Moore Greece Newsletter - TAX ALERT (28 Μαρτίου 2017)
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΤΑΧ ALERT (28.03.2017)
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Διευκρινίσεις  για την παροχή σε είδος εταιρικού αυτοκινήτου από 01.01.2016

Το Φορολογικό τμήμα της Moore Stephens παραθέτει μία σύνοψη των διευκρινίσεων που εξέδωσε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Με την υπουργική εγκύκλιο 1045/2017 που εκδόθηκε στις 24/3/2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δόθηκαν οδηγίες για την παροχή σε είδος οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, δίνοντας λύση  σε πολλαπλά ερωτήματα που έχουν ταλαιπωρήσει τα λογιστήρια εταιρειών εν όψει της χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων για τα εισοδήματα του 2016 (καταληκτική ημερομηνία η 31/3/2017).

Ακολουθεί ανάλυση των σημαντικότερων αλλαγών που φέρνει η ΠΟΛ.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Νέος τρόπος υπολογισμούΝέος τρόπος υπολογισμού

Η αξία της παροχής σε είδος  υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής προ Φόρων του παρεχόμενου οχήματος  σε : είτε εργαζόμενο, είτε εταίρο , είτε μέτοχο. Το ποσοστό παροχής κυμαίνεται απο 4 % εως 22 % ανάλογα με την Λιανική Τιμή προ Φόρων του οχήματος που είναι εως 12.000 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο (4%)  και υπερβαίνει τα 25.000  για το τελευταίο (22%).

Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας απο το τρίτο έτος κυκλοφορίας του οχήματος με βάσει την άδεια κυκλοφορίας. Η μείωση φτάνει το 50 % μέγιστο.Περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο 99  του νόμου 4446/2016.


Πως προκύπτει η Λιανική Τιμή προ ΦόρωνΠως προκύπτει η Λιανική Τιμή προ Φόρων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Ως Λιανική Τιμή προ Φόρων (ΛΤΠΦ) ,νοείται η τιμή που προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που υποβάλλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οι επίσημοι αντιπρόσωποι/διανομείς και οι οποίοι χορηγούν σχετική βεβαίωση.

Τυχόν κόστος (προ ΦΠΑ και τέλους ταξινόμησης ) extra εξοπλισμού συνυπολογίζεται στην αξία του οχήματος.Εναλλακτικά , και συνεπεία αδυναμίας έκδοσης σχετικής βεβαίωσης, η ΛΤΠΦ μπορεί να προκύψει και από τα οικεία παραστατικά πώλησης.


Επιμερισμός σε μήνες-Χρήση απο περισσότερα του ενός πρόσωπαΕπιμερισμός σε μήνες-Χρήση απο περισσότερα του ενός πρόσωπα
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η αξία της παροχής ως προκύπτει ,υπολογίζεται αναλογικά σε όσους μήνες του έτους χρησιμοποιείται. Διάστημα χρήσης άνω των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Το ποσοστό της ΛΤΠΦ που προκύπτει δεν επιμερίζεται σε περισσότερα του ενός πρόσωπα ανεξάρτητα εαν το ίδιο όχημα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα. Το ποσό της παροχής που προκύπτει θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις αποδοχές του κάθε χρήστη ξεχωριστά.


ΕξαιρέσειςΕξαιρέσεις
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Στις ανωτέρω διατάξεις δεν συμπεριλαμβάνονται οχήματα που:

α. Παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς

β. Έχουν λιανική τιμή προ φόρων  εως 12.000 ευρώ.

Πολύ σημαντικό να συντρέχουν ταυτόχρονα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις.

Δεν απολαμβάνουν της εξαιρέσεως τα αυτοκίνητα που παρέχονται σε εργαζομένους λόγω της θέσεως τους όπως για παράδειγμα διευθυντές, επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές κλπ.

Σαφής είναι επίσης ο περιορισμός στο όριο που ορίζεται για την ΛΤΠΦ. Ένα αυτοκίνητο με τιμή άνω των 12.000 αποτελεί παροχή σε είδος στο σύνολο της (λαμβάνοντας υπόψιν την κλίμακα), ακόμα και εαν έχει παραχωρηθεί αυστηρά για επαγγελματικούς σκοπούς σε εργαζόμενο/εταίρο/μέτοχο.


Διευκρινίσεις για έκπτωση δαπανών αυτοκινήτωνΔιευκρινίσεις για έκπτωση δαπανών αυτοκινήτων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Όλες οι πραγματικές δαπάνες των επιχειρήσεων των ανωτέρω αυτοκινήτων και οι οποίες αφορούν αποσβέσεις, επισκευή και συντήρηση, τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα,διόδια, κόστος μίσθωσης ή χρηματοκοικονομικής μίσθωσης, εκπίπτουν στο σύνολό τους λαμβάνοντας υπόψιν τις γενικές προυποθέσεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο 1113/2.6.2015. 

Όσα αναφέρονται ανωτέρω έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2016 και μετά.


Επικοινωνήστε μαζί μαςΕπικοινωνήστε μαζί μας
 Γενικά

Ο Χαράλαμπος Ευλαμπίδης είναι ορκωτός ελεγκτής, partner και εργάζεται στη Moore Stephens από το 1995. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει στην διεξαγωγή διαχειριστικών ελέγχων εταιρειών σε διάφορους κλάδους, κυρίως βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες, καθώς και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής του τμήματος φορολογικών ελέγχων και φορολογικής συμμόρφωσης εταιρειών όπως ισχύει σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Είναι κάτοχος του Ελληνικού τίτλου Ορκωτού ελεγκτή και Partner της εταιρείας από το 2014 καθώς και μέλος του Tax Working Group του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.


Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.