Εγγραφή

Ανά διαστήματα θα θέλαμε να μπορούμε να σας στέλνουμε πληροφορίες, ενημερώσεις καθώς και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που θεωρούμε πως σας ενδιαφέρουν. Υποβάλλοντας τα στοιχεία σας, μας δίνετε την συγκατάθεσή σας πως συμφωνείτε με την ενημέρωση αυτή καθώς και με την πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε, φυσικά, να αποσύρετε την συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Every now and then, we would like to send you information that is relevant to you, including update emails and invitations to events. Submitting your details tells us that you are ok with this and you also agree to our privacy policy. You can, of course, opt out at any time.


Δηλώστε μας ρητά την συγκατάθεσή σας στις επικοινωνίες της Moore Stephens:

Opt-in to receive Moore Stephens' communications :


Πρόσφατα άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιανουαρίου 2020, αναλύουμε τη λογιστική απεικόνιση και παρουσίαση των συνηθέστερων παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων που χρησιμοποιούνται από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 9.

Ακόμη, η Πηνελόπη Κασανή, Governance Risk and Compliance Partner στη Moore Greece, αναλύει θέματα που αφορούν την εφαρμογή του GDPR στη ναυτιλία και τις σχετικές προκλήσεις για το ναυτιλιακό κλάδο.

Στα ναυτιλιακά νέα, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην εισαγωγή νέου τέλους γλυκού νερού από το κανάλι του Παναμά από τις 15 Φεβρουαρίου και στη μείωση του εκτιμώμενου χρόνου απόσβεσης του κόστους των scrubbers. Ακόμα, το ενδιαφέρον των εφοπλιστών για επενδύσεις σε bulk carriers φαίνεται να διατηρείται, ενώ στα contairships, 23 παραδόσεις νέων Ultra Large Containerships είναι προγραμματισμένες στους επόμενους 12 μήνες.

Στα φορολογικά νέα, το εξιδεικευμένο φορολογικό τμήμα της Moore κατέγραψε και σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες αλλαγές του φορολογικού νόμου 4646/2019 με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο». 

Τέλος, σας παρουσιάζουμε τη φορολογική αντιμετώπιση της καταβολής μερισμάτων αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 4141/2013 σε νομικό πρόσωπο συμφερόντων του δικαιούχου.

GDPR στην Ναυτιλία - Ειδικά θέματα και προκλήσεις εφαρμογής

GDPR στην Ναυτιλία - Ειδικά θέματα και προκλήσεις εφαρμογής

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της ΕΕ (GDPR) τέθηκε σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018. Όλες οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο συμμόρφωσης τους με τον GDPR, υποχρεούνται: α) να διασφαλίζουν ότι γνωρίζουν επακριβώς τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζονται, β) να διασφαλίζουν ότι υπάρχει κατάλληλη βάση νομιμότητας για κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και γ) να λαμβάνουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα να διατηρούνται ασφαλή.

Ο Κανονισμός GDPR παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία. Ενώ τα επίπεδα ενημέρωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό κλάδο, η ουσιαστική εφαρμογή του Κανονισμού αποδεικνύεται μια μεγάλη πρόκληση. Σε άρθρο της, η Πηνελόπη Κασανή, Governance Risk and Compliance Partner στη Moore Greece, αναλύει θέματα που αφορούν την εφαρμογή του GDPR στη ναυτιλία και τις σχετικές προκλήσεις για το ναυτιλιακό κλάδο.

Παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα και ΔΠΧΠ 9 στη ναυτιλία

Παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα και ΔΠΧΠ 9 στη ναυτιλία

Σε αυτό το άρθρο, η Moore Global, περιγάφει τα πιο συνηθισμένα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εξηγεί την κατάλληλη λογιστική αντιμετώπιση και παρουσίαση στις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 9 «Χρηματοοικονομικά μέσα».

Πρόσφατα Newsletters

Δημοφιλή άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ- Απόψεις

Κράτος Δικαίου από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προέβη σε μία απόφαση που φαίνεται να ανατρέπει τις συνήθεις τακτικές του Υπουργείου Οικονομικών. 

Με αφορμή το φορολογικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε έναν φορολογούμενο το ΣτΕ όχι μόνον έκρινε πως αυτό έχει παραγραφεί αλλά ήρθε να ενισχύσει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και της ασφάλειας του δικαίου.

Την απόφαση σχολιάζει ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, Partner της Moore Stephens, επικεφαλής του τμήματος Tax Consulting.

 

Future Operating Costs Survey

Νέα έρευνα της Moore Stephens παρουσιάζει τις προσδοκίες  για τα λειτουργικά έξοδα  των πλοίων. Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικά στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας σε Ευρώπη και Ασία, κυρίως πλοιοκτήτες, αλλά και διευθυντές, ναυλωτές, μεσίτες και επαγγελματικοί σύμβουλοι.

Ο μέσος όρος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει στο τέλος του 2017 αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με το 2016, ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά  το 2018. Οι κατηγορίες των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και των ανταλλακτικών αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι παράγοντες που αναγνωρίστηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο  τα λειτουργικά έξοδα είναι τα κόστη χρηματοδότησης , η προσφορά πληρώματος και οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Future Operating Costs Survey

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) επηρεάζει κάθε οργανισμό, αλλά ιδιαίτερα τη ναυτιλία, αφού ακόμα και μικρές ναυτιλιακές εταιρείες επεξεργάζονται καθημερινά προσωπικά δεδομένα του πληρώματός τους, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι και ευαίσθητα. Παράλληλα, διενεργούν αρκετές διαβιβάσεις, αφού λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα από πολλές πηγές και στέλνουν προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό παραληπτών, πολλές φορές και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Moore Stephens ετοίμασε έναν οδηγό συμμόρφωσης με το GDPR για τη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία εξηγεί τα δέκα βασικά βήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει κάθε εταιρεία. Μεταξύ άλλων, η διαδικασία συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και τη σύσταση ειδικής ομάδας για το GDPR, την αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται, τον εντοπισμό ελλείψεων στις εσωτερικές διαδικασίες, τη δημιουργία ενός σχεδίου συμμόρφωσης κ.ά.

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Το μήνα που πέρασε ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος 4446/2016, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρνει διάφορες φορολογικές αλλαγές.

Τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου σχετίζονται με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, τη θέσπιση ρυθμίσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο για το χτίσιμο του αφορολόγητου και άλλα.

Ο Χαράλαμπος Ευλαμπίδης, partner στο φορολογικό τμήμα της Moore Stephens συνοψίζει τις μεταβολές.

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέσα στο 2016 το νέο κανονισμό General Data Protection Regulation (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νέο ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 για να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Μερικές από τις αλλαγές του νέου κανονισμού είναι η ανάγκη καταλλήλως σχεδιασμένων συστημάτων, η καθιέρωση ειδικού προσωπικού προστασίας δεδομένων και η χρήση προσωπικών δεδομένων μόνο μετά από χορήγηση ειδικής άδειας. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις αλλαγές και  στη σωστή προσαρμογή των διαδικασιών τους στις νέες απαιτήσεις.

Τα κύρια σημεία συνοψίζει σε έκδοσή της η Moore Stephens.

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Ανακοίνωση εντύπου διορισμού Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ειδικό έντυπο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι υπεύθυνοι και εκτελούντες την επεξεργασία, προκειμένου να ανακοινώσουν στην Αρχή τον ορισμό του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων.