Moore Greece Newsletter - Ιούνιος 2018
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουνίου 2018, σας παρουσιάζουμε το πρωτοποριακό άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moore Stephens Ελλάδος, κ. Κώστα Κωνσταντίνου, για το δίλημμα των πλοιοκτητών στην αγορά πλοίων που κινούνται με καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Επίσης, ξεχωρήσαμε την έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό στην Ελληνική ναυτιλία του κυρίου Τεντ Πετρόπουλου, με ενθαρρυντικά για τον κλάδο μηνύματα.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στη συζήτηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την πράσινη τεχνολογία και το ψηφιακό μέλλον, καθώς και στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία για τη μείωση των ρύπων.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές στο νέο Έντυπο Ε1 για την εισφορά αλληλεγγύης επί των ναυτιλιακών μερισμάτων, καθώς και τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για το φορολογικό πιστοποιητικό. Ακόμα, αναφερόμαστε στις αλλαγές στο τοπίο της εταιρικής νομοθεσίας και τις αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση του εντύπου Ν.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Η Moore Stephens στα φετινά ΠοσειδώνιαΗ Moore Stephens στα φετινά Ποσειδώνια
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

H Moore Stephens συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στα φετινά Ποσειδώνια που έλαβαν χώρα από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου στο Metropolitan Expo. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί σας και να σας ενημέρωσουμε για τις υπηρεσίες μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σας. Σας ευχαριστούμε όλους πολύ για το ενδιαφέρον.


"Owner's dilemma" - Άρθρο του Κ.Κωνσταντίνου
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moore Stephens Ελλάδος, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, με άρθρο του, επεξεργάζεται εντενώς το πολυσυζητημένο θέμα της αγοράς πλοίων που κινούνται με καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

 


Περισσότερα

Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2017Petrofin Bank Research: Greek Ship Finance 31.12.2017
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του σχετικά με τα δάνεια προς την Ελληνική ναυτιλία, έρευνα που διεξάγει εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Ο κ Πετρόπουλος σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, καθώς τα περιθώρια κέρδους βελτιώνονται και υπάρχει ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό, ένας αριθμός από τράπεζες είτε ξεκινούν να δανείζουν, είτε αυξάνουν την έκθεσή τους στην Ελληνική ναυτιλία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο www.petrofin.gr στη συντόμευση 'Petrofin Bank Research'.         


Συζήτηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την «πράσινη» τεχνολογία και το ψηφιακό μέλλονΣυζήτηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την «πράσινη» τεχνολογία και το ψηφιακό μέλλον
 Ναυτιλία

Στις 15 Μαΐου, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός φιλοξένησε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με το ρόλο του ως ρυθμιστή στο μέλλον της ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου, όπως αναφέρεται στο Hellenic Shipping News.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Kitack Lim, αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη χώρα που εντάχθηκε στον Οργανισμό, τη Δημοκρατία του Ναούρου, φέρνοντας το συνολικό αριθμό των κρατών-μελών σε 174, ενώ ο ανταποκριτής του Lloyd's List, ανέφερε ότι η επανάσταση στην ανανεώσιμη ενέργεια και η ψηφιοποίηση θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και συζητήθηκε το ερώτημα πώς οι κανονισμοί του ΙΜΟ μπορούν να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές αλλαγές.


Περισσότερα

Πλοία μηδενικών εκπομπώνΠλοία μηδενικών εκπομπών
 Ναυτιλία

Η ναυτιλία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την εξεύρεση οικονομικών καυσίμων με μηδενικές εκπομπές, με φόντο τις χαμηλές οικονομικές αποδόσεις και την παγκόσμια απαίτηση για χαμηλό κόστος μεταφοράς. Σύμφωνα με έκθεση της Lloyds Register και της UMAS που δημοσιεύτηκε στο Hellenic Shipping News, τα βιοκαύσιμα αποτελούν σήμερα την πιο προσιτή επιλογή για ναυτιλία, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις σε σχέση με την κλίμακα παραγωγής και βιωσιμότητας των βιοκαυσίμων.

Η έκθεση αυτή καθιστά σαφές ότι απαιτούνται επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας. Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα χρειαστεί πολλαπλές λύσεις και οι επενδύσεις για διάφορες τεχνολογίες και όχι μόνο για τα βιοκαύσιμα θα φτάσουν πέρα από την αποδοτικότητα των καυσίμων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.


Περισσότερα

Η δραστηριότητα στην κατασκευή bulk carriers αυξάνεταιΗ δραστηριότητα στην κατασκευή bulk carriers αυξάνεται
 Ναυτιλία

Το επίπεδο δραστηριότητας στην κατασκευή bulkers έχει αυξηθεί την τελευταία περίοδο. Mετά από ένα διάστημα πλήρους απουσίας δραστηριότητας στον τομέα των bulk carriers, υπήρξε μια πολύ σταθερή ροή νέων παραγγελιών.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο θετικό συναίσθημα για τα κέρδη αυτού του τομέα, σύμφωνα με έκθεσή της Allied Shipbroking στο Hellenic Shipping News. Δεδομένου ότι η freight αγορά από τις αρχές του Απριλίου άρχισε και πάλι να επιστρέφει σε μια θετική τροχιά, ίσως να συνεχίσουμε να βλέπουμε να διαμορφώνεται ένας όγκος νέων έργων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευές νέων tankers παραμένουν σε σχετικά καλό επίπεδο, παρά τα φτωχά τα κέρδη.


Περισσότερα

Άνω των 20.000 δολαρίων ο ημερήσιος ναύλος των Capesize το ΜάιοΆνω των 20.000 δολαρίων ο ημερήσιος ναύλος των Capesize το Μάιο
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο ημερήσιος ναύλος των Capesize πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια. Αυτό είχε ως συνέπεια, ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI) να φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα του έτους, ξεπερνώντας τις 1.460 μονάδες.

Βασικός παράγοντας ήταν η αύξηση του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα. Παρόλα αυτά, προβλέπεται ότι αυτή η θετική πορεία θα παγώσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.


Περισσότερα

Αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1Αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1
 Φορολογία

Μετά την Κύρωση Πρόσθετης Πράξης του Συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας ημερομηνίας 28.6.2017 με τον Ν.4484/2017 άρθρο 32, ισχύει ότι κατ΄ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 43Α του Ν. 4172/2013, και για όλη τη διάρκεια ισχύος του Συνυποσχετικού, για τους μετόχους των πλοιοκτητριών εταιρειών, η εισφορά αλληλεγγύης επί των ναυτιλιακών μερισμάτων τους επιβάλλεται μόνο στο ποσό αυτών που εισάγεται στην Ελλάδα.

Απόρροια των ανωτέρω, στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος Ε1 εισήχθησαν οι νέοι κωδικοί 429-430 στους οποίους αναγράφονται χρηματικά ποσά τα οποία έχουν εισπραχθεί στο εξωτερικό, αλλά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις δεν καλύπτουν τεκμήρια, εκτός αν τα ποσά αυτά αποτελούν μεν εισόδημα από μερίσματα, ενώ δεν υπάγονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης λόγω μη-εισαγωγής τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα στους κωδικούς 659-660 έγινε τροποποίηση στον πίνακα στον οποίο αναγράφονται τα εισοδήματα–ναυτιλιακά μερίσματα, που εισάγονται στην Ελλάδα.


Περισσότερα

Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ): Παραγραφή των χρήσεων έως το 2013 για τις οποίες έχει εκδοθεί «λευκό» φορολογικό πιστοποιητικόΔιεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ): Παραγραφή των χρήσεων έως το 2013 για τις οποίες έχει εκδοθεί «λευκό» φορολογικό πιστοποιητικό
 Φορολογία

Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα 2 αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με τις οποίες κρίθηκε οτι το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τη χρήση του 2011 εφόσον για τη χρήση αυτή είχε εκδοθεί Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη (λευκό φορολογικό πιστοποιητικό) και εφόσον δεν είχαν εντοπιστεί φορολογικές παραβάσεις απο τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που είχε δικαίωμα να κάνει το Δημίσιο εντός 18 μηνων από την υποβολή της έκθεσης των Ορκωτών στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΠΣ. 

Παρόλο που το φορολογικό πιστοποιητικό έχει πλέον προαιρετικό χαρακτήρα , πεποίηθησή μας είναι οτι ο θεσμός θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον καθώς παράγει αξία τόσο για το δημόσιο τομέα (συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων), αλλά και για τις ελεγχόμενες εταιρείες.


Περισσότερα

Έντυπο ΝΈντυπο Ν
 Φορολογία

Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε οδηγό με αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. 


Περισσότερα

Αλλάζει το τοπίο στην εταιρική νομοθεσίαΑλλάζει το τοπίο στην εταιρική νομοθεσία
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, το νομοσχέδιο με τις επικείμενες αλλαγές στις Ε.Π.Ε. ψηφίσθηκε από τη Βουλή. Μεταξύ των βασικών αλλαγών συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσης λατινικών χαρακτήρων στην εταιρική επωνυμία καθώς και η δυνατότητα διενέργειας σύγκλησης των εταίρων με τηλεδιάσκεψη.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.