Moore Greece Newsletter - Ιούνιος 2020
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουνίου 2020, σας παρουσιάζουμε το ενημερωτικό δελτίο μας "Ενημέρωση ΔΠΧΑ Μάιος 2020", το οποίο σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά.

Ακόμη, σας παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, πρώτον τη συνέντευξη του Κώστα Κωνσταντίνου στη ΝΑΥΣ και δεύτερον τη συνέντευξη των Δαμιανού Κωνσταντίνου και Κώστα Κωνσταντίνου στο περιοδικό ELNAVI.

Στα ναυτιλιακά νέα, η ισχυρή ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος αύξησε τους ναύλους στο υψηλότερο επίπεδο του 2020 για τα dry bulk carriers, ενώ στα tankers, οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων από τη διώρυγα του SUEZ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε την απόφαση της ΑΑΔΕ για την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής ή αναστολή είσπραξης. Ακόμα, αναφερόμαστε στις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για το χειρισμό των αναρτηθέντων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση ποσών συμψηφισμού κατά 25% με άλλες οφειλές σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών ΦΠΑ.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
MOORE IFRS NEWS - Ενημέρωση ΔΠΧΑMOORE IFRS NEWS - Ενημέρωση ΔΠΧΑ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το ενημερωτικό δελτίο μας "Ενημέρωση ΔΠΧΑ Μάιος 2020" σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά. Μεταξύ άλλων, το δελτίο μας αναφέρεται στις τροποποιήσεις και βελτιώσεις προτύπων από το International Accounting Standards Board (IASB) και πρόσφατες αποφάσεις του IASB για τo ΔΠΧΑ 16 - Μισθώσεις  που σχετίζονται με τον Covid-19.


Περισσότερα

Κώστας Κωνσταντίνου: Συνέντευξη στη ΝΑΥΣΚώστας Κωνσταντίνου: Συνέντευξη στη ΝΑΥΣ
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος στη Moore Greece και επικεφαλής του ναυτιλιακού τομέα στο παγκόσμιο δίκτυο της Moore Global, παραχώρησε συνέντευξη στη ΝΑΥΣ όπου είχε την ευκαιρία να αναλύσει αρκετά επίκαιρα θέματα, όπως τις επιπτώσεις του COVID-19 στη ναυτιλία και τον τουρισμό, στις εσωτερικές διαδικασίες των εταιρειών, στα προσωπικά δεδομένα, στην ασφάλεια συστημάτων και στις εργασιακές σχέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στις διάφορες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο και ψηφιοποιημένο περιβάλλον και την ιδιαίτερη διαχείριση που πρέπει να ακολουθήσουν σε διάφορα θέματα, επιδιώκοντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στις παραδοσιακές αρχές και την καινοτομία.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στη νέα έκθεση της Moore Greece που εστιάζει στη μελέτη των πιθανών τάσεων και συσχετισμών μεταξύ των λειτουργικών εξόδων, του καθαρού εισοδήματος, της ηλικίας και της χωρητικότητας του πλοίου και του μεγέθους του στόλου.


Περισσότερα

Συνέντευξη των Δαμιανού Κωνσταντίνου και Κώστα Κωνσταντίνου στο περιοδικό ELNAVIΣυνέντευξη των Δαμιανού Κωνσταντίνου και Κώστα Κωνσταντίνου στο περιοδικό ELNAVI
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ευχαριστούμε το περιοδικό ELNAVI για τη φιλοξενία του στο ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Εκπληκτικές ιστορίες προσωπικοτήτων της Ελληνικής Ναυτιλίας», στο οποίο ο ιδρυτής της Moore Greece Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Managing Partner, Κώστας Κωνσταντίνου μας μιλάνε για τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν την εταιρεία να είναι συνυφασμένη με τον κλάδο της Ναυτιλίας, χτίζοντας παράλληλα τη φήμη μιας σοβαρής και αξιόπιστης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων επιχειρήσεων.


Περισσότερα

ΕΕΕ: Η ελληνική ναυτιλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ για απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με την Βενεζουέλα και άλλες χώρεςΕΕΕ: Η ελληνική ναυτιλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ για απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με την Βενεζουέλα και άλλες χώρες
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Τη Δευτέρα 15/6/2020 και στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την Αμερικανική Κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνόκτητων συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στην πρεσβευτική κατοικία.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες. Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτηση ακόμη δυνατότερων.


Περισσότερα

Dry Bulk Market: Η ισχυρή ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος αύξησε τους ναύλους στο υψηλότερο επίπεδο του 2020Dry Bulk Market: Η ισχυρή ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος αύξησε τους ναύλους στο υψηλότερο επίπεδο του 2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Στα μέσα Ιουνίου, η αγορά Capesize σημείωσε νέα υψηλά για το έτος, αφού η ισχυρή ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος στην άπω Ανατολή συνέχισε να αναπτύσσεται στην αγορά. Τα κέρδη στον κλάδο παρουσίασαν αύξηση, με τον δείκτη Capesize 5TC να ανέρχεται στα 12.410 $.

Πέρα από τα Capesize, και τα Panamax πλοία σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News. Θετική πορεία καταγράφηκε και στην κατηγορία των Supramax/Ultramax, με ισχυρότερη ζήτηση από τον Κόλπο των ΗΠΑ και διαρκή ζήτηση από τον Ινδικό Ωκεανό, ακόμη και ζήτηση πλοίων από τη Νοτιοανατολική Ασία.


Περισσότερα

Tankers: Οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων από τη διώρυγα SUEZ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχώνTankers: Οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων από τη διώρυγα SUEZ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Η αύξηση των κερδών των δεξαμενόπλοιων από το rollercoaster του 2020 φαίνεται ότι επηρέασε θετικά τα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με έρευνα της BIMCO. Οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων τον Απρίλιο έφτασαν τις 457, μόνο για να ξεπεραστούν από τις 485 διελεύσεις τον Μάιο του 2020, ένα υψηλό όλων των εποχών.

Η έρευνα της BIMCO εξηγεί πως η αύξηση των διελεύσεων πετρελαιοφόρων από το κανάλι πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για καύσιμα συμμορφούμενα με τον Κανονισμό του ΙΜΟ 2020, αλλά και από το ξέσπασμα του πολέμου των τιμών πετρελαίου του ΟΠΕΚ + που έστειλε τα κέρδη σε μεγάλα ύψη.


Περισσότερα

Liner ναυτιλία: Ανάμεικτα πρόσημα για Q1 και Q2Liner ναυτιλία: Ανάμεικτα πρόσημα για Q1 και Q2
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη λόγω του κανονισμού του IMO σχετικά με τις εκπομπές θείου, αποτέλεσε σημαντική τροχοπέδη στην ομαλή και προπαντός κερδοφόρο λειτουργία του κλάδου των containerships. Ωστόσο, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης containerships στον κόσμο ξεπέρασαν τις δυσκολίες.

Σύμφωνα με report της Alphaliner που παρουσιάζεται στα Ναυτικά Χρονικά, οι περισσότερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψαν κέρδη κατά το α΄ τρίμηνο του 2020, με το μέσο λειτουργικό περιθώριο κέρδους των δέκα κορυφαίων εταιρειών του κλάδου να φτάνει το 2,6% σε σύγκριση με το 1,7% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.


Περισσότερα

Διευκρινίσεις για το χειρισμό των αναρτηθέντων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση ποσών συμψηφισμού κατά 25% με άλλες οφειλές σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών ΦΠΑΔιευκρινίσεις για το χειρισμό των αναρτηθέντων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση ποσών συμψηφισμού κατά 25% με άλλες οφειλές σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών ΦΠΑ
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Στις 10 Ιουνίου 2020, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε την Ε. 2083 /10-06-2020 απόφαση για παροχή διευκρινίσεων για το χειρισμό των αναρτηθέντων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση ποσών συμψηφισμού κατά 25% με άλλες οφειλές σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών ΦΠΑ» του άρθρου 3 της από 13.04.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 Α΄) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.  4690/2020 (104 Α΄)».


Περισσότερα

Έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής ή αναστολή είσπραξηςΈκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής ή αναστολή είσπραξης
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ υπ’ αριθμόν Ε. 2078 /05-06-2020 «Έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής ή αναστολή είσπραξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό –COVID 19»


Περισσότερα

Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου πέραν της προθεσμίας που προβλέπει η Απόφαση Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1180/2016Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου πέραν της προθεσμίας που προβλέπει η Απόφαση Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1180/2016
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προέβη στην παροχή οδηγιών αναφορικά με το ζήτημα εάν δύναται να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο προς διεθνή οργανισμό ως δικαιούχο της απαλλαγής της περ. ιδ ́ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για υπηρεσίες που έλαβε, παρόλο που έχει παρέλθει η προθεσμία των 30 ημερών που ορίζεται στην παρ, 5 της Απόφασης ΑΑΔΕ ΠΟΛ 1180/16.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.