Moore Greece Newsletter - Νοέμβριος 2016
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Γενικά

Στην έκδοση Νοεμβρίου 2016 του ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, καλοσωρίζουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του OpCost 2016 και γιορτάζουμε ένα σημαντικό ρεκόρ για το γραφείο μας: τη συνεισφορά στη βάση του OpCost 2016 ελεγμένων οικονομικών στοιχείων για 733 πλοία!

Επιπλέον, συνοψίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς και την είδηση της συμμετοχής της Βραζιλίας, των νησιών Guernsey, του Isle of Man και της Λετονίας στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.   

Επίσης, ξεχωρίζουμε την έκδοση της Moore Stephens UK για τους κινδύνους απάτης και τη διαφθορά στη ναυτιλία, την τρίμηνη έκδοση του δικτύου μας 'Bottom line' για τη ναυτιλία, αλλά και η μελέτη σεναρίων της Moore Stephens International σχετικά με το μοντέλο που θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τη φορολογία, την κίνηση κεφαλαίων, τις κρατικές ενισχύσεις και τις διασυνοριακές συναλλαγές.     


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Moore Stephens - Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα OpCost 2016Moore Stephens - Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα OpCost 2016
 Ναυτιλία |  Γενικά

Τα ευρήματα που προήλθαν από το OpCost 2016, το μοναδικό εργαλείο benchmarking των λειτουργικών εξόδων των πλοίων της Moore Stephens, αποκαλύπτουν ότι τα λειτουργικά κόστη για τα tankers, bulkers και containers μειώθηκαν το 2015, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, τα tankers παρουσίασαν μείωση 2,2%, τα bulkers 3,6% και τα containers 3,7%. Παρατηρήθηκε συνολική πτώση στα κόστη του πληρώματος που αγγίζει το 1,2% συγκριτικά με τα στοιχεία του 2014, τα οποία ήταν ήδη μειωμένα κατά 0,1% σε σχέση με το 2013.

Παρακάτω, στην έκδοση Bottom Line της Moore Stephens, παρατίθεται ανάλυση των αποτελεσμάτων.  

Τα αποτελέσματα του OpCost αντανακλούν τη μείωση των ναύλων και του επιπέδου εμπιστοσύνης στη ναυτιλία, ωστόσο η μείωση των λειτουργικών εξόδων μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό νέο για τη ναυτιλία, παρ’ όλο που οι οιωνοί δεν είναι ενθαρρυντικοί. 

Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, μέσω του σχεδιασμού και διατήρησης ευέλικτων αλλά αποτελεσματικών δομών και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών.


Περισσότερα

Ρεκόρ εισφερόμενων δεδομένων στο OpCost 2016 από τη Moore Stephens ΕλλάδαςΡεκόρ εισφερόμενων δεδομένων στο OpCost 2016 από τη Moore Stephens Ελλάδας
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Stephens Ελλάδας συνεισέφερε στην βάση δεδομένων του OpCost ελεγμένα οικονομικά στοιχεία για 733 πλοία, όλων των κατηγοριών, για τη χρήση που έληξε 31.12.2015, 77 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι και σημαντικό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της βάσης, που ανέρχεται σε περίπου 3,200 πλοία.   

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το ρεκόρ μας, αλλά και για την καθιέρωση του OpCost ως το πλέον διαδεδομένο και αξιόπιστο εργαλείο για benchmarking των λειτουργικών εξόδων των πλοίων, παγκοσμίως.   


Moore Stephens - Bottom Line Autumn 2016Moore Stephens - Bottom Line Autumn 2016
 Ναυτιλία |  Γενικά

Στην έκδοση Φθινοπώρου 2016, το Bottom Line της Moore Stephens αναλύει τα αποτελέσματα του OpCost 2016, που κατέδειξαν για το 2015, μείωση κατά 2,4% κατά μέσο όρο στα λειτουργικά έξοδα των πλοίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το Bottom Line επίσης φιλοξενεί θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως η αναμενόμενη επίδραση του International Convention for the Control and Management of Ships' Ballast Warter and Sediments (γνωστό ως BWM conventon) αλλά και πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη θέση των γυναικών στη ναυτιλία.

Ξεχωριστό για εμάς ενδιαφέρον έχει το τελευταίο θέμα του Bottom Line, με τίτλο 'Those were the days: 1963' που θυμίζει ότι το 1963 η Moore Stephens ήταν το πρώτο διεθνές δίκτυο που απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα, ανοίγοντας το γραφείο μας στον Πειραιά.

50 χρόνια αργότερα, το γραφείο μας συνεχίζει να θεωρείται ηγέτης στην παροχή ελεγκτικών και λογιστικών υπηρεσιών, ευρέως στη ναυτιλιακή κοινότητα.


Περισσότερα

Moore Stephens - Reducing maritime fraud and corruptionMoore Stephens - Reducing maritime fraud and corruption
 Ναυτιλία

Η Moore Stephens UK δημοσίευσε σε bitesize bulletin, άρθρο της σχετικά με τον κίνδυνο απάτης που σχετίζεται με τη ναυτιλία και, συγκεκριμένα, τις ευκαιρίες για διάπραξη απάτης που παρουσιάζονται στο διεθνές εμπόριο, λόγω της πολυπλοκότητας των συναλλαγών αλλά και του πλήθους των μερών που εμπλέκονται.  

Στο άρθρο παρατίθενται διάφορες κατηγορίες απάτης, που συμπεριλαμβάνουν τη δωροδοκία και γενικότερα τη διαφθορά. Ειδικότερα, η συνεχής επαφή των εταιρειών με τρίτους, οι υπηρεσίες των οποίων είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των συμβατικών, εποπτικών και λοιπών τους υποχρεώσεων, προσφέρεται σε πολλές περιπτώσεις για την ανάπτυξη πληρωμών 'διευκόλυνσης'.

Επίσης, με το ηλεκτρονικό έγκλημα σε έξαρση, απαιτείται η άμεση προσοχή και δέσμευση της διοίκησης για ισχυροποίηση των δικλείδων ασφαλείας, ώστε να μην επιτύχουν ποτέ σενάρια, που τώρα φαντάζουν επιστημονικής φαντασίας, όπως η πλήρης κατάληψη των συστημάτων πλοήγησης ενός πλοίου, η υποκλοπή κωδικών πρόσβασης για έγκριση τραπεζικών πληρωμών κτλ.  


Περισσότερα

Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων - οι τελευταίες φημολογούμενες εξελίξεις για το αναμενόμενο νομοσχέδιοΟικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων - οι τελευταίες φημολογούμενες εξελίξεις για το αναμενόμενο νομοσχέδιο
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πολλά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης.

Το νομοσχέδιο, με βάση τα δημοσιεύματα, φημολογείται ότι προβλέπει φόρο, 50%-60%, ανάλογα με το status του φορολογικού ελέγχου, οριστικοποίηση των υποθέσεων και απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής, για τους φορολογουμένους, που θα κάνουν χρήση των διατάξεων.

Τα δημοσιεύματα  επί του θέματος βασίζονται σε διαρροές και, επομένως, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το περιεχόμενο του  τελικού κειμένου του Νομοσχεδίου. Ωστόσο, λόγω της σημασίας του, παρακολουθούμε το θέμα στενά και βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών διατάξεων.


Περισσότερα

Περισσότερες δικαιοδοσίες συμμετέχουν στην Αυτόματη Ανταλλαγή ΠληροφοριώνΠερισσότερες δικαιοδοσίες συμμετέχουν στην Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών
 Φορολογία

Σε συνέχεια της προσπάθειας για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας μεταξύ των πολυεθνικών επιχειρήσεων, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Βραζιλία, η νήσος του Jersey, οι νήσοι Guernsey, η νήσος του Man και η Λετονία υπέγραψαν την πολυμερή συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Η υπογραφή αυτή αποτελεί ορόσημο για την εφαρμογή του σχεδίου των G20 σχετικά με την διάβρωση της φορολογικής βάσης και μετατόπισης των κερδών και συμβάλει περαιτέρω στην διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με φορολογικά θέματα.


Περισσότερα

Απόφαση Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με το πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσηςΑπόφαση Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με το πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Με την υπ’αριθμόν 1490/2016 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, διευκρινίστηκε πως, εφόσον συντρέχουν και οι τρεις κάτωθι προϋποθέσεις:  

(α) αν το ετήσιο πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης δεν περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας και

(β) εκδοθεί έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη και

(γ) υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εντοπιστεί φορολογικές παραβάσεις από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών, τότε

η χρήση θεωρείται περαιωμένη.


Περισσότερα

Μελέτη Moore Stephens International για τις ενδεχόμενες φορολογικές συνέπειες του BREXITΜελέτη Moore Stephens International για τις ενδεχόμενες φορολογικές συνέπειες του BREXIT
 Φορολογία

Οι ακριβείς φορολογικές συνέπειες του BREXIT θα εξαρτηθούν από την στρατηγική και το σχέδιο εξόδου που θ’ακολουθηθεί και τις συμφωνίες που θα συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ε.Ε. Τι επιλογές υπάρχουν όμως;

Η Moore Stephens International παραθέτει μια συγκριτική ανάλυση των υφιστάμενων μοντέλων χωρών όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Τουρκία και ο Καναδάς, καθώς και των μοντέλων 'Duty Free' και 'Ευνοημένο Κράτος'. 

Ανεξάρτητα με το τί θα αποφασιστεί, το BREXIT θα επηρεάσει μία ευρεία γκάμα φόρων, κυρίως όμως τον ΦΠΑ καθώς και τις τελωνειακές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις κρατικές ενισχύσεις, την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων.


Περισσότερα

Παραγραφή χρεών προς το ΔημόσιοΠαραγραφή χρεών προς το Δημόσιο
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της nafteboriki.gr, οι απαιτήσεις του δημοσίου από οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη παραγράφονται μόνο με την παρέλευση συγκεκριμένων προθεσμιών, ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως χρόνος παραγραφής των οφειλών προς το δημόσιο κυμαίνεται μεταξύ 3 και 20 ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκαν εν στενή έννοια και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.


Περισσότερα

Η ανάγκη για υποδομές στην αναδυόμενη Ασία και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το κλειδί για την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτωνΗ ανάγκη για υποδομές στην αναδυόμενη Ασία και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το κλειδί για την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων
 Ναυτιλία

Tην εκτίμηση ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα κινηθούν ανοδικά -με το πετρέλαιο να φτάνει σύντομα τα 70 δολ.- εξέφρασε με δηλώσεις του στο CNBC ο επενδυτής Marc Faber.

Ο συνδυασμός της ανάγκης για υποδομές στην Ασία και της υλοποίησης υποδομών στις ανεπτυγμένες χώρες  με στόχο την καταπολέμηση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, θα σημάνει την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.