Moore Greece Newsletter - Μάρτιος 2019
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαρτίου 2019, σας παρουσιάζουμε την απόφαση-ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης. 

Ακόμη, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου πως το δικαίωμα στην ιδιωτική και προσωπική ζωή των φυσικών προσώπων υπερτερεί του δικαιώματος της ελευθερίας στην έκφραση λόγου.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο ιστορικό χαμηλό στην ελληνική σημαία κατά τους πρώτους μήνες του 2019, στην ανοδική πορεία στις αξίες των δεξαμενόπλοιων αλλά και στην αυξημένη δραστηριότητα στη διάλυση των dry bulk carriers.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων και παρακράτησης φόρου στο 10% με τροπολογία καθώς και απόφαση της ΔΕΔ σχετικά με απόρριψη δαπανών λόγω μη εξόφλησης αυτών με τραπεζικό λογαριασμό.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Απόφαση-ορόσημο του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσηςΑπόφαση-ορόσημο του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε για να δικάσει υπόθεση ανώνυμης εταιρίας η οποία ζητούσε την επιστροφή του ΦΠΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, που είχε επιβληθεί σε πωλήσεις προς αγοραστή που είχε έρθει σε συμφωνία εξυγίανσης. Στην πρώτη προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η επιφύλαξη ως προς τη δήλωση ΦΠΑ είχε απορριφθεί. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στα πλαίσια της ορθής ερμηνείας του άρθρου 19 παρ. 5α του κώδικα ΦΠΑ, δέχθηκε την προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας και ανέθεσε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών να ικανοποιήσει το αίτημα περί μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου της προσφεύγουσας, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλομένου από αυτήν ποσού φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκως, από την υποβολή της επιφύλαξης, όπως δημοσιεύεται στο Taxheaven.gr


Περισσότερα

Ανατροπή πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκουΑνατροπή πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκου
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έκανε δεκτή έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκου και της οικογένειάς του, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση. Η υπόθεση αφορούσε εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε προσωπικά δεδομένα ανηλίκου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων υγείας του ανηλίκου, στα πλαίσια ενός άρθρου σχετικού με την αμφισβήτηση πατρότητας του ανηλίκου.

Η πρωτόδικη απόφαση είχε αθωώσει τον εκδοτικό οίκο της συγκεκριμένης εφημερίδας, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της χώρας, άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έφεση έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος του ανηλίκου και της οικογένειάς του σε ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CyLegalNews.com

«Η στάθμιση των δύο δικαιωμάτων, ήτοι του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, με βάση τα γεγονότα της υπόθεσης, κλίνει σαφώς την πλάστιγγα υπέρ του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής», τόνισε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αναθεωρητική Έφεση της Δημοκρατίας.


Περισσότερα

Σε ιστορικό χαμηλό η ελληνική σημαίαΣε ιστορικό χαμηλό η ελληνική σημαία
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ένα χρόνο μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2018 σε μεταφορική ικανότητα, η ανάπτυξη του ελληνόκτητου στόλου φρέναρε το 2019 και παρουσίασε μείωση τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και tonnage, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ελληνική σημαία πέρασε από την πρώτη στη δεύτερη θέση (με όρους  dwt) στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit που επεξεργάστηκε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) και παρουσιάζονται στη Ναυτεμπορική, ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος την 6η Μαρτίου 2019 αποτελείται από 4.017 πλοία όλων των κατηγοριών μεταφορικής ικανότητας 339.549.357  DWT και 198.164.080 gt, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 131 πλοία, 2.376.000 DWT και 1.121.933 GT από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Ελλάδα παραμένει ακόμα στην πρώτη θέση παγκοσμίως με όρους dwt , αποτελώντας το 15.9% του παγκοσμίου στόλου. Η μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό πλοίων και μεταφορική ικανότητα παρατηρείται πρωτίστως στην κατηγορία των bulkers, έπειτα στα πλοία μεταφοράς χημικών και products και μετά στα pure container. Στα δεξαμενόπλοια η αρνητική μεταβολή είναι οριακή (μείον τρία πλοία στα 798 πλοία το 2019 από 801 πλοία το 2018) ενώ λίγο μεγαλύτερη είναι η μείωση του αριθμού των πλοίων σε άλλες κατηγορίες όπως αυτή της μεταφοράς υγραερίου. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι με όρους dwt και gt η μείωση του στόλου είναι μικρότερη καθώς αυξάνει συνεχώς το μέσο μέγεθος του ελληνόκτητου πλοίου. 


Περισσότερα

Διάλυση πλοίων 2019: Τα dry bulk carriers κατευθύνονται στις γιάρδες, ενώ τα δεξαμενόπλοια παραμένουν σε λειτουργίαΔιάλυση πλοίων 2019: Τα dry bulk carriers κατευθύνονται στις γιάρδες, ενώ τα δεξαμενόπλοια παραμένουν σε λειτουργία
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Το κλίμα έχει αλλάξει όσον αφορά τη δραστηριότητα διάλυσης μέχρι στιγμής το 2019. Ενώ το 2018 σηματοδοτήθηκε από διάλυση "ρεκόρ" των δεξαμενόπλοιων, φέτος η τάση είναι αντίθετη, καθώς τα dry bulk carriers εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied Shipbroking Inc, η οποία δημοσιεύεται στο Hellenic Shipping News, η αγορά διάλυσης πλοίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άμβλυνση τυχόν υπερβολικής πίεσης που μπορεί να προκύψει στο ισοζύγιο ζήτησης / προσφοράς των ναυτιλιακών αγορών και πάντα έχει ενδιαφέρον η μέτρηση της κινητικότητας στη συγκεκριμένη αγορά. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2019 οδηγήθηκαν προς διάλυση 20 dry bulk carriers, σε αντίθεση με το 2018 κατά το οποίο διαλύθηκαν μόλις 70 bulk carriers καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


Περισσότερα

Σε ανοδική πορεία οι αξίες στον κλάδο των δεξαμενόπλοιωνΣε ανοδική πορεία οι αξίες στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Άνοδο των αξιών των δεξαμενόπλοιων καταγράφει η VesselsValue, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής, σε μια περίοδο που και οι ημερήσιοι ναύλοι στον κλάδο εκπλήσσουν ευχάριστα τους πλοιοκτήτες, καθώς κινούνται έντονα ανοδικά παρά τις πιέσεις που δημιουργούν οι αποφάσεις των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής αργού.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η VesselsValue, οι αξίες των πλοίων κυρίως των Very Large Crude Carriers (VLCC) αυξήθηκαν από 13,3% μέχρι και 21,9% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ικανοποιητικές αυξήσεις καταγράφουν και οι άλλες κατηγορίες δεξαμενόπλοιων, όπως είναι τα suezmax και τα aframax.

Ειδικότερα, η αξία των VLCC που μόλις ναυπηγήθηκαν ανέρχεται σύμφωνα με τη Vessels Value στα 93,80 εκατ. δολ., ενώ ένα χρόνο πριν η αξία του ίδιου πλοίου ήταν 82,80 εκατ. δολ. (άνοδος αξίας 13,3%). Επίσης, ένα μέσο VLCC ηλικίας 5 ετών αξίζει σήμερα 71,74 εκατ. δολ., ενώ έναν χρόνο πριν άξιζε 62,75 εκατ. δολ. (+14,3%). Πολύ καλύτερη είναι η απόδοση ενός VLCC δεκαετίας, το οποίο σήμερα αξίζει 44,99 εκατ. δολ. και έναν χρόνο πριν μόλις 36,92 εκατ. δολ. (άνοδος 21,9%).


Περισσότερα

Νέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούςΝέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε νέες οδηγίες για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την απόφαση E.2037/2019. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού είναι οι δικαιούχοι πληρωμής (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, είτε κύριας είτε δευτερεύουσας, που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθμό 45231/2017 ΚΥΑ, και οι οποίοι αποδέχονται συναλλαγές από πληρωτές οι οποίοι δρουν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα (Β2C συναλλαγές). 

Δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, ακόμη και αν έχουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα, οι δικαιούχοι πληρωμής που συναλλάσσονται με πληρωτές οι οποίοι δρουν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές). Επισημαίνεται ότι υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού υπάρχει και στην περίπτωση που διενεργούνται Β2Β συναλλαγές παράλληλα με Β2C συναλλαγές.

Τέλος, σύμφωνα με άρθρο του e-forologia.gr οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους σε περίπτωση που οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής διενεργούνται σε πέραν του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς.


Περισσότερα

Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων και παρακράτησης φόρου στο 10% με τροπολογίαΜείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων και παρακράτησης φόρου στο 10% με τροπολογία
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Mε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις», μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) από δεκαπέντε τοις εκατό (15%), που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής με τον οποίο φορολογούνται τα μερίσματα καθώς και ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για μερίσματα που αποκτούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω εισοδημάτων, ως κίνητρο για τις επενδύσεις.

Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1-1-2019 και εφεξής, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Taxheaven.gr


Περισσότερα

Απόφαση ΔΕΔ σχετικά με απόρριψη δαπανών λόγω μη εξόφλησης αυτών με τραπεζικό λογαριασμό, με τη καταχώρηση απογραφής λήξης  και τη τήρηση αξιόπιστου λογιστικού συστήματοςΑπόφαση ΔΕΔ σχετικά με απόρριψη δαπανών λόγω μη εξόφλησης αυτών με τραπεζικό λογαριασμό, με τη καταχώρηση απογραφής λήξης και τη τήρηση αξιόπιστου λογιστικού συστήματος
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εξέτασε ενδικοφανή προσφυγή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας κατά οριστικής πράξης και προστίμου που επιβλήθηκε από το φορολογικό έλεγχο και αποφάσισε την απόρριψη δαπανών της ΙΚΕ ως εκπεστέες από τα ακαθάριστα έσοδά της, διότι δεν είχαν εξοφληθεί μέσω τραπεζικού μέσου, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Στην ίδια υπόθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Taxheaven.gr, η ΔΕΔ επικύρωσε και τις λοιπές λογιστικές διαφορές του φορολογικού ελέγχου. Οι ισχυρισμοί της προσφεύγουσας εταιρείας ότι υπήρχαν λάθη στον υπολογισμό των αποσβέσεων και στην απογραφή τέλους χρήσης λόγω «αυταπόδεικτης τυπικής παράβασης λόγω πλημμελούς μη καταγραφής αυτών από τον υπόχρεο προς τούτο λογιστή» κρίθηκε ως αβάσιμη και απορρίφθηκαν.

Τέλος, επικυρώθηκε πρόστιμο προς την προσφεύγουσα εταιρεία λόγω μη τήρησης αξιόπιστου λογιστικού συστήματος και των κατάλληλων λογιστικών αρχείων σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα όπως ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 13 § 1 του ΚΦΔ.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.