Εγγραφή

Ανά διαστήματα θα θέλαμε να μπορούμε να σας στέλνουμε πληροφορίες, ενημερώσεις καθώς και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που θεωρούμε πως σας ενδιαφέρουν. Υποβάλλοντας τα στοιχεία σας, μας δίνετε την συγκατάθεσή σας πως συμφωνείτε με την ενημέρωση αυτή καθώς και με την πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε, φυσικά, να αποσύρετε την συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Every now and then, we would like to send you information that is relevant to you, including update emails and invitations to events. Submitting your details tells us that you are ok with this and you also agree to our privacy policy. You can, of course, opt out at any time.


Δηλώστε μας ρητά την συγκατάθεσή σας στις επικοινωνίες της Moore Stephens:

Opt-in to receive Moore Stephens' communications :


Πρόσφατα άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουλίου 2019, ξεχωρίσαμε την απόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών με την οποία τροποποιήθηκε η απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ακόμη, αυτό το μήνα, σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που δημοσίευσε η επιτροπή «IMO Environment Protection Committee» για τη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, των ναυπηγείων και των προμηθευτών πετρελαίου με το νέο Κανονισμό IMO 2020. Επίσης, εστιάζουμε στη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων.

Σημαντικά νέα αποτελούν, επίσης, η επιστροφή του Πειριαιά στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, η ισχυρή άνοδος του Baltic Dry Index (BDI) κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η μείωση των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων σε «ιστορικό χαμηλό».

Παράλληλα, σας παρουσιάζουμε το άρθρο του κ. Πάνου Δρακουλάκου, Audit Manager της Moore Stephens, το οποίο παραθέτει τεχνικές διευκρινίσεις για τις επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις στη ναυτιλία.

Στα φορολογικά νέα ξεχωρίζουν τα νέα για την ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις κεφαλαίου η οποία ξεκινάει σύντομα. Τέλος, σας παρουσιάζουμε την υπουργική απόφαση για την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και το ύψος προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ αλλά και τη δημοσίευση διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων.

Απόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών η οποία τροποποιεί την απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Απόφαση 73900 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών η οποία τροποποιεί την απόφαση 67343 ΕΞ 2019 για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Τον Ιούλιο, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 73900 ΕΞ 2019 με την οποία τροποποιείται η απόφαση 67343 ΕΞ 2019 του Υπουργού Οικονομικών για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να τηρούν ειδικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων το οποίο συνδέεται με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την τροποποίηση, υπόχρεοι καταχώρησης είναι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό, ναυτικές εταιρείες του ν.959/1979, ειδικές ναυτικές εταιρείες (ΕΝΕ) εγκριτικών πράξεων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953 που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΝΕ του ν.959/1979, ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής του ν.3182/2003, συμπλοιοκτησίες, επαγγελματικές αστικές εταιρείες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεταιρισμοί και εταιρίες που βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση.

Ο Πειραιάς και πάλι στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων του Baltic Exchange

Ο Πειραιάς και πάλι στην πρώτη δεκάδα των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων του Baltic Exchange

Έπειτα από ένα σύντομο «διάλειμμα», η Αθήνα, και επί της ουσίας ο Πειραιάς, εντάσσεται και πάλι στα πρώτα δέκα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, σύμφωνα με έρευνα του Baltic Exchange που δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο νούμερο 10 της συγκεκριμένης λίστας, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν με τη σειρά: Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Σαγκάη, Ντουμπάι, Ρότερνταμ, Αμβούργο, Νέα Υόρκη- Νιου Τζέρσεϊ και Χιούστον.

Πρόσφατα Newsletters

Δημοφιλή άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ- Απόψεις

Κράτος Δικαίου από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προέβη σε μία απόφαση που φαίνεται να ανατρέπει τις συνήθεις τακτικές του Υπουργείου Οικονομικών. 

Με αφορμή το φορολογικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε έναν φορολογούμενο το ΣτΕ όχι μόνον έκρινε πως αυτό έχει παραγραφεί αλλά ήρθε να ενισχύσει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και της ασφάλειας του δικαίου.

Την απόφαση σχολιάζει ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, Partner της Moore Stephens, επικεφαλής του τμήματος Tax Consulting.

 

Future Operating Costs Survey

Νέα έρευνα της Moore Stephens παρουσιάζει τις προσδοκίες  για τα λειτουργικά έξοδα  των πλοίων. Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικά στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας σε Ευρώπη και Ασία, κυρίως πλοιοκτήτες, αλλά και διευθυντές, ναυλωτές, μεσίτες και επαγγελματικοί σύμβουλοι.

Ο μέσος όρος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει στο τέλος του 2017 αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με το 2016, ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά  το 2018. Οι κατηγορίες των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και των ανταλλακτικών αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι παράγοντες που αναγνωρίστηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο  τα λειτουργικά έξοδα είναι τα κόστη χρηματοδότησης , η προσφορά πληρώματος και οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Future Operating Costs Survey

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) επηρεάζει κάθε οργανισμό, αλλά ιδιαίτερα τη ναυτιλία, αφού ακόμα και μικρές ναυτιλιακές εταιρείες επεξεργάζονται καθημερινά προσωπικά δεδομένα του πληρώματός τους, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι και ευαίσθητα. Παράλληλα, διενεργούν αρκετές διαβιβάσεις, αφού λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα από πολλές πηγές και στέλνουν προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό παραληπτών, πολλές φορές και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Moore Stephens ετοίμασε έναν οδηγό συμμόρφωσης με το GDPR για τη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία εξηγεί τα δέκα βασικά βήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει κάθε εταιρεία. Μεταξύ άλλων, η διαδικασία συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και τη σύσταση ειδικής ομάδας για το GDPR, την αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται, τον εντοπισμό ελλείψεων στις εσωτερικές διαδικασίες, τη δημιουργία ενός σχεδίου συμμόρφωσης κ.ά.

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Το μήνα που πέρασε ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος 4446/2016, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρνει διάφορες φορολογικές αλλαγές.

Τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου σχετίζονται με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, τη θέσπιση ρυθμίσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο για το χτίσιμο του αφορολόγητου και άλλα.

Ο Χαράλαμπος Ευλαμπίδης, partner στο φορολογικό τμήμα της Moore Stephens συνοψίζει τις μεταβολές.

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέσα στο 2016 το νέο κανονισμό General Data Protection Regulation (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νέο ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 για να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Μερικές από τις αλλαγές του νέου κανονισμού είναι η ανάγκη καταλλήλως σχεδιασμένων συστημάτων, η καθιέρωση ειδικού προσωπικού προστασίας δεδομένων και η χρήση προσωπικών δεδομένων μόνο μετά από χορήγηση ειδικής άδειας. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις αλλαγές και  στη σωστή προσαρμογή των διαδικασιών τους στις νέες απαιτήσεις.

Τα κύρια σημεία συνοψίζει σε έκδοσή της η Moore Stephens.

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Ανακοίνωση εντύπου διορισμού Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ειδικό έντυπο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι υπεύθυνοι και εκτελούντες την επεξεργασία, προκειμένου να ανακοινώσουν στην Αρχή τον ορισμό του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων.