Moore Greece Newsletter - Απρίλιος 2016
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία

Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη έκδοση του μηνιαίου ενημερωτικού μας δελτίου ‘ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ’, που φέρνει στην προσοχή σας δημοσιεύματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας καθώς και σημαντικές ειδήσεις που, κατά τη γνώμη μας, αφορούν την επαγγελματική καθημερινότητά σας. Με την αξεπέραστη εμπειρία των πενήντα χρόνων μας, παρακολουθούμε στενά τον τύπο και σας παραθέτουμε μόνο την ουσία των σημαντικών εξελίξεων, αμερόληπτα και άμεσα. Επιπλέον, μοιραζόμαστε μαζί σας την επαγγελματική μας άποψη σε σημαντικά θέματα του τομέα μας, επίσης απλά και περιεκτικά. Σκοπός της έκδοσης μας είναι να αποτελέσει για εσάς πρωταρχικό σημείο αναφοράς για την άμεση και ουσιαστική συνεχή σας ενημέρωση. Μπορείτε να επιλέξετε τη θεματολογία που σας ενδιαφέρει και έτσι το ενημερωτικό δελτίο προσαρμόζεται κάθε φορά στις προτιμήσεις σας μέσω του συνδέσμου Subscribe/Manage. Ελπίζουμε να βρείτε το ‘ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ’ χρήσιμο και να απολαύσετε το διάβασμά του, όπως και εμείς απολαύσαμε την σύνταξή του.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Συναίνεση για την προστασία του Ναυτιλιακού Cluster του ΠειραιάΣυναίνεση για την προστασία του Ναυτιλιακού Cluster του Πειραιά
 Ναυτιλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015, αμφισβήτησε επίσημα το εδώ και μισό αιώνα ισχύον φορολογικό καθεστώς που διέπει τη Ναυτιλία στην Ελλάδα και καλεί την Κυβέρνηση να το επανεξετάσει. Το ναυτιλιακό Cluster πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία από υστερόβουλες ενέργειες και θα πρέπει όλοι ενωμένοι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια με νηφαλιότητα και σύνεση.


Περισσότερα

Προοπτικές ναυτιλίας για το 2016 Προοπτικές ναυτιλίας για το 2016
 Ναυτιλία

Ο Richard Greiner, Partner της Moore Stephens UK, παραθέτει τις προβλέψεις του για την πορεία της ναυτιλίας το 2016. Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα παραμείνει ασταθής κατά το 2016, αλλά με κάποιο περιθώριο ανόδου. Στον τομέα των bulk carriers αναμένεται να μειωθούν οι νέες ναυπηγήσεις και να αυξηθεί η ανακύκλωση πλοίων. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των containers, ενώ η αγορά των tankers θα είναι ισχυρή λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.


Περισσότερα

Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.
 Ναυτιλία

Το άρθρο του hellenicshippingnews.com αναφέρεται σε στοιχεία νέας έρευνας που δείχνουν οτι οι 'Ελληνες ελέγχουν το 15.8% του παγκόσμιου στόλου καθώς και οτι αυξήθηκε ο ελληνικής ιδιοκτησίας στόλος ξηρού φορτίου σε 4,092 πλοία, παρά την γενικότερη ύφεση στην αγορά ξηρού φορτίου.


Περισσότερα

Οι ναυλωτές ζητούν ταχύτερα ταξίδια πιέζοντας τους ναύλους χαμηλότεραΟι ναυλωτές ζητούν ταχύτερα ταξίδια πιέζοντας τους ναύλους χαμηλότερα
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο naftemporiki.gr, η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα οι ναυλωτές να πιέζουν τις ναυτιλιακές εταιρίες για αύξηση της ταχύτητας πλεύσης των πλοίων. Αυτή η πίεση για ταχύτερα ταξίδια έχει ως αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες να χάνουν το πλεονέκτημα του slow steaming, να έχουν πλεονάζουσα διαθέσιμη χωρητικότητα και τελικά οι ναύλοι πιέζονται προς τα κάτω, ιδιαίτερα για τα πλοία ξηρού φορτίου.


Περισσότερα

Τόνωση των tankers από την ανάπτυξη της ΙνδίαςΤόνωση των tankers από την ανάπτυξη της Ινδίας
 Ναυτιλία

Στο συγκεκριμένο άρθρο του hellenicshippingnews.com, γίνεται αναφορά στις προοπτικές και τις τάσεις της Ινδικής οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στην ναυτιλία. Σύμφωνα με το άρθρο, η αναμενόμενη ανάπτυξη της Ινδικής οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στη χώρα όπως έγινε και στην περίπτωση της Κίνας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τα οικονομικά μεγέθη της Ινδίας είναι συγκρίσιμα με αυτά της Κίνας, η ζήτηση για πρώτες ύλες και συγκεκριμένα για πετρέλαιο θα είναι ανάλογες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει σημαντικότατη θετική επίπτωση στην αγορά των Tankers.


Περισσότερα

Νέο πρότυπο για μισθώσεις (IFRS 16 Leases)Νέο πρότυπο για μισθώσεις (IFRS 16 Leases)
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά

Στις 22 Μαρτίου 2016 ο Πρόεδρος του International Accounting Standards Board, Hans Hoogervorst, δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Gateway της IFAC αναφορικά με τα Leases. To άρθρο επισημαίνει τους λόγους που δημιούργησαν την ανάγκη για το νέο leasing standard και τις ανισορροπίες που υπάρχουν με την τρέχουσα πρακτική των IFRS, συνοψίζει τις αλλαγές, αναφέρει τις αντιδράσεις και τα ζητήματα που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει το νέο πρότυπο και καταλήγει με το ότι θεωρεί ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τα τυχόν προβλήματα εφαρμογής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Θεοδόση Ιγνατίδη.


Περισσότερα

Συνέπειες των νέων λογιστικών προτύπων για τις μισθώσεις στη ναυτιλίαΣυνέπειες των νέων λογιστικών προτύπων για τις μισθώσεις στη ναυτιλία
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία

Το άρθρο του Michael Simms, partner της Moore Stephens Λονδίνου, συνοψίζει τις επιπλοκές στη ναυτιλία των νέων προτύπων για τις μισθώσεις, που εξέδωσαν εντός του 2016 τόσο το International Accounting Standards Board (‘IASB’, υπεύθυνο για την έκδοση των IFRS) όσο και το Financial Accounting Standards Board (που εκδίδει τα λογιστικά πρότυπα στις Η.Π.Α.).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Θεοδόση Ιγνατίδη.


Περισσότερα

Ανακοίνωση ESMA περί προτεραιοτήτων των ευρωπαικών εποπτικών αρχών σχετικά με τις επισκοπήσεις του 2015Ανακοίνωση ESMA περί προτεραιοτήτων των ευρωπαικών εποπτικών αρχών σχετικά με τις επισκοπήσεις του 2015
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά

Η ESMA (European Securities and Markets Authority), σε ανακοίνωση της τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρεται στις προτεραιότητες που θα δείξουν οι ευρωπαικές εποπτικές αρχές κατά την επισκόπηση των οικονομικών καταστάσεων του 2015.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Θεοδόση Ιγνατίδη.


Περισσότερα

Ανακοίνωση ESMA περί καταλληλότητας των γνωστοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειώνΑνακοίνωση ESMA περί καταλληλότητας των γνωστοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά

H ESMA (European Securities and Markets Authority) σε ανακοίνωση της τον Οκτώβριο του 2015 εκφράζει την ανησυχία της, λόγω του ότι οι γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών είναι τυποποιημένες αντί να είναι προσαρμοσμένες στην κάθε οντότητα, και περιέχουν γνωστοποιήσεις που είναι περιττές, αφού αναφέρονται σε συναλλαγές στις οποίες δεν εμπλέκεται η εκδότρια επιχείρηση ή αφορούν ασήμαντα θέματα. Με την ανακοίνωση αυτή η ESMA υποδεικνύει το τι πρέπει να αποφευχθεί και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινούνται οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Θεοδόση Ιγνατίδη.


Περισσότερα

Ενισχύεται η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών για την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγήςΕνισχύεται η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών για την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής
 Φορολογία

Σύμφωνα με το taxheaven.gr, τον περασμένο μήνα κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα. Το σχέδιο νόμου εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία στα πλαίσια μίας παγκόσμιας προσπάθειας για την πάταξη της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής. Η ανταλλαγή των πληροφοριών θα βασίζεται σε στοιχεία που απορρέουν από τραπεζικούς λογαριασμούς και επεκτείνεται ώστε να καλύπτει νέες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Παναγιώτη Βαρελά.


Περισσότερα

Τροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής ενδοομιλικών μερισμάτων μεταξύ μητρικής-θυγατρικής, εισάγοντας πιο αυστηρούς κανόνεςΤροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής ενδοομιλικών μερισμάτων μεταξύ μητρικής-θυγατρικής, εισάγοντας πιο αυστηρούς κανόνες
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με το taxheaven.gr, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή τον περασμένο μήνα περιλαμβάνονται διατάξεις που τροποποιούν το φορολογικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες και συγκεκριμένα αφορούν την φορολογική μεταχείριση των υβριδικών δανείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων με σκοπό την αποφυγή καταστάσεων διπλής μη φορολόγησης διανεμόμενων κερδών μεταξύ των κρατών μελών. Το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιεί τα άρθα 48 και 72 του Κ.Φ.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Παναγιώτη Βαρελά.


Περισσότερα

9 εταιρείες του δικτύου της Moore Stephens στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες9 εταιρείες του δικτύου της Moore Stephens στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες
 Επιχειρήσεις

Στις 100 μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου εταιρίες, που βρίσκονται στη λίστα του "Accounting Today" υπάρχουν 9 εταιρίες του δικτύου της Moore Stephens.


Περισσότερα

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χαλάρωση των capital controlsΝέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χαλάρωση των capital controls
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημοσιεύει ότι ο υπουργός Οικονόμικων προχώρησε σε αλλαγές για την χαλάρωση των capital controls δίνοντας έτσι μία μικρή ανάσα στην Ελληνική οικονομία. Οι αλλαγές που εισήχθησαν κυμαίνονται από την δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό εώς του ποσού των χιλίων ευρώ ανά πελάτη και ημερολογιακό μήνα, την δυνατότητα συναλλαγών από νομικά πρόσωπα προς το εξωτερικό εώς και 10.000€ ημερησίως στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέχρι και την δυνατότητα λήξης των προθεσμιακών καταθέσεων.


Περισσότερα

Τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ)Τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ)
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, έχει ζητήσει την παράταση έναρξης εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) κατά ένα έτος. Δεδομένου ότι τα Ε.Λ.Π. έχουν τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τον Ν.4308/2014 για περιόδους που αρχίζουν απο την 1η Ιανουαρίου 2015, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάθεση της έναρξης εφαρμογής τους είναι η θέσπιση σχετικού νόμου.


Περισσότερα

Μετάθεση των προσθεσμιών δημοσιοποίησης της οικονομικής έκθεσης των εισηγμένων – Τέλος οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσειςΜετάθεση των προσθεσμιών δημοσιοποίησης της οικονομικής έκθεσης των εισηγμένων – Τέλος οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις
 Φορολογία

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 8/3/2016 και ψηφίστηκε στις 22/3/2016 και στο οποίο ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαφάνεια στην κεφαλαιαγορά, καταργήθηκε η υποχρέωση κατάρτισης τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων (τριμήνο & εννεάμηνο) για τις εισηγμένες στο Χ.Α.Α. εταιρείες και παραμένει η υποχρέωση κατάρτισης εξαμηνιαίας και ετήσιας οικονομικής έκθεσης.


Περισσότερα

Με τις μειωμένες απο 21.05.2015 αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑΜε τις μειωμένες απο 21.05.2015 αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημισίευμα του e-forologia.gr, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών. Ωστόσο, αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.


Περισσότερα

Φορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών που προκύπτουν από την αποτίμηση και τον διακανονισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμαΦορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών που προκύπτουν από την αποτίμηση και τον διακανονισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, με την νέα οδηγία της ΓΓΔΕ οι χρεωστικές διαφορές που προκύπτουν από την αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση, καθόσον οι σχετικές διαφορές δεν αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή.


Περισσότερα

Διακοπή της διαδικασίας θεώρησης τιμολογίων εισαγωγής για σκοπούς διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτωνΔιακοπή της διαδικασίας θεώρησης τιμολογίων εισαγωγής για σκοπούς διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων
 Φορολογία

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο e-forologia.gr, με απόφασή της, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε την παύση της διαδικασίας θεώρησης των τιμολογίων εισαγωγής. Σκοπός της αλλαγής αυτής είναι η άμεση απελευθέρωση πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση αυτού στην πιο ουσιαστική παροχή συνδρομής σε θέματα διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων.


Περισσότερα

Αποτελέσματα εφαρμογής φορολογικού πιστοποιητικού 2011-2014 Αποτελέσματα εφαρμογής φορολογικού πιστοποιητικού 2011-2014
 Φορολογία

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την 23/3/2016 με θέμα «Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά Κίνητρα, Άρση Αντικινήτρων και Επενδύσεις», παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε για την εφαρμογή του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού για την περίοδο 2011-2014.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.