Moore Greece Newsletter - Μάιος 2017
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στην έκδοση Μαΐου 2017, το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ αναδεικνύει την δημοσίευση Bottom Line  - Spring 2017 της Moore Stephens για τη ναυτιλία, που απασχόλησε πολύ τον διεθνή τύπο καθώς αναλύει τα οφέλη και τους κινδύνους των pools, που παρουσιάζουν, στις παρούσες συγκυρίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

Επίσης, το ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ παραθέτει άρθρα για αλλαγές που ετοιμάζει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, σχετικά με την περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων πλοίων και επισημαίνει την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το θαλάσσιο έρμα, από την Ελληνική Βουλή.

Επιπλέον, σημειώσαμε την έκδοση FAQ's από τον ΟΟΣΑ, σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα εφαρμογής του CRS.

Η Moore Stephens συμμετείχε στο 13ο Athens Tax Forum και για την φορολογική θεματολογία του ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ επέλεξε να αναδείξει τις νέες ΠΟΛ για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τον ειδικό φόρο ακινήτων και την έκπτωση δαπανών μισθοδοσίας.  

Τέλος, το Παγκόσμιο Δίκτυο της Moore Stephens, που κατατάσσεται στα 10 μεγαλύτερα δίκτυα παροχής ελεγκτικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, παγκοσμίως, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καλωσορίζοντας νέα μέλη σε 5 χώρες! 


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Moore Stephens - Bottom Line (Spring 2017)Moore Stephens - Bottom Line (Spring 2017)
 Ναυτιλία

Η τελευταία έκδοση της Moore Stephens Bottom Line - Spring 2017 εστιάζει στην κατάλληλη επιλογή των shipping pools από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το ενδιαφέρον για τα shipping pools έχει αυξηθεί την τελευταία περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, όμως προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι σημαντική η επιλογή της σωστής μορφής shipping pool.

Επίσης, αναφέρεται ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή κοινότητα παραμένει σταθερό στα ίδια επίπεδα με το τετράμηνο που έληξε τον Φεβρουάριο του 2017 καθώς επίσης, τονίζεται η σημασία του προγραμματισμού για την επίτευξη συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR).


Περισσότερα

Αλλαγή στο ανώτατο όριο περιεκτικότητας των καυσίμων σε θείο από το 2020Αλλαγή στο ανώτατο όριο περιεκτικότητας των καυσίμων σε θείο από το 2020
 Ναυτιλία

Τη μεγαλύτερη αλλαγή στην περιεκτικότητα των καυσίμων των πλοίων σε θείο πρόκειται να αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή κοινότητα το 2020, αφού ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) θα μειώσει το επιτρεπόμενο όριο από το 3.5% στο 0.5%.

Το Hellenic Shipping News σε συνεργασία με την S&P Global Platts Ocean Intelligence περιγράφουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών, τονίζοντας πως στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι περισσότεροι πλοιοκτήτες δεν είναι έτοιμοι για την επικείμενη αλλαγή, ενώ τονίζουν και το υψηλό κεφαλαιουχικό κόστος για την ανακατασκευή του στόλου που απαιτείται για τη συμμόρφωση με το νέο καθεστώς.


Περισσότερα

Αύξηση στους ναύλους παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στην αγορά των μεγάλων δεξαμενόπλοιωνΑύξηση στους ναύλους παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στην αγορά των μεγάλων δεξαμενόπλοιων
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με άρθρο της Naftemporiki.gr, έπειτα από την συνεχή πτωτική πορεία των ναύλων το πρώτο τρίμηνο του έτους,  η ζήτηση για τα VLCC δεξαμενόπλοια ενισχύθηκε σημαντικά, κάτι το οποίο αύξησε το μέσο ημερήσιο νάυλο κατά 37.5% τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου.

Από τις αρχές Μαΐου τα δρομολόγια Μέση Ανατολή – Ιαπωνία εντείνονται, ενώ και οι ναύλοι  για το δρομολόγιο Δυτική Αφρική – Κίνα σημειώνουν αύξηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Lloyd’s List οι πλοιοκτήτες ανέκτησαν την αισιοδοξία τους μετά από τα επίσημα στοιχεία ότι η διυλιστική ικανότητα των διυλιστηρίων της Κίνας διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.


Περισσότερα

Kύρωση της διεθνούς συμβάσεως για το θαλάσσιο έρμαKύρωση της διεθνούς συμβάσεως για το θαλάσσιο έρμα
 Ναυτιλία

Τον μήνα που πέρασε κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η «Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις» που επισήμως τίθεται σε ισχύ στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Στόχος της Σύμβασης είναι η πρόληψη της εξάπλωσης επιβλαβών υδρόβιων οργανισμών στο θαλάσσιο οικοσύστημα, θεσπίζοντας πρότυπα και διαδικασίες για τη διαχείριση και τον έλεγχο του θάλασσιου έρματος των πλοίων και των ιζημάτων. Βρείτε το σχέδιο νόμου και  την αιτιολογική έκθεση εδώ:


Περισσότερα

Σε κοινοπραξία το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΘΣε κοινοπραξία το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΘ
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Κοινοπραξία αποτελούμενη από την «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», την  «Terminal Link SAS» και την «Belterra Investments Ltd», συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ πλειοδότης για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αφού έκανε την υψηλότερη προσφορά στον διαγωνισμό, η οποία ανήρθε στα 232 εκατ. ευρώ.

Η τελική σύμβαση αγοραπωλησίας του λιμανιού θα υπογραφεί μετά και από την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου και την έγκριση του φακέλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εισόδου του επενδυτή στον ΟΛΘ είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος.


Περισσότερα

Common Reporting Standard: Frequently Asked QuestionsCommon Reporting Standard: Frequently Asked Questions
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Τον Απρίλιο που πέρασε, ο ΟΟΣΑ ήρθε να αποσαφηνίσει το πολυσυζητημένο θέμα εφαρμογής του CRS μέσα από την έκδοση πρόσθετων ερωτο-απαντήσεων (‘FAQs’).  Συγκεκριμένα, η εν λόγω έκδοση έχει χωριστεί σε τρεις ενότητες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των αναφορών, τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας καθώς και ορισμούς συγκεκριμένων εννοιών.

Για παράδειγμα, δίνονται οδηγίες σχετικά με το status και τις υποχρεώσεις των οντοτήτων που υπόκεινται στους κανόνες αναφοράς καθώς και την φύση των ‘χρηματοικονομικών λογαριασμών’.


Περισσότερα

Eταιρικοί Μετασχηματισμοί Eταιρικοί Μετασχηματισμοί
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxheaven.gr, δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ 1057/2017, η οποία παρέχει οδηγίες για τα άρθα 52 – 55 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περί εταιρικών μετασχηματισμών.

Ειδικότερα,  με τις προαναφερθείσες διατάξεις παρέχονται φορολογικά κίνητρα και ευεργετήματα τα οποία ισχύουν σε περίπτωση εισφοράς ενεργητικού έναντι τίτλων (α.52), στην ανταλλαγή τίτλων (α. 53) καθώς και στην περίπτωση απορρόφησης μίας ή περισσοτέρων εταιρειών από άλλη υφιστάμενη εταιρεία, συγχώνευσης δύο ή περισσοτέρων εταιρειών με τη σύσταση νέας εταιρείας και διάσπασης μίας εταιρείας σε δύο ή περισσότερες υφιστάμενες ή νέες εταιρείες (α. 54).


Περισσότερα

Eιδικός Φόρος ΑκινήτωνEιδικός Φόρος Ακινήτων
 Φορολογία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-forologia.gr, τον μήνα που πέρασε δημοσιεύθηκαν οι ΠΟΛ 1056/2017 και 1059/2017 που παρέχουν διευκρινίσεις ως προς τον ειδικό φόρο επί ακινήτων και την προκύπτουσα φορολογική δήλωση. 

Αναλυτικότερα, η Διοίκηση έδωσε οδηγίες για θέματα εφαρμογής του άρθρου 15 του ν. 3091/02, όπως για παράδειγμα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εφαρμογή των εξαιρέσων από την επιβολή του φόρου.


Περισσότερα

Έκτπωση Δαπανών Μισθοδοσίας Έκτπωση Δαπανών Μισθοδοσίας
 Φορολογία

Σύμφωνα με το taxheaven.gr, δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1061/2017 που παρέχει διευκρινίσεις σε σχέση με την εκπεσιμότητα των δαπανών μισθοδοσίας μέσω ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. 

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει την έννοια του ‘ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής’ και υπογραμμίζει την μη εκπεσιμότητα του μέρους της δαπάνης που δεν εξοφλείται ηλεκτρονικά.


Περισσότερα

ΙΟΒE: Αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας Μάρτιος 2017ΙΟΒE: Αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας Μάρτιος 2017
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρώπη κατέδειξε η μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Η αβεβαιότητα από την παρατεταμένη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος και κυρίως η οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία συνεπάγονται μελλοντικά πρόσθετες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
 
Οι αναμενόμενες πιέσεις από τα νέα μέτρα στο εισόδημα αντικατοπτρίζονται και στην υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση σε νέο ιστορικά ελάχιστο επίπεδο. Διαβάστε το πλήρες κείμενο στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Περισσότερα

H Moore Stephens στο 13ο Athens Tax Forum H Moore Stephens στο 13ο Athens Tax Forum
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Η Moore Stephens έδωσε το παρόν στο 13ο Φορολογικό Forum της Αθήνας που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και διεξήχθη με επιτυχία στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental με θέμα "Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;".

Μεταξύ των θεμάτων που αναλύθηκαν ήταν η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος καθώς και η σημαντικότητα της αξιοπιστίας του απέναντι στο φορολογούμενο. Δείτε περισσότερα στο δελτίο τύπου όπως δημοσιεύεται απο το taxheaven.gr.


Περισσότερα

Το δίκτυο της Moore Stephens μεγαλώνειΤο δίκτυο της Moore Stephens μεγαλώνει
 Γενικά

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε τις εταιρείες που πρόσφατα εισχώρησαν στο δίκτυο της Moore Stephens International Limited. Οι εταιρείες είναι η PT GNV Consulting (Ινδονησία), η Joy V. Bhatt & Co. (Σιέρρα Λεόνε), η RoseWater Partners (Νιγηρία), η Tajik Audit Consulting LLC (Τατζικιστάν) και η Reviprof S.p.A.(Ιταλία).  

Το παγκόσμιο δίκτυο της Moore Stephens αποτελείται από 276 εταιρείες-μέλη που λειτουργούν 626 γραφεία σε 108 χώρες και απασχολούν συνολικά περίπου 28.000 εργαζομένους.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.