται εβδομαδιαίως
 Ναυτιλία

Με την ανάκαμψη του Baltic Dry Index (BDI), οι προσδοκίες για τη βελτίωση της πορείας στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου σταθερά αυξάνονται και οι εφοπλιστές φαίνονται έτοιμοι να επενδύσουν στην αγορά.

Το Baltic Dry Index (BDI) συνεχίζει να έχει ανοδική τάση, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για τις επερχόμενες εβδομάδες και δίνοντας ώθηση στις πωλήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται προς την Κίνα για την ενδυνάμωση της ναυτιλίαςΤο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται προς την Κίνα για την ενδυνάμωση της ναυτιλίας
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο διενεργεί προσπάθειες ενδυνάμωσης των σχέσεων του με την Κίνα, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του στο ναυτιλιακό κλάδο.

Σύμφωνα με άρθρο του World Maritime News, το ναυτιλιακό κέντρο του Λονδίνου (Maritime UK) και το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου της Αγγλίας (DIT) έστειλαν μία εμπορική αποστολή στη Σανγκάη στο τέλος Μαρτίου, με σκοπό να συσφίξουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα και να καθιερώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.


Περισσότερα

To 'BREXIT' των P&I clubsTo 'BREXIT' των P&I clubs
 Ναυτιλία

Μεγάλο μέρος ασφαλιστικών επιχειρήσεων πλοίων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, προετοιμάζουν σχέδια μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως  στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο, υπό το φόβο ότι το Brexit θα εμποδίσει την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Μέχρι στιγμής η Μεγάλη Βρετανία κυριαρχούσε στον κλάδο της θαλάσσιας ασφάλισης, όμως η ενδεχόμενη αποχώρηση μεγάλων συλλόγων προστασίας και αποζημίωσης (P&I clubs) από τη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε γενική αποδυνάμωση του ναυτιλιακού της κλάδου.

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη πολλοί Έλληνες εφοπλιστές έχουν μεταφέρει κάποιες δραστηριότητές τους εκτός Βρετανίας, φοβούμενοι παράλληλα και την αλλαγή του ευνοϊκού για τη ναυτιλία φορολογικού καθεστώτος.


Περισσότερα

Απόφαση ΣτΕ για έκπτωση ΦΠΑ στο κόστος διατροφής των εργαζομένωνΑπόφαση ΣτΕ για έκπτωση ΦΠΑ στο κόστος διατροφής των εργαζομένων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Την έκπτωση του ΦΠΑ που βαρύνει το κόστος διατροφής των εργαζομένων -σε εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης των επιχειρήσεων- από τις δαπάνες, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι η αντίθετη νομοθετική πρόβλεψη (Νόμος 1642/1986) προσκρούει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία. 

Τονίζεται ότι η Απόφαση αφορά μόνον τις περιπτώσεις όπου η κάλυψη του κόστους διατροφής των εργαζομένων αποτελεί νόμιμη υποχρέωση των επιχειρήσεων, όπου εργάζονται.


Περισσότερα

Η Moore Stephens στηρίζει το Greek Shipping Hall of FameΗ Moore Stephens στηρίζει το Greek Shipping Hall of Fame
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο θεσμός του Greek Shipping Hall of Fame επέστρεψε και φέτος στο Banqueting Hall του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 για να καλωσορίσει τους κ.κ. Γεώργιο Λ.  Δανιόλο και Νικόλαο Δ. Λυκιαρδόπουλο, στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Η Moore Stephens είναι υπερήφανος υποστηρικτής του θεσμού που κάθε χρόνο αποδίδει φόρο τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην επιτυχία της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Στη λαμπερή εκδήλωση παραβρέθηκαν ηγετικές προσωπικότητες της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και οι διεθνείς συνεργάτες τους, ενώ η βραδιά είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς μέρος των εσόδων από την τελετή θα δωρηθεί στον φιλανθρωπικό οργανισμό Hellenic Hope.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.