Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2019
This newsletter provides information to Moore Stephens S.A. Greece newsletter subscribers.
www.moore.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουλίου 2019, ξεχωρίσαμε την απόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών με την οποία τροποποιήθηκε η απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ακόμη, αυτό το μήνα, σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που δημοσίευσε η επιτροπή «IMO Environment Protection Committee» για τη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, των ναυπηγείων και των προμηθευτών πετρελαίου με το νέο Κανονισμό IMO 2020. Επίσης, εστιάζουμε στη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων.

Σημαντικά νέα αποτελούν, επίσης, η επιστροφή του Πειριαιά στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, η ισχυρή άνοδος του Baltic Dry Index (BDI) κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η μείωση των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων σε «ιστορικό χαμηλό».

Παράλληλα, σας παρουσιάζουμε το άρθρο του κ. Πάνου Δρακουλάκου, Audit Manager της Moore Stephens, το οποίο παραθέτει τεχνικές διευκρινίσεις για τις επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις στη ναυτιλία.

Στα φορολογικά νέα ξεχωρίζουν τα νέα για την ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις κεφαλαίου η οποία ξεκινάει σύντομα. Τέλος, σας παρουσιάζουμε την υπουργική απόφαση για την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και το ύψος προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ αλλά και τη δημοσίευση διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Απόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών η οποία τροποποιεί την απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών ΔικαιούχωνΑπόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών η οποία τροποποιεί την απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Τον Ιούλιο, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 73900 ΕΞ 2019 με την οποία τροποποιείται η απόφαση 67343 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να τηρούν ειδικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων το οποίο συνδέεται με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την τροποποίηση, υπόχρεοι καταχώρησης είναι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό, ναυτικές εταιρείες του ν.959/1979, ειδικές ναυτικές εταιρείες (ΕΝΕ) εγκριτικών πράξεων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953 που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΝΕ του ν.959/1979, ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής του ν.3182/2003, συμπλοιοκτησίες, επαγγελματικές αστικές εταιρείες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεταιρισμοί και εταιρίες που βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση.


Ο Πειραιάς και πάλι στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων του Baltic ExchangeΟ Πειραιάς και πάλι στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων του Baltic Exchange
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Έπειτα από ένα σύντομο «διάλειμμα», η Αθήνα, και επί της ουσίας ο Πειραιάς, εντάσσεται και πάλι στα πρώτα δέκα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, σύμφωνα με έρευνα του Baltic Exchange που δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο νούμερο 10 της συγκεκριμένης λίστας, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν με τη σειρά: Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Σαγκάη, Ντουμπάι, Ρότερνταμ, Αμβούργο, Νέα Υόρκη- Νιου Τζέρσεϊ και Χιούστον.


Περισσότερα

Πώληση και επαναμίσθωση πλοίου και επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 16 στη ναυτιλίαΠώληση και επαναμίσθωση πλοίου και επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 16 στη ναυτιλία
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Στο πλαίσιο της ναυτιλίας, η πώληση και η επαναμίσθωση (sale and lease back) είναι μια συναλλαγή στην οποία μια ναυτιλιακή εταιρεία πωλεί το πλοίο της σε μια άλλη εταιρεία και στη συνέχεια το μισθώνει πίσω. Η ναυτιλιακή εταιρεία που πωλεί το πλοίο γίνεται ο μισθωτής και η εταιρεία που αγοράζει το πλοίο γίνεται ο εκμισθωτής. Σε αυτόν τον τύπο συναλλαγής, ο εκμισθωτής είναι συνήθως μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο ή ένας θεσμικός επενδυτής.

Υπάρχουν τυποποιημένες συμβάσεις που εκδίδονται από διάφορους οργανισμούς για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της σύμβασης μίσθωσης είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε πελάτη και είναι συνήθως διαρρυθμισμένες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 7 και 10 ετών, με καθορισμένο μίσθωμα και με επιλογή αγοράς στο τέλος της σύμβασης.

Ο κ. Πάνος Δρακουλάκος, Audit Manager της Moore Stephens, σε άρθρο του πραγματεύεται τα πλεονεκτήματα τέτοιου είδους συναλλαγών πώλησης και επαναμίσθωσης, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που επιφέρει το ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις.


Περισσότερα

«IMO Environment Protection Committee»: τεχνικές οδηγίες για τη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, των ναυπηγείων και των προμηθευτών πετρελαίου με το νέο Κανονισμό 2020.«IMO Environment Protection Committee»: τεχνικές οδηγίες για τη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, των ναυπηγείων και των προμηθευτών πετρελαίου με το νέο Κανονισμό 2020.
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

To Μάιο, η Επιτροπή «IMO Environment Protection Committee» υιοθέτησε μία σειρά από τεχνικές οδηγίες για τη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, των ναυπηγείων και των προμηθευτών πετρελαίου με το νέο Κανονισμό 2020.

Όσον αφορά τους πλοιοκτήτες, αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω:

α) Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, οι εταιρίες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΙΜΟ την έκθεση «Fuel Oil Non Availability Report –FONAR» με σκοπό την ενημέρωσή του.

β) Σε περίπτωση ελέγχου του πλοίου που εντοπίστηκε μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό, υπό προϋποθέσεις,  οι λιμενικές αρχές ενδέχεται να του επιτρέψουν ένα και μοναδικό ταξίδι προς το κοντινότερο λιμάνι από όπου μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας.


Περισσότερα

Οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων πρέπει να δώσουν σημασία στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security)Οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων πρέπει να δώσουν σημασία στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security)
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Πρόσφατα, η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών (USCG) ερεύνησε ένα περιστατικό “cyber security attack” επί ενός εμπορικού σκάφους. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο στην ανακοίνωση Marine Safety Alert 06-19, στην οποία μάλιστα η USCG καταγράφει και μία σειρά από συστάσεις για την καλύτερη προστασία από τέτοιου είδους συμβάντα, σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News.

Η USCG συνιστά θερμά στους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα προτεινόμενα μέτρα. Τονίζεται ότι ο ΙΜΟ έχει δώσει περιθώριο έως το 2021 για την ενσωμάτωση του «κυβερνο-κινδύνου» στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των πλοίων. Τα δεδομένα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και η προστασία τους απαιτεί μια καλή ισορροπία μεταξύ εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξαρτάται όχι μόνο από το πώς σχεδιάζονται τα συστήματα και οι διαδικασίες των πλοίων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται – δηλαδή από τον ανθρώπινο παράγοντα.


Περισσότερα

Ισχυρή άνοδος του Baltic Dry IndexΙσχυρή άνοδος του Baltic Dry Index
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI) ξεπέρασε τις 1540 μονάδες στο τέλος του β’ τριμήνου του 2019, επιστρέφοντας στα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου του 2018. Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal που παρουσιάζονται στη Ναυτεμπορική, ο BDI σημείωσε στο τέλος Ιουνίου το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Ακόμα, στο άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία από τον οίκο Allied Shipbroking, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα πλοία τύπου «cape» στο δρομολόγιο Δυτική Αυστραλία-Τσινγκτάο (Κίνα) αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 152,97% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Εξίσου ευνοϊκή  πορεία εμφανίζουν όμως και τα πλοία τύπου «panamax».


Περισσότερα

Σε «ιστορικό χαμηλό» οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίωνΣε «ιστορικό χαμηλό» οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων πέτυχαν ιστορικό χαμηλό ρεκόρ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αφού σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αποτιμήσεων πλοίων «VesselsValue» που παρουσιάζονται στη Ναυτεμπορική, παραγγέλθηκαν λιγότερα από ογδόντα πλοία.

Πιο δημοφιλή πάντως φαίνεται να είναι τα πλοία τύπου Panamax, ενώ ακολουθούν τα πλοία τύπου capes, όσον αφορά τα dry bulk carriers. Αναφορικά με τα δεξαμενόπλοια, τα υπό παραγγελία πλοία μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018. Αξίζει, όμως να αναφερθεί ότι οι χώρες που πρωτοστατούν στον αριθμό των παραγγελιών είναι η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη.


Περισσότερα

Ξεκινά σύντομα η ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίουΞεκινά σύντομα η ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Ενημερωτικό φυλλάδιο δόθηκε προς διαβούλευση στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας από το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Πιτσιλή, σύμφωνα με άρθρο του Taxheaven.gr. Πρόκειται για ένα σύνολο επιμέρους εφαρμογών για την ηλεκτρονική υποβολή των  δηλώσεων  φορολογίας κεφαλαίου όπως φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), φόρου δωρεών και γονικών παροχών, φόρου κληρονομιών, φόρου χρηματικών δωρεών και φόρου κερδών από τυχερά παίγνια.

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ΦΜΑ θα γίνει το 4ο τρίμηνο του 2019 ενώ από το 2020 θα ενσωματωθούν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και οι λοιπές δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου.


Περισσότερα

Υπουργική Απόφαση 29164/755/2019 κατηγοριοποίηση παραβάσεων και ύψος προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕΥπουργική Απόφαση 29164/755/2019 κατηγοριοποίηση παραβάσεων και ύψος προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΦΕΚ 2686/Β/2-7-2019 δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση 29164/755/2019 η οποία κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις και καθορίζει το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στο Κεφάλαιο Α΄ της Υπουργικής Απόφασης καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού των προστίμων που επιβάλλονται από τους επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων, ενώ στο Κεφάλαιο Β’ καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού των προστίμων που επιβάλλονται από τους επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο e-nomothesia.gr.


Περισσότερα

Δημοσίευση διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρωνΔημοσίευση διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Τον Ιούλιο, η Α.Α.Δ.Ε. δημοσίευσε διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Taxheaven.gr.

Όσοι υπόχρεοι έχουν υποβάλει για μήνες του έτους 2019 έγχαρτες αρχικές δηλώσεις στην αρμόδια ΔΟΥ, δε θα υποβάλλουν ξανά ηλεκτρονικές δηλώσεις με αναλυτικές εγγραφές. Αυτό διότι η ηλεκτρονική τους δήλωση στο σύστημα Taxisnet θα χαρακτηριστεί ως αρχική με αποτέλεσμα να προκύψει εκ νέου ταυτότητα οφειλής. Ακόμη, στο άρθρο παρουσιάζεται μία σειρά από άλλες σημαντικές διευκρινίσεις.


Περισσότερα

Ε.2128/2019 Παραγραφή απαιτήσεων από μερίσματα κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1195/1942Ε.2128/2019 Παραγραφή απαιτήσεων από μερίσματα κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1195/1942
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Φορολογία |  Γενικά

Με αφορμή μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της παραγραφής απαιτήσεων από μερίσματα, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε την απόφαση Ε 2128/2019 «Παραγραφή απαιτήσεων από μερίσματα κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1195/1942», η οποία δημοσιεύεται στο Taxheaven.gr

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι απαιτήσεις εκ τόκων, τοκομεριδίων, μερισματαποδείξεων και μερισμάτων διαπραγματεύσιμων μετοχών, ιδρυτικών τίτλων, ομολογιών και κινητών αξιών, εκδεδομένων υπό ημεδαπών αστικών ή εμπορικών εταιριών πάσης φύσης, Συνεταιρισμών, Σωματείων, Συλλόγων και παντός Νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, παραγραφόμεναι "μετά 5ετίαν αφ' ης κατέστησαν απαιτηταί ή εντός βραχυτέρας συμβατικής αποσβεστικής προθεσμίας περιέχονται οριστικώς εις το Ελληνικόν Δημόσιον".

Η παραγραφή διακόπτεται, όταν ο υπόχρεος αναγνωρίσει την αξίωση με οποιονδήποτε τρόπο (260 ΑΚ). Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η παραγραφή της αξίωσης από μερίσματα αρχίζει από το τέλος του έτους, κατά το οποίο εγκρίθηκε ο ισολογισμός της χρήσης και λήφθηκε η απόφαση περί διανομής των μερισμάτων.

Ωστόσο, η υπόψη πενταετής παραγραφή της απαίτησης από μερίσματα υπέρ του Δημοσίου διακόπτεται όταν κατά τη διάρκειά της ο υπόχρεος (ανώνυμη εταιρεία) αναγνωρίσει την απαίτηση αυτή του δικαιούχου του μερίσματος με οποιονδήποτε τρόπο, όπως για παράδειγμα μεταφέροντας το ποσό του οφειλόμενου μερίσματος από τον λογαριασμό 53.01 «Μερίσματα πληρωτέα» σε πίστωση του προσωπικού λογαριασμού του δικαιούχου του μερίσματος μετόχου και ενημερώνοντας σχετικά τον δικαιούχο.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Stephens AE
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
www.moore.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Stephens Α.Ε. Ελλάδας, μια εταιρεία-μέλος της Moore Stephens International Limited, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Stephens Α.Ε. είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.