Moore Greece Newsletter - Μάιος 2019
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαΐου 2019, σας παρουσιάζουμε την σύνοψη με τα βασικά σημεία του νέου νόμου 4607/2019 για τους Κανόνες Φοροαποφυγής που ετοίμασε επιμελώς το φορολογικό τμήμα της Moore Stephens Ελλάδος.

Ακόμη, στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην τροπολογία για παράταση της εγγραφής στο e-Μητρώο πλοίων και στην αβεβαιότητα στην αγορά των dry bulk carriers.

Επισημαίνουμε ακόμα την τοποθέτηση της ελληνικής ναυτιλίας για το slow steaming αλλά και την εξάρτηση της ανάκαμψης στην αγορά δεξαμενόπλοιων από τη μελλοντική χωρητικότητα.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσίαζουμε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που καθορίζει τα ειδικά θέματα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Τέλος, εστιάζουμε στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο εργαλείο ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων ΦΠΑ από τα κράτη μέλη και στην απόφαση της ΔΕΔ για την παράλειψη καταχώρησης του εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Κανόνες κατά της ΦοροαποφυγήςΚανόνες κατά της Φοροαποφυγής
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Με το νόμο 4607/2019 αναθεωρούνται οι κανόνες κατά της φοροαποφυγής στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας με την οδηγία της ΕΕ 1164/2016 για την αποφυγή της φοροαποφυγής (ATAD).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες σχετικά με: α) την υποκεφαλαιοδότηση των νομικών προσώπων (κανόνας περιορισμού των τόκων), β) κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες (CFC) και γ) τον γενικό κανόνα απαγόρευσης των καταχρήσεων (κατά της φοροαποφυγής).

Το φορολογικό τμήμα της Moore Stephens Ελλάδος έχει ετοιμάσει μία σύνoψη του νέου νόμου, την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link.


Περισσότερα

Συνέδριο Greek Shipping Summit “2020: The Wind of Change in Global Shipping” από το TheSeaNationΣυνέδριο Greek Shipping Summit “2020: The Wind of Change in Global Shipping” από το TheSeaNation
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η διαδικτυακή εφημερίδα ναυτιλιακού περιεχομένου "TheSeaNation" διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου  στην Αθήνα, συνέδριο με τίτλο Greek Shipping Summit: "2020: The Wind of Change in Global Shipping".

Το συνέδριο αποσκοπεί στη διερεύνηση των απαιτήσεων που ανακύπτουν από τους νέους κανονισμούς στη ναυτιλία και πώς αυτοί θα επηρεάσουν τη λειτουργία  και τη δομή του κλάδου. Στο πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο Global Shipping Leader της Moore Stephens και Managing Partner της Moore Stephens Ελλάδος, κ. Κώστας Κωνσταντίνου.


Περισσότερα

Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας προώθησε τροπολογία για παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στο «e-Μητρώο Πλοίων», σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής. Με σχετική Υπουργική Απόφαση θα προσδιοριστεί ο χρόνος της παράτασης.

Επισημαίνεται ότι η εγγραφή στο e-Μητρώο Πλοίων πραγματοποιείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών από την θέση σε λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων, δηλαδή μέχρι και 15 Μαΐου 2019 και ακολουθεί η επαλήθευση και επιβεβαίωση των καταχωρισμένων στοιχείων των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ή επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων.


Περισσότερα

Η ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων εξαρτάται από τη μελλοντική χωρητικότηταΗ ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων εξαρτάται από τη μελλοντική χωρητικότητα
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Οι πλοιοκτήτες έχουν μειώσει τις επενδύσεις για κατασκευή νέων tankers κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ναυλομεσίτης Gibson που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News, αναφέρεται ότι οι περιορισμένες παραγγελίες για δεξαμενόπλοια τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τους πλοιοκτήτες. Η μόνη εξαίρεση από αυτή τη γενική τάση ήταν η ισχυρή επένδυση σε νέα VLCCs το 2017 και σε ένα βαθμό το 2018. 

Φέτος, υπήρξε μία ισχυρή τάση σύναψης συμβάσεων VLCC τον Ιανουάριο, με 12 νέες παραγγελίες, ωστόσο, το ενδιαφέρον για νέα χωρητικότητα έχει εξαφανιστεί πλήρως από τότε. Τα MR tankers (40.000 έως 55.000 dwt) έχουν τις περισσότερες επενδύσεις φέτος, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί παραγγελίες Panamax / LR1 και η αγορά έχει επίσης δει μόνο 6  παραγγελίες για Suezmax και μόλις 8 παραγγελίες για Aframax / LR2s.


Περισσότερα

Αγορά dry bulk: Αβεβαιότητα, η μεγαλύτερη ανησυχία που εμποδίζει μια ανάκαμψη στην αγορά χύδην ξηρού φορτίουΑγορά dry bulk: Αβεβαιότητα, η μεγαλύτερη ανησυχία που εμποδίζει μια ανάκαμψη στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στα τέλη του 2018, υπήρχε έντονη αισιοδοξία για τα dry bulk carriers, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η συνολική ανάκαμψη που είχε σημειωθεί το 2018 και το 2017. Όμως, η πτώση της αγοράς ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή του ναυλομεσίτη Allied Shipbroking που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News επισημαίνεται ότι το 2019 μέχρι τώρα ήταν ένα ασταθές  έτος για τη συγκεκριμένη αγορά.

Βέβαια, ακόμα επικρατεί ευρέως η αντίληψη ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς βελτιώνονται ακόμα και ότι θα υπάρξει πιο ισορροπημένη και βιώσιμη δυναμική στην αγορά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή η αγορά χαρακτηρίζεται από απότομη πτωτική διόρθωση, αυξημένη μεταβλητότητα και συνεχείς μετατοπίσεις στο συναίσθημα αισιοδοξίας.


Περισσότερα

Πώς τοποθετείται η ναυτιλιακή κοινότητα για το slow steamingΠώς τοποθετείται η ναυτιλιακή κοινότητα για το slow steaming
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΙΜΟ αποτάνθηκαν βασικοί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και τη μείωση ταχύτητας πλοίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.

Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) μέχρι το 2023, ώστε η ναυτιλία να ανταποκριθεί στους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ναυτιλία ήταν ο πρώτος κλάδος που οικειοθελώς προχώρησε σε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, θεσπίζοντας μάλιστα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.


Περισσότερα

ΦΠΑ: Νέο εργαλείο ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων από τα κράτη-μέληΦΠΑ: Νέο εργαλείο ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων από τα κράτη-μέλη
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαΐου 2019, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα επιτρέψει την ταχεία ανταλλαγή και από κοινού επεξεργασία δεδομένων ΦΠΑ από όλα τα κράτη μέλη, ώστε να οδηγήσει σε άμεσο εντοπισμό ύποπτων δικτύων, σύμφωνα με άρθρο του Taxheaven.gr

Το νέο εργαλείο «Ανάλυση του Δικτύου Συναλλαγών» (TNA) έχει δρομολογηθεί υπό το φως των τελευταίων ερευνών από μέσα ενημέρωσης σχετικά με το τεράστιο κόστος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για τα δημόσια οικονομικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα μοντέρνο και «θωρακισμένο» σύστημα έναντι περιπτώσεων απάτης σχετικών με τον ΦΠΑ.


Περισσότερα

Καθορισμός ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 έως 109 του Ν. 4611/2019Καθορισμός ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 έως 109 του Ν. 4611/2019
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 έως 109 του Ν. 4611/2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-forologia.gr, η  αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης υποβάλλεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2019 ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Ως αρμόδιος για τη χορήγηση της ρύθμισης, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων της, την απώλεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία ορίζεται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου ή άλλης Υπηρεσίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση ορίζεται ότι στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.


Περισσότερα

Απόφαση της ΔΕΔ για την παράλειψη καταχώρησης του εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης Απόφαση της ΔΕΔ για την παράλειψη καταχώρησης του εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) δημοσίευσε απόφασή της, σύμφωνα με την οποία «η παράλειψη καταχώρησης του συνολικού εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης, συνιστά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας που επισύρει αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 58 του ν. 4174/2013 (περί ανακριβούς υποβολής δήλωσης), ως προς τα πληροφοριακά στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το φορολογικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με το Taxheaven.gr, το βασικό σκεπτικό της ΔΕΔ για τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν, εκτός των άλλων, ότι στο άρθρο 22 παρ. β του ν. 4172/2013 προϋπόθεση της καταχώρησης της δαπάνης στα τηρούμενα βιβλία προκειμένου αυτή να αναγνωριστεί είναι αυτή να αφορά πραγματικές και όχι τεκμαρτές δαπάνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.