Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2017
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Γενικά

Στην έκδοση Ιουλίου του ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ξεχωρίσαμε την Απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου με βάση την οποία οι συνεχείς παρατάσεις της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων πέραν της πενταετίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Επιπλέον, ξεχωρίσαμε και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τα μερίσματα από ναυτιλιακή δραστηριότητα που καταβάλλονται μέσω τρίτου προσώπου σε μέτοχο αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα πλοία της οποίας διαχειρίζεται εταιρεία του Ν 27/1975 και τα οποία τυγχάνουν της σχετικής φορολογικής απαλλαγής υπό προϋποθέσεις.

Η τριμηνιαία έρευνα της Moore Stephens Shipping Confidence Survey κατέδειξε αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης από 5,6 σε 6,1 ενώ θετικά μηνύματα λαμβάνουμε και από τις αυξημένες παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες το πρώτο εξάμηνο 2017, αλλά και από τα αποτελέσματα της έκθεσης της Allied Shipbrokers που ανέφερε την προς το θετικό αναθεώρηση των παγκόσμιων προβλέψεων για το ΑΕΠ 2017 και 2018 από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ.    


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Αντισυνταγματική η συνεχής παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεωνΑντισυνταγματική η συνεχής παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων
 Φορολογία

Με την υπ’αριθμόν 1738/2017 απόφασή της, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε, πως η χρονική διάρκεια της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής είναι αντισυνταγματικές. Ως εκ τούτου, οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν υπερβαίνοντας το όριο της πενταετίας ουσιαστικά ακυρώνονται.

Η απόφαση υπογραμμίζει πως η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια, ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου κυρίως λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου.

Το ΣτΕ τόνισε πως οποιαδήποτε παραγραφή πρέπει να συμφωνεί  με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας και τόνισε την σημασία της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Απομένει να φανεί αν αρχικά η φορολογική διοίκηση θα υιοθετήσει την εν λόγω απόφαση και στην συνέχεια, αν το κάνει, με ποιόν τρόπο θα την εφαρμόσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτελέσει ισχυρό νομικό βοήθημα για όλες τις δικαστικές διοικητικές ενέργειες.


Περισσότερα

Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου Κράτους για τα ναυτιλιακά μερίσματαΓνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου Κράτους για τα ναυτιλιακά μερίσματα
 Ναυτιλία |  Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, με την ΠΟΛ 1087/2017 η ΑΑΔΕ κοινοποίησε την γνωμοδότηση 100/2017 του ΝΣΚ σχετικά με την καταβολή ναυτιλιακών μερισμάτων.

Η εν λόγω γνωμοδότηση υπογράμμισε πως τα μερίσματα που καταβάλλονται σε μέτοχο αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα πλοία της οποίας διαχειρίζεται εταιρεία, εγκατεστημένη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 27/1975, στην Ελλάδα, όχι απευθείας από την πλοιοκτήτρια ή τη διαχειρίστρια εταιρεία του άρθρου 25 του ν. 27/1975, αλλά μέσω τρίτου προσώπου, φυσικού ή νομικού, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από τη διαχειρίστρια, εμπίπτουν στην εκ ν. 27/1975 φορολογική απαλλαγή των μερισμάτων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διάταξης αυτής.


Περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας Petrofin Global Bank ResearchΑποτελέσματα έρευνας Petrofin Global Bank Research
 Ναυτιλία

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας παγκοσμίως, έρευνα που διεξάγει από το 2008. Ανάμεσα στα σημαντικότατα πορίσματα της έρευνας ήταν η συνέχιση της μείωσης των ναυτιλιακών δανειακών χαρτοφυλακίων των RBS και Commerzbank, με την ταυτόχρονη αύξηση στο ενδιαφέρον για την ναυτιλία από επιτυχημένες τράπεζες όπως Credit Suisse, ING, BNP Paribas, ABN Amro και DVB.

Σημαντικοί μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από τράπεζες της Ιαπωνίας και της Κίνας, ενώ προτίμηση φαίνεται να έχουν εκείνοι που είχαν στο παρελθόν καλές συνεργασίες με γιάρδες της Άπω Ανατολής. Τέλος, οι τράπεζες των Η.Π.Α. ανακάμπτουν μετά από μια δύσκολη περίοδο, κεφαλαιακά ενισχυμένες και με προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών τους.  

Η έρευνα δημοσιεύεται στο www.petrofin.gr στη συντόμευση 'Petrofin Bank Research'.         


Moore Stephens - Shipping Confidence SurveyMoore Stephens - Shipping Confidence Survey
 Ναυτιλία

Στη νέα έρευνα της Moore Stephens UK για το τρίμηνο που έληξε το Μάιο 2017 η ναυτιλιακή κοινότητα βαθμολογήθηκε με το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης της τελευταίας τριετίας. Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο 6,1/10 από το 5/10 της προηγούμενης έρευνας του Φεβρουαρίου 2017.

Ειδικά, για τους μεσίτες η εμπιστοσύνη αυξήθηκε από 4,6 στο 6,4, ενώ για τους πλοιοκτήτες η αύξηση ήταν από το 5,6 στο 6,1. Αρκετοί ερωτηθέντες, αν και επιφυλακτικοί, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ναυτιλίας και υποστηρίζουν πως παρόλο που η χρηματοδοτική στήριξη που απαιτείται για την τόνωση των αγορών δεν βρίσκεται ακόμη στα αναμενόμενα επίπεδα, η κατάσταση θα βελτιωθεί τους ερχόμενους μήνες καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης.


Περισσότερα

Οι  Έλληνες πλοιοκτήτες στην κορυφή παραγγελιών στο πρώτο εξάμηνο του 2017Οι Έλληνες πλοιοκτήτες στην κορυφή παραγγελιών στο πρώτο εξάμηνο του 2017
 Ναυτιλία

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η παγκόσμια ναυτιλία μέτρησε 146 παραγγελίες νέων πλοίων. Το 27.4% αυτών ήταν από Έλληνες πλοιοκτήτες, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κίνα με 17.8%.

Μεγαλύτερη ζήτηση σημειώθηκε για τα tankers και ιδιαίτερα για την κατηγορία των VLCCs. Όσον αφορά τα ναυπηγεία κατασκευής πλοίων, πρώτα σε προτίμηση έρχονται τα ναυπηγεία στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, αφού δέχτηκαν το 45% και 44% των παγκόσμιων παραγγελιών πλοίων αντίστοιχα, ενώ τα Ιαπωνικά ναυπηγεία ανέλαβαν μόνο το 7% των παγκόσμιων παραγγελιών.


Περισσότερα

Ελπίδες για βελτιωμένη πορεία των dry bulk carriers Ελπίδες για βελτιωμένη πορεία των dry bulk carriers
 Ναυτιλία

Σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση της Allied Shipbrokers η οποία παρουσιάζεται στη Hellenic Shipping News, αναφέρεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προέβησαν σε αναθεωρήσεις των παγκόσμιων προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2017 και του 2018.

Η αναμενόμενη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνοδευτεί από αύξηση της ζήτησης για τα πλοία ξηρού φορτίου και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την αύξηση των ναύλων για τη μεταφορά ξηρού χύδην φορτίου.

Η πλειοψηφία των πλοίων Panamax, Supramax και Handysize έχουν ήδη δείξει μια μικρή βελτίωση και παρόλο που η αύξηση αυτή δεν είναι σπουδαία έχει καθησυχάσει αρκετά τους πλοιοκτήτες dry bulk carriers.


Περισσότερα

Νέα πλωτή δεξαμενή ναυπηγοεπισκευής του ΟΛΠ από το Νοέμβριο 2017Νέα πλωτή δεξαμενή ναυπηγοεπισκευής του ΟΛΠ από το Νοέμβριο 2017
 Ναυτιλία

Στις 22 Ιουνίου 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευών σε τέσσερις δεξαμενές του ΟΛΠ στο Πέραμα και πλέον έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Μάλιστα μέχρι το Νοέμβριο του 2017, θα είναι έτοιμη μία επιπλέον πλωτή δεξαμενή ναυπηγοεπισκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πλοία με μεταφερόμενη χωρητικότητα 80,000 τόνους.

Μέχρι τώρα, η μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα ήταν 40,000 τόνοι στην δεξαμενή «Piraeus 1». Η νέα πλωτή δεξαμενή συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή με στόχο την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στη ζώνη επιδιόρθωσης πλοίων του Περάματος από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναμένεται να δώσει ώθηση στην λειτουργία της δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.


Περισσότερα

Αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας για φορολογικούς συμβούλους, λογιστές, δικηγόρους και λοιπούς ενδιάμεσουςΑυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας για φορολογικούς συμβούλους, λογιστές, δικηγόρους και λοιπούς ενδιάμεσους
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, η Ε.Ε. πρότεινε την εισαγωγή αυστηρού κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας για τους μεσάζοντες. Αναλυτικότερα, απαντώντας στα πρόσφατα σκάνδαλα, όπως το περιβόητο ‘Panama Papers’,  η Ε.Ε. προτείνει μεταξύ άλλων να υποχρεωθούν οι μεσάζοντες, όπως δικηγόροι ή λογιστές, να ενημερώνουν άμεσα τις οικονομικές αρχές για τυχόν επιθετικούς φορολογικούς μηχανισμούς.


Περισσότερα

Διασύνδεση Ελλάδας με e-justiceΔιασύνδεση Ελλάδας με e-justice
 Επιχειρήσεις

Η χώρα μας έχει διασυνδεθεί από τις 8 Ιουνίου με την ενιαία πλατφόρμα της Εμπορικής Δημοσιότητας της Ευρωπαικής Ένωσης (e-justice) μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.Μ.Η).

Στην πλατφόρμα αυτή η οποία είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμη στην διεύθυνση  https://e-justice.europa.eu/content_find_a_company-489-en.do τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για την εταιρεία (καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, εκπρόσωποι , μετοχικό κεφάλαιο , κ.τ.λ)


Περισσότερα

Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων υπό το πρίσμα πτώχευσης ή διαδικασία εξυγίανσηςΠροβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων υπό το πρίσμα πτώχευσης ή διαδικασία εξυγίανσης
 Φορολογία

Τον μήνα που περάσε η ΑΑΔΕ δημοσίευσε την ΠΟΛ 1080/2017 με την οποία παρέχει διευκρινίσεις  αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε περίπτωση κήρυξης του οφειλέτη σε πτώχευση ή υπαγωγής αυτού σε προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος ορίζει πως σε περίπτωση υποβολής αίτησης για κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση ή για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης, σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν είχε ήδη σχηματίσει πρόβλεψη για το ποσό της επισφαλούς απαίτησης με βάση τις ενέργειες που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης, αυτός μπορεί να σχηματίσει φορολογικά αναγνωρίσιμη πρόβλεψη επισφαλούς απαίτησης, κατά τον χρόνο κατάθεσης της σχετικής αίτησης στο δικαστήριο, εφόσον πληρούνται οι οριζόμενες από το άρθρο 26 προϋποθέσεις.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.