Moore Greece Newsletter - Μάρτιος 2020
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαρτίου 2020, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό COVID-19 και σας παρουσιάζουμε το πρόσφατο άρθρο της Moore Global για τη μέχρι στιγμής επίδραση του νέου ιού στη ναυτιλία. 

Παράλληλα, ο νέος κορωνοϊός έχει κοστίσει 70 δισ. δολάρια παγκοσμίως στα κρουαζιερόπλοια μέχρι σήμερα. Πολλοί ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μακρινά λιμάνια, μην μπορώντας να επιστρέψουν σπίτι τους λόγω των τοπικών κανονισμών, περιορισμών ταξιδιού και καραντίνας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα Ποσειδώνια 2020 αναβάλλονται για τον Οκτώβριο του 2020.

Ακόμη, σας παρουσιάζουμε τις νέες υποχρεώσεις και προθεσμίες που προκύπτουν από τις ειδικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. 

Τέλος, αναφερόμαστε στην απόφαση της ΑΑΔΕ Α1038/20 για την τροποποίηση της Α.1099/2019 (Β΄949) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορά τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Coronavirus – The Shipping Story So FarCoronavirus – The Shipping Story So Far
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Global παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό και συνοψίζει τη μέχρι στιγμής επίδραση του νέου ιού στη ναυτιλία, στο άρθρο της «Coronavirus – The Shipping Story So Far».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων έχουν επωφεληθεί από την απόφαση της Saudi Aramco να αυξήσει την παραγωγή της και προς το παρόν το γεγονός αυτό διατηρεί τους ναύλους σε καλά επίπεδα. Στα bulk carriers, διαπιστώνεται γενικά αύξηση στην freight αγορά κατά τη διάρκεια της επιδημίας, όμως για τα containers η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού καταναλωτές σε όλο τον κόσμο είναι σε καραντίνα.


Περισσότερα

70 δισ. δολ. παγκοσμίως το κόστος του κορωνοϊού στην κρουαζιέρα70 δισ. δολ. παγκοσμίως το κόστος του κορωνοϊού στην κρουαζιέρα
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στο μισό έχει μειωθεί μέχρι στιγμής η μεταφορική ικανότητα της παγκόσμιας κρουαζιέρας, καθώς σχεδόν το 50% των πλοίων έχει ήδη «δέσει» λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις από τη βύθιση του κλάδου παγκοσμίως υπολογίζονται σε πάνω από 70 δισ. δολ., σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής.

"Τη στιγμή που η κρουαζιέρα είχε ανακάμψει παγκοσμίως, με νέους προορισμούς και εξαιρετικές προοπτικές, η εν λόγω πανδημία που μας βρήκε φαίνεται να αλλάζει τελείως το σκηνικό και να ανατρέπει τις προβλέψεις για το 2020”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες.


Περισσότερα

Intercargo για Bulk Carriers: Ο κορωνοϊός θέτει προκλήσεις για τους ναυτικούςIntercargo για Bulk Carriers: Ο κορωνοϊός θέτει προκλήσεις για τους ναυτικούς
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Ο κορωνοϊός (COVID-19) έχει ήδη προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και έχει οδηγήσει στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι οικονομίες των χωρών υποβάλλονται επί του παρόντος σε δοκιμασία και προκύπτουν αναταραχές.

Η INTERCARGO, σε άρθρο του Hellenic Shipping News, επισημαίνει ότι υπάρχουν υλικοτεχνικές προκλήσεις ως προ τον επαναπατρισμό των ναυτικών που ολοκλήρωσαν τη θαλάσσια υπηρεσία τους και ζήτησαν την επιστροφή τους στις χώρες διαμονής τους. Μεγάλος αριθμός ναυτικών έχει βρει εμπόδια λόγω των τοπικών κανονισμών, περιορισμών ταξιδιού και καραντίνας, παρά τις εγκυκλίους του ΙΜΟ για ελεύθερη πρόσβαση στους ναυτικούς. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε οι ναυτικοί ούτε οι εταιρείες τους γνωρίζουν πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτή η κατάσταση.


Περισσότερα

Δεξαμενόπλοια: Πώς θα κινηθούν στη συνέχεια;Δεξαμενόπλοια: Πώς θα κινηθούν στη συνέχεια;
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Συνεχείς μεταβολές παρατηρούνται στις αγορές πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων. Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται στο Hellenic Shipping News, η ναυλομεσιτική εταιρεία Gibson, αναφέρεται στο γεγονός ότι από την κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ στην αρχή του μήνα περάσαμε απότομα στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και την διαρκώς εξελισσόμενη πανδημία κορωνοϊού.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή από 9,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (β/η) σε 12,3 εκατομμύρια β/η. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι θα αυξήσουν την παραγωγή αργού σε 4,0 εκατομμύρια β/η από 3,2 εκατομμύρια β/η το Φεβρουάριο, με επιταχυνόμενη ώθηση η οποία αυξάνει την παραγωγική ικανότητα στα 5,0 εκατομμύρια βαρέλια. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν να αυξηθεί η παραγωγή κατά 200-300.000 β/η.


Περισσότερα

Τα Ποσειδώνια αναβάλλονται για τον Οκτώβριο 2020Τα Ποσειδώνια αναβάλλονται για τον Οκτώβριο 2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Λαμβάνοντας υπόψη τις κλιμακούμενες προκλήσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας Coronavirus-COVID-19 και της ανάγκης διασφάλισης της υγείας και της ευημερίας των εκθετών και των επισκεπτών, αποφασίστηκε η αναβολή των Ποσειδωνίων 2020 από 1-5 Ιουνίου 2020 στις 26-30 Οκτωβρίου 2020 στο Metropolitan Expo της Αθήνας μαζί με όλες τις συναφείς αθλητικές εκδηλώσεις και συνέδρια.


Περισσότερα

Υποχρεώσεις και προθεσμίες που προκύπτουν από τις ειδικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊόΥποχρεώσεις και προθεσμίες που προκύπτουν από τις ειδικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Νέες υποχρεώσεις και αλλαγές στις προθεσμίες υποβολών δηλώσεων προέκυψαν από τις ειδικές ρυθμίσεις που λήφθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Μεταξύ άλλων, το Έντυπο 4 «Πίνακας Προσωπικού- Συμπληρωματικός ωραρίου - Έντυπο Ειδικού Σκοπού» του άρθρου 4 παρ. 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/11.03.2020) έχει προθεσμία υποβολής 10.4.2020 για τη χρονική περίοδο 11.3.2020-31.3.2020 και προθεσμία υποβολής έως 11.5.2020 για τη χρονική περίοδο 1.4.2020-10.4.2020.


Περισσότερα

Α 1038/20: Τροποποίηση της Α.1099/2019 (Β΄949) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύηςΑ 1038/20: Τροποποίηση της Α.1099/2019 (Β΄949) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
 Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε  η απόφαση Α 1038/2020 «Τροποποίηση της Α.1099/2019 (Β΄949) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορά τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του N. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις».

Η απόφαση αναφέρει ότι:

α) στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της Α.1099/2019 απόφασης της Α.Α.Δ.Ε, όπως ισχύει και στον ΠΙΝΑΚΑ με τίτλο «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ», η περιγραφή του είδους αποδοχών του κωδικού 6 «Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται», αντικαθίσταται από την ακόλουθη περιγραφή «Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται εφόσον υποβληθούν διακεκριμένα στο έτος που αφορούν»,

β) στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της Α.1099/2019 απόφασης της Α.Α.Δ.Ε. όπως ισχύει και στον ΠΙΝΑΚΑ με τίτλο «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ», μετά τον κωδικό 61 και πριν τον κωδικό 95 προστίθεται νέος κωδικός 62 «Είδος αποδοχών».


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.