Moore Greece Newsletter - Μάιος 2016
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία

Με χαρά παρουσιάζουμε τη δεύτερη έκδοση του μηνιαίου ενημερωτικού μας δελτίου ‘ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ’. Είμαστε περήφανοι για τα εξαιρετικά σχόλια που λάβαμε για την πρωτοβουλία μας αυτή να φιλοξενήσουμε σε μια ουσιαστική, ευανάγνωστη έκδοση, τα επίκαιρα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας καθώς και τις θέσεις μας σε σημαντικά θέματα που άπτονται της τεχνογνωσίας μας. Ελπίζουμε να βρείτε τη θεματολογία χρήσιμη και σε αυτό το τεύχος.

Θα βρείτε τις προηγούμενες εκδόσεις του 'ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ' ακολουθώντας το link 'Προηγούμενα Newsletters'.   


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Μύθοι και πραγματικότητα αναφορικά με το νέο Διεθνές Πρότυπο για τις μισθώσεις και τις επιπτώσεις του στη ναυτιλίαΜύθοι και πραγματικότητα αναφορικά με το νέο Διεθνές Πρότυπο για τις μισθώσεις και τις επιπτώσεις του στη ναυτιλία
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία

Ο Θεοδόσης Ιγνατίδης, Technical Partner της Moore Stephens Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε., σε άρθρο του εξετάζει τις επιπτώσεις του IFRS 16 Leases στη ναυτιλιακή κοινότητα. Η οπτική του άρθρου είναι εντελώς προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας και καλύπτει τις συνέπειες τόσο για τους Owners όσο και για τους Charterers ενώ τεκμηριώνει γιατί οι Owners θα επηρεαστούν λιγότερο. Το νέο πρότυπο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η μακρά μεταβατική περίοδος δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προετοιμαστούν κατάλληλα.


Περισσότερα

Νέο νομοσχέδιο για ασφαλιστικά και φορολογικάΝέο νομοσχέδιο για ασφαλιστικά και φορολογικά
 Φορολογία

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τις πολυσυζητημένες αλλαγές στην ασφαλιστική και στη φορολογική νομοθεσία. Από φορολογικής άποψης, το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θα συναθροίζεται μαζί με τυχόν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και αμφότερα θα εντάσσονται σε μία νέα ενιαία κλίμακα. Τα μερίσματα θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 15% και ο φόρος για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία θα υπολογίζεται βάσει τριών νέων συντελεστών.

Επιπρόσθετα, ενσωματώνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, γεγονός που ερμηνεύεται ώς παγιοποίηση αυτής. Ακόμη, προβλέπεται έκπτωση φόρου για εισοδήματα άνω των €42.000. Τέλος, από 01/07/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών.

Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.


Περισσότερα

Moore Stephens - European Tax Brief Moore Stephens - European Tax Brief
 Φορολογία

Tο Ευρωπαϊκό δίκτυο της Moore Stephens κυκλοφόρησε τον Μάρτιο το τελευταίο ενημερωτικό φορολογικό δελτίο. Με ένα περιεκτικό και συνοπτικό φυλλάδιο, μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να λάβει γνώση των βασικότερων φορολογικών εξελίξεων που απασχόλησαν την Ευρώπη. Από την επιβολή Βέλγικου φόρου για κεφαλαιακά κέρδη σε χρεόγραφα που μεταβιβάσθηκαν μέσα σε έξι μήνες από την απόκτησή τους, εώς και την εισαγωγή φόρου στο ενεργητικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Πολωνίας, το τεύχος αυτό παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για φορολογικά δρώμενα που κανείς δεν πρέπει ν’αγνοεί.


Περισσότερα

Moore Stephens - Shipping Confidence SurveyMoore Stephens - Shipping Confidence Survey
 Ναυτιλία

Η Moore Stephens δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Shipping Confidence Survey που διενήργησε, όπου διαπιστώνεται ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατά τους πρώτους μήνες του 2016. 


Περισσότερα

Moore Stephens - Bottom LineMoore Stephens - Bottom Line
 Ναυτιλία

Η Moore Stephens UK, στην τριμηνιαία έκδοση της 'Bottom Line' για τη ναυτιλία, αναφέρεται συνοπτικά σε θέματα ενδιαφέροντος για το ναυτιλιακό κλάδο, όπως οι επιπτώσεις του νέου Standard για τις Μισθώσεις, αλλαγές στο UK Tonnage Tax αλλά και τα αποτελέσματα του Shipping Confidence Survey.


Περισσότερα

Πρώτοι οι Έλληνες εφοπλιστές στις αγοραπωλησίες πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2016Πρώτοι οι Έλληνες εφοπλιστές στις αγοραπωλησίες πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2016
 Ναυτιλία

Σε άρθρο της η Ναυτεμπορική αναφέρει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν πρώτοι στις αγοραπωλησίες πλοίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, αφού πραγματοποίησαν το 20% των παγκόσμιων αγορών, αποκτώντας 62 πλοία έναντι 773,10 εκατ.  ευρώ.


Περισσότερα

Αύξηση στο scrapping πλοίων ξηρού φορτίουΑύξηση στο scrapping πλοίων ξηρού φορτίου
 Ναυτιλία

Στο site Hellenic Shipping News, δημοσιεύτηκε άρθρο το οποίο αναφέρει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρξε μία αύξηση στο scrapping πλοίων ξηρού φορτίου, αλλά οι αποδόσεις των ιδιοκτητών εξακολουθούν να μην είναι επαρκείς για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.


Περισσότερα

Η ναυτιλία συναντά την τεχνολογία στα Ποσειδώνια 2016Η ναυτιλία συναντά την τεχνολογία στα Ποσειδώνια 2016
 Ναυτιλία

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Liberal, o κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, της  Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ, τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας έρχονται να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες, τους χρόνους και το κόστος ενισχύοντας την ασφάλεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία του κλάδου. Βασικοί τομείς όπου εστιάζουν οι πάροχοι νέων τεχνολογιών είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση και η διαχείριση πληρωμάτων, αλλά και η ενεργειακή απόδοση.


Περισσότερα

Πόσο εκτεθειμένη είναι η ναυτιλία στους κινδύνους του κυβερνοχώρου;Πόσο εκτεθειμένη είναι η ναυτιλία στους κινδύνους του κυβερνοχώρου;
 Ναυτιλία

Οι insurance brokers Willis, με βάση σχετική μελέτη τους, υποστηρίζουν πως ο ναυτιλιακός κλάδος κάθεται πάνω σε μια «ανασφάλιστη» ωρολογιακή βόμβα. Με τα νεόδμητα πλοία να στηρίζουν, όλο και περισσότερο, τις λειτουργίες τους σε λογισμικό ή σε τεχνολογία GPS, ο κίνδυνος μίας κυβερνο-επίθεσης συνεχώς αυξάνεται. Μπορούν ο ναυτιλιακός κι ο ναυτασφαλιστικος κλάδος να προστατευθούν κι αν ναι, με τί κόστος;


Περισσότερα

Moore Stephens - Information and cyber securityMoore Stephens - Information and cyber security
 Επιχειρήσεις

Ο κίνδυνος επίθεσης από τον κυβερνοχώρο αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας αλλά και η βελτίωση της διασύνδεσης των συστημάτων δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Η απειλή για την ασφάλεια της πληροφορίας είναι μια υπαρκτή απειλή για πολλούς οργανισμούς. Η Moore Stephens UK αναδεικνύει με έκδοσή της την προσέγγιση της σχετικά με τον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορίας.


Περισσότερα

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για 'start-ups'Νέο νομοθετικό πλαίσιο για 'start-ups'
 Επιχειρήσεις

Νομοθετικό πλαίσιο για τις συμμετοχικές επενδύσεις αποκτά για πρώτη φορά η χώρας μας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης για τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις και τις "start up" εταιρείες οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα, το ΕΣΠΑ κ.ά.


Περισσότερα

Δικαστικές εξελίξεις στην περίφημη πτώχευση της OWΔικαστικές εξελίξεις στην περίφημη πτώχευση της OW
 Ναυτιλία

Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης Shira Scheindlin αποφάνθηκε πως οι προμηθευτές του πετρελαίου δεν μπορούν να κατασχέσουν ένα πλοίο (‘arrest’) και αυτό διότι δεν έχουν κάποιο εμπράγματο δικαίωμα, όπως για παράδειγμα δικαίωμα επίσχεσης, πάνω στο πλοίο. O Eric Martin παραθέτει τις σχετικές με την υπόθεση εξελίξεις σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην tradewindsnews.com στις 12 Απριλίου 2016. 


Περισσότερα

Απάντηση του ΣτΕ σε προδικαστικό ερώτημα σχετικά με εμβάσματα στο εξωτερικόΑπάντηση του ΣτΕ σε προδικαστικό ερώτημα σχετικά με εμβάσματα στο εξωτερικό
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, τον μήνα που πέρασε το ΣτΕ δημοσίευσε απάντηση σε προδικαστικά ερωτήματα του εφετείου Αθηνών σχετικά με αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό. Στην εν λόγω απόφαση, εκτός των άλλων, ορίζεται πως από εδώ και στο εξής, στα πλαίσια της πάταξης της φοροδιαφυγής, η φορολογική αρχή δύναται να τεκμηριώνει την φορολογική παράβαση βασιζόμενη σε τεκμήρια και όχι σε αδιάσειστα στοιχεία. Ακόμη περισσότερο, το ΣτΕ απόφασισε πως τα εμβάσματα εξωτερικού που έχουν λάβει χώρα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010 και που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, θα φορολογούνται ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.


Περισσότερα

Φορολογικό ΚτηματολόγιοΦορολογικό Κτηματολόγιο
 Φορολογία

Σύμφωνα με το capital.gr στο πλαίσιο της αξιολόγησης, μία από τις ηχηρές προτάσεις αποτελεί η δημιουργία ειδικού προγράμματος που θα «παντρεύει» το κτηματολόγιο με το περιουσιολόγιο με βασικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Πρακτικά, δηλαδή, θα γίνει συνδυαστική χρήση του ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου και των στοιχείων των δηλώσεων Ε9 περί ακινήτων έτσι ώστε να εντοπισθούν τυχόν αδήλωτα ακίνητα.


Περισσότερα

Επεξηγήσεις ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγέςΕπεξηγήσεις ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-forologia.gr , οι διατάξεις του Κ.Φ.Ε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές παραμένουν ως έχουν, εντούτοις παρέχονται διευκρινήσεις ώς προς την μεταχείριση των μη εκπιπτόμενων δαπανών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της ΓΓΔΕ οι δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται φορολογικά για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μιας επιχείρησης και αναμορφώνονται με την υποβολή δήλωσης εισοδήματος της επιχείρησης δεν αποτελούν αντικείμενο τεκμηρίωσης ακόμη και αν αφορούν ενδοομιλικές συναλλαγές. Παρ’όλα αυτά οι οδηγίες ορίζουν πως οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αναφέρονται στον Φάκελο Τεκμηρίωσης καθώς και στον Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών.


Περισσότερα

Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου ΚράτουςΓνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου Κράτους
 Φορολογία

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (δημοσίευμα taxheaven.gr) υπ’αριθμόν 14 του 2016, ανεξάρτητα αν οι τροποποιητικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί πριν ή μετά την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει το φόρο, η φορολογική αρχή νομίμως αποδέχεται την υποβολή τους και επιβάλλει τον, προκύψαντα κύριο και πρόσθετο φόρο.

Περαιτέρω οι υποβληθείσες τροποποιητικές δηλώσεις μετά την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου δεν αποτελούν συμπληρωματικά (νέα) στοιχεία και επομένως, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για τη διενέργεια ελέγχου και την έκδοση πράξεως διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.