Moore Greece Newsletter - Ιούνιος 2016
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία

Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας να φέρουμε στην προσοχή σας σημαντικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, παρουσιάζουμε την τρίτη έκδοση του ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. Τον μήνα που πέρασε, ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο συνοψίζουμε σε τρια slides, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο των 25 νέων φόρων.

Παράλληλα, ξεχωρίσαμε την μελέτη της Petrofin Bank Research σχετικά με τη μείωση που παρατηρήθηκε το 2015 στη χρηματοδότηση της Ελληνικής ναυτιλίας, γεγονός που αντανακλά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο και την μείωση της εμπιστοσύνης που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, όπως διαπίστωσε η Moore Stephens στην έκδοση Shipping Confidence Survey, που δημοσιεύσαμε στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ του Μαίου. 

Καλωσορίζουμε τα πολυαναμενόμενα Ποσειδώνια 2016 και δίνουμε το παρόν στο Shipsoccer Tournament με τα στελέχη και τους συνεργάτες μας.   


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Παγκόσμιο δίκτυο Moore Stephens - Στατιστικά Μαίου 2016Παγκόσμιο δίκτυο Moore Stephens - Στατιστικά Μαίου 2016
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία

Το δίκτυο της Moore Stephens ενισχύεται. Με κύκλο εργασιών $ 2,7 δις, παρουσία σε 106 χώρες παγκοσμίως και σχεδόν 28,000 εργαζομένους, κατατάσσεται δέκατο με βάση το ανθρώπινο δυναμικό και ενδέκατο με βάση τον κύκλο εργασιών.    


Περισσότερα

Αναλυτικά όλες οι φορολογικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίουΑναλυτικά όλες οι φορολογικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου
 Φορολογία

Σε άρθρο του το taxheaven.gr, συγκέντρωσε συνοπτικά όλες τις μεταβολές στην φορολογία αλλά και σε λοιπές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε 18/05/2016 στην Βουλή. Συγκεκριμένα επήλθαν μεταβολές στην παρακράτηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, αύξηση  στην παροχή σε είδος οχήματος κ.α. Περαιτέρω δόθηκαν οδηγίες αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της ωφέλειας που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα από τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους τους.


Περισσότερα

Με μια ματιά οι διατάξεις του ασφαλιστικό-φορολογικού Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκεΜε μια ματιά οι διατάξεις του ασφαλιστικό-φορολογικού Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε
 Φορολογία

Ο νέος νόμος με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα είναι πλέον γεγονός. Το άρθρο 112 αυτού επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των  φυσικών προσώπων, τις οποίες έχουμε παραθέσει στην περίληψη που ετοίμασε το Φορολογικό Τμήμα της Moore Stephens.


Περισσότερα

Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2015Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2015
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του σχετικά με τα δάνεια προς την Ελληνική ναυτιλία, εύρευνα που διεξάγει εδώ και 15 χρόνια. Ανάμεσα στα σημαντικότατα πορίσματα της έρευνας ήταν η συνολική μείωση του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής ναυτιλίας κατά 2,04% σε σχέση με πέρυσι αλλά και η αύξηση των δεσμευμένων αλλά μη εκταμιευθέντων ποσών κατά 9,62%, που οφείλεται κυρίως σε νέες αγορές.

Επίσης, απο την έρευνα προκύπτει ότι ενώ οι ξένες τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα μειώνουν ακόμα περισσότερο την έκθεση τους, οι ξένες τράπεζες χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, την αυξάνουν, με τις τράπεζες της Άπω Ανατολής να κερδίζουν σταδικακά έδαφος. Η έρευνα δημοσιεύεται στο www.petrofin.gr στη συντόμευση 'Petrofin Bank Research'.         


Ποσειδώνια 2016Ποσειδώνια 2016
 Ναυτιλία

Τα Ποσειδώνια 2016 ανοίγουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες επισκέπτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η φετινή διοργάνωση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με περισσότερους από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες και 20.000 επισκέπτες.

Πλοιοκτησία, ναυπηγεία, προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, πετρελαϊκές είναι μερικοί μόνον από τους κλάδους που θα εκπροσωπηθούν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo αλλά και στις δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια και δεξιώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο και στο περιθώριο της διοργάνωσης, σε όλη την Αττική.


Περισσότερα

33 Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποψήφιοι για ένταξη στο επενδυτικό σχέδιο Europa Ship Plan33 Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποψήφιοι για ένταξη στο επενδυτικό σχέδιο Europa Ship Plan
 Ναυτιλία

Το ενδιαφέρον 33 πλοιοκτητών για ισάριθμα πλοία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το επενδυτικό σχέδιο Europa Ship Plan, που στόχο έχει την ανανέωση του ευρωπαϊκού και ελληνικού στόλου ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω του πακέτου Γιούνκερ.


Περισσότερα

Οι πλοιοκτήτες εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά νέων πλοίων Οι πλοιοκτήτες εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά νέων πλοίων 
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με άρθρο της Hellenic Shipping News, η γενικά εύθραυστη παγκόσμια οικονομία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη αποχή από νέες παραγγελίες πλοίων εκ μέρους των πλοιοκτητών. Ιδιαίτερα, μόλις δύο εντολές για απόκτηση νεότευκτων πλοίων σημειώθηκαν στην αγορά κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου 2016, και παρόλο που οι τιμές είναι δελεαστικά χαμηλές, η αγορά εξακολουθεί να μένει αδρανής.


Περισσότερα

Κατάλληλος ο χρόνος για αγορές πλοίων ξηρού φορτίου;Κατάλληλος ο χρόνος για αγορές πλοίων ξηρού φορτίου;
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής, οι αναλυτές προβλέπουν οφέλη για όσους επενδύσουν στην αύξηση των στόλων τους. Είναι γεγονός ότι η αγορά των dry bulk carriers διανύει μία κρίσιμη περίοδο, χωρίς να αναμένεται ιδιαίτερη βελτίωση έως τα μέσα του 2017, όμως αναλυτές θεωρούν ότι η περίοδος προσφέρεται για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Ο δείκτης τιμών για τα πλοία ξηρού χύδην φορτίου έχει υποχωρήσει κατά 38,4% από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ επισημαίνουν, ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αρχίσει σιγά σιγά αυξάνεται και οι τιμές θα αυξηθούν με ραγδαίους ρυθμούς στο εγγύς μέλλον, οπότε πιθανώς τώρα είναι η ευκαιρία για όποιον θέλει να επενδύσει σε αγορά πλοίων ξηρού φορτίου.

 


Περισσότερα

Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της OWΑπόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της OW
 Ναυτιλία

Το ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας αποφάνθηκε υπέρ της OW Bunker και κατά της πλοιοκτήτριας PST Energy 7 Shipping LLC, ακολουθώντας τον εώς τώρα διαμορφωμένο δικαστικό ρυθμό, αλλά θέτοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό δεδικασμένο. Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την έφεση αφήνοντας τον ναυτιλιακό κόσμο δυσαρεστημένο, καθόσον η απόφαση αυτή αποτελεί “test-case” δηλαδή κρίνει και το αποτέλεσμα όλων των υποθέσεων με τα ίδια χαρακτηριστικά και δεδομένα. Τις εξελίξεις παραθέτει περιληπτικά το Νομικό Τμήμα της Moore Stephens.


Περισσότερα

Το Greek Shipping Hall of Fame στον 'ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ'Το Greek Shipping Hall of Fame στον 'ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ'
 Ναυτιλία

Το περιοδικό 'ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ' φιλοξένησε στην έκδοση Μαίου αφιέρωμα στην πρόσφατη εκδήλωση Greek Shipping Hall of Fame Induction Ceremony & Dinner 2016. Στην τελετή τιμήθηκαν οι κκ Γ. Καρράς και Σ. Νταιφάς, που πέρασαν πλέον στο πάνθεον της Ελληνικής ναυτιλίας. Η Moore Stephens υποστηρίζει περήφανα εδώ και χρόνια το θεσμό του Greek Shipping Hall of Fame, ως Premium Sponsor.  


Περισσότερα

Συμψηφισμός πιστωτικών αποθεματικών με φορολογικές ζημίες παρελθουσών χρήσεωνΣυμψηφισμός πιστωτικών αποθεματικών με φορολογικές ζημίες παρελθουσών χρήσεων
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr , εκδόθηκε οδηγία αναφορικά με την αντιμετώπιση του υπολοίπου που απομένει μετά τον συμψηφισμό πιστωτικών αποθεματικών με φορολογικές ζημίες παρελθουσών χρήσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 12 και 13 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% σε περίπτωση διανομής του.


Περισσότερα

Φορολογία Εισοδήματος - Aύξηση στην παροχή σε είδοςΦορολογία Εισοδήματος - Aύξηση στην παροχή σε είδος
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  e-forologia.gr , τα νέα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνουν και μία διάταξη που προβλέπει την αύξηση της παροχής σε είδος για την παραχώρηση οχήματος για χρήση από μετόχους και στελέχη μιας επιχείρησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος.


Περισσότερα

Εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου για μερίσματαΕφαρμογή της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου για μερίσματα
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, εκδόθηκε οδηγία αναφορικά μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία κάτοικο Κύπρου σε κάτοικο Ελλάδας και συγκεκριμένα στην περίπτωση τακτικού μερίσματος, η πίστωση του καταβλητέου Κυπριακού φόρου έναντι του Ελληνικού φόρου ως προς το εισόδημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη τον Κυπριακό φόρο σε σχέση με το μέρισμα και τον Κυπριακό φόρο που καταβάλλεται από την εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της, τηρουμένων των διατάξεων της εσωτερικής μας νομοθεσίας περί πιστώσεως του φόρου αλλοδαπής.


Περισσότερα

Moore Stephens - European cross border transaction adviceMoore Stephens - European cross border transaction advice
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Στη Moore Stephens, μπορούμε να συνδυάσουμε την πολύχρονη εμπειρία των εταιρειών του δικτύου μας με την τεχνογνωσία και αποδεδειγμένη ικανότητα των στελεχών του corporate finance. Μαζί, οι ομάδες δουλεύουν σε πλήρη ευθυγράμμιση, παρέχοντας συμβουλές και τεχνική υποστήριξη σχετικά με πολύπλοκες, διεθνείς συναλλαγές. Οι υπηρεσίες μας παρατίθεται αναλυτικά την σχετική έκδοση.

 


Περισσότερα

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Moore Stephens στο Shipsoccer Tournament των ΠοσειδωνίωνΗ ποδοσφαιρική ομάδα της Moore Stephens στο Shipsoccer Tournament των Ποσειδωνίων
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία

Σε συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησης της εταιρείας σε αθλητικές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά η ποδοσφαιρική ομάδα της Moore Stephens θα συμμετάσχει στο τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στα πλαίσια των Ποσειδωνίων 2016. Το εν λόγω τουρνουά θα λάβει χώρα στις 5 Ιουνίου ημέρα Κυριακή και ώρα 17:00 έως 23:00 στο δημοτικό στάδιο Νεας Σμύρνης (ποδοσφαιρική έδρα της ΠΑΕ Πανιώνιος). Η ομάδα μας απαρτίζεται απο στελέχη και συνεργάτες της Moore Stephens.


Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.