Moore Greece Newsletter - Δεκέμβριος 2018
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Δεκεμβρίου 2018, αναφερόμαστε στην ενεργοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς τον περασμένο μήνα ξεκίνησε την κατασταλτική της δράση αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και απηύθυνε επιπλήξεις σε τέσσερις εταιρείες.

Στα ναυτιλιακά νέα, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στις θετικές επιδόσεις των δεξαμενόπλοιων τον προηγούμενο μήνα, τις αλλαγές στο τοπίο των κατεδαφίσεων πλοίων καθώς και στη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων στη θάλασσα αλλά και τη μείωση του μεριδίου του ελληνικού νηολογίου στον παγκόσμιο στόλο.

Στα φορολογικά και εργατικά θέματα, σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν για την αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με τη δραστηριοποίηση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στη χώρα μας και την είσοδό τους σε αυτή με σκοπό την επισκευή τους, καθώς και θέματα σχετικά με το χρόνο έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών και την επιδότηση από 1.1.2019 των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ενεργοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)Ενεργοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ξεκίνησε την κατασταλτική της δράση αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων από την παράνομη επεξεργασία. Συγκεκριμένα, με τις υπ’αριθμ. 66, 67, 68 και 69/2019 αποφάσεις της απηύθυνε επιπλήξεις σε τέσσερις εταιρείες.

Η Αρχή επέπληξε δύο ανώνυμες εταιρείες, και μάλιστα Τράπεζες, για μη έγκαιρη υποβολή γνωστοποίησης περιστατικού παραβίασης προσωπικών δεδομένων, καθώς και μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία, σύμφωνα με την ΑΠΔΠΧ, παρά την έγκαιρη ενημέρωση της Αρχής, «δεν είχε λάβει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα  για την προστασία των δεδομένων των φυσικών προσώπων». Επιπλέον, η Αρχή επέβαλε επίπληξη σε ομόρυθμη εταιρεία λόγω της μη νόμιμης επεξεργασίας δεδομένων με σκοπό την αποστολή μηνυμάτων διαφημιστικού χαρακτήρα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (Viber). Τέλος, στο πλαίσιο του κατασταλτικού της έργου, η Αρχή αναμένεται να απευθύνει περαιτέρω επιπλήξεις σε εταιρείες.


Περισσότερα

Οι έλληνες πλοικτήτες χαιρετίζουν την απόφαση του ΙΜΟ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων για την ασφάλεια που συνδέονται με τα ναυτιλιακά καύσιμα μετά το 2020Οι έλληνες πλοικτήτες χαιρετίζουν την απόφαση του ΙΜΟ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων για την ασφάλεια που συνδέονται με τα ναυτιλιακά καύσιμα μετά το 2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρετίζει θερμά την απόφαση της 100ης  Συνόδου της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Safety Committee - MSC 100) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN IMO) να επιβεβαιώσει την αποκλειστική αρμοδιότητά της στα ζητήματα ασφάλειας των καυσίμων των πλοίων και να δρομολογήσει ενέργειες που στοχεύουν στην αντιμετώπισή τους, καθώς αυτά αναμένεται να γίνουν πιο έντονα από 1.1.2020 μετά την εφαρμογή του νέου, παγκόσμιου ορίου του θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα.

«Ευελπιστούμε ότι, τόσο τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο και όποια τυχόν προκύψουν από τα νέα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ναυτιλιακά καύσιμα, αυτά που θα παραχθούν κυρίως μέσω ανάμειξης (fuel blends), θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Θεόδωρος Βενιάμης.


Περισσότερα

Θετικές επιδόσεις στα δεξαμενόπλοια το ΝοέμβριοΘετικές επιδόσεις στα δεξαμενόπλοια το Νοέμβριο
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Το Νοέμβριο, οι spot freight ναύλοι των  δεξαμενόπλοιων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, όπως αναφέρεται στο Hellenic Shipping News.

Τα VLCC ευνοήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης σε τόνους σε μεγάλες εμπορικές περιοχές, ενώ τα Suezmax επωφελήθηκαν από τη σταθερή αγορά, τον αυστηρότερο κατάλογο χωρητικότητας και τις αυξημένες καθυστερήσεις διαμετακόμισης στα τουρκικά στενά. Τέλος, και για τα Aframax οι επιδόσεις ήταν θετικές, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση στη Μεσόγειο και την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ.


Περισσότερα

Αλλάζει το τοπίο στη διάλυση πλοίωνΑλλάζει το τοπίο στη διάλυση πλοίων
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η αγορά διάλυσης υφίσταται πλέον διαρθρωτική μεταστροφή μετά την ένταξη των ναυπηγείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεση της Clarkson Platou Hellas που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει τον κατάλογο των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων σύμφωνα με τους νέους κανόνες που τίθενται σε ισχύ το 2019.

Η τελευταία έκδοση του καταλόγου, περιλαμβάνει συνολικά είκοσι έξι ναυπηγεία, συμπεριλαμβανομένων είκοσι τριών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο εγκαταστάσεων στην Τουρκία και μίας εγκατάστασης στις ΗΠΑ. Αυτό είναι προφανώς ενδιαφέρον καθώς μέχρι τώρα έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο μόνο ναυπηγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Περισσότερα

Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των σοβαρών ναυτικών ατυχημάτωνΜειώνεται σταθερά ο αριθμός των σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Το 2018 καταγράφηκε βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα σε έκθεση της EMSA που παρουσιάζεται στη Ναυτεμπορική. Η έκθεση κατέγραψε για το 2018 περί τα 3.301 περιστατικά ναυτικών ατυχημάτων διαφόρων τύπων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών που έχουν καταγραφεί όλα τα χρόνια λειτουργίας της European Marine Casualty Information Platform (EMCIP), μια κεντρική βάση δεδομένων της Ε.Ε., να έχει ξεπεράσει τα 20.000.

Ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων για το διάστημα 2011-2017 ανήλθε στα 20.616, ενώ από το 2014, ο αριθμός των αναφερθέντων θυμάτων έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 3.200 ανά έτος. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των σοβαρών και πολύ σοβαρών ατυχημάτων παραμένει μετά το 2014 σταθερός με τάσεις μείωσης (το 2017 αναφέρθηκαν 74 πολύ σοβαρά ατυχήματα), ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των πλοίων που χάθηκαν ολοσχερώς, καθώς από 41 περίπου το 2014 μειώθηκαν στα 12 το 2017 τα πλοία που δηλώθηκαν ως total loss.


Περισσότερα

Μείωση μεριδίου για το ελληνικό νηολόγιο στον παγκόσμιο στόλοΜείωση μεριδίου για το ελληνικό νηολόγιο στον παγκόσμιο στόλο
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Αν και η Ελλάδα διατήρησε το 2018 την ένατη θέση στη λίστα των δέκα ισχυρότερων νηολογίων του κόσμου, ωστόσο η ελληνική σημαία μείωσε σημαντικά το μερίδιό της στον παγκόσμιο στόλο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Lloyd’s List Intelligence. Πάντως, εξακολουθεί να διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος (μερίδιο αγοράς) επιβατηγό στόλο στον κόσμο και τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων, μετά τα νηολόγια των Νήσων Μάρσαλ, Παναμά και Λιβερίας.

Η έρευνα για τα δέκα μεγαλύτερα νηολόγια του πλανήτη έδειξε, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής, ότι τα τέσσερα εξ αυτών εμφάνισαν πτώση, με το ελληνικό νηολόγιο να καταγράφει τη μεγαλύτερη με βάση τη μεταφορική ικανότητα (9,75% και από τους 83,85 εκατ. dwt το 2017, στους 75,67 εκατ. dwt το 2018), γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχή μείωση ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων νηολογίων.


Περισσότερα

Οδηγίες για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με τη δραστηριοποίηση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στη χώρα μας και την είσοδό τους σε αυτή με σκοπό την επισκευή τουςΟδηγίες για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με τη δραστηριοποίηση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στη χώρα μας και την είσοδό τους σε αυτή με σκοπό την επισκευή τους
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Το Δεκέμβριο δημοσιεύτηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οδηγίες για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση των θεμάτων, που αφορούν στη δραστηριοποίηση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στη χώρα μας καθώς επίσης στην είσοδό τους σε αυτή με σκοπό την επισκευή τους και παρουσιάζονται στο e-forologia.gr.

Μεταξύ των οδηγιών συμπεριλαμβάνεται όρος, ότι προκειμένου να επιτρέπεται να εκτελούν σύμβαση ναύλωσης τα πλοία α) υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., καθώς και β) υπό σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., ολικού μήκους άνω των τριάντα πέντε (35) μέτρων, εφόσον είναι κατασκευασμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από μέταλλο ή πλαστικό, απαιτείται η τήρηση των λοιπών διατάξεων του Ν.4256/2014 που αφορούν την έκδοση επαγγελματικής άδειας ή την καταχώρηση στο e-Μητρώο.


Περισσότερα

Επιδότηση από 1.1.2019 των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετώνΕπιδότηση από 1.1.2019 των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» τίθεται σε ισχύ, από 01.01.2019, πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Η εν λόγω επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται κατ' έτος για το πρόγραμμα αυτό, με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Taxheaven.


Περισσότερα

Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτώνΧρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1219/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (Ε.Φ.Κ.Α) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών» και παρουσιάζεται στο e-forologia.gr

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, η ταμειακή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο από το έτος που αφορούν, συνεπεία της εκκαθάρισης, επηρεάζει τα φορολογικά αποτελέσματα του έτους μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η καταβολή. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις συμψηφισμού πιστωτικού υπόλοιπου με ασφαλιστικές εισφορές επόμενου έτους καθόσον ο συμψηφισμός αυτός εξομοιώνεται με καταβολή, κατά το μέρος που εξοφλεί ασφαλιστικές εισφορές του έτους αυτού.

Ειδικά, σε περιπτώσεις που νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριέλαβαν τις καταβληθείσες εισφορές του 2018 οι οποίες αφορούσαν το προηγούμενο έτος, στα φορολογικά αποτελέσματα του 2017, δεν απαιτείται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017, αν και τα ποσά αυτά δε θα ληφθούν υπόψη στη δήλωση φορολογικού έτους 2018, καθόσον διαφορετικά θα προέκυπτε θέμα διπλής έκπτωσης της ασφαλιστικής δαπάνης.


Περισσότερα

Η Α.Α.Δ.Ε. εργάζεται εντατικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσειςΗ Α.Α.Δ.Ε. εργάζεται εντατικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γ. Πιτσιλής μίλησε στο 20o Forum INVEST IN GREECE  και αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της ΑΑΔΕ και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια φορολογική διοίκηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων και θα είναι σύγχρονη έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των επενδυτών, όπως αναφέρεται στο Taxheaven.

Ο κος Πιτσιλής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που το 2018 έγιναν ηλεκτρονικές (Πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων - Μητρώο επαγγελματικών σκαφών) τονίσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί σχεδόν 49.000 ακίνητα στη βάση δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ πρόσθεσε επίσης ότι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οποία η Α.Α.Δ.Ε. εργάζεται εντατικά είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.