Εγγραφή

Ανά διαστήματα θα θέλαμε να μπορούμε να σας στέλνουμε πληροφορίες, ενημερώσεις καθώς και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που θεωρούμε πως σας ενδιαφέρουν. Υποβάλλοντας τα στοιχεία σας, μας δίνετε την συγκατάθεσή σας πως συμφωνείτε με την ενημέρωση αυτή καθώς και με την πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε, φυσικά, να αποσύρετε την συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Every now and then, we would like to send you information that is relevant to you, including update emails and invitations to events. Submitting your details tells us that you are ok with this and you also agree to our privacy policy. You can, of course, opt out at any time.


Δηλώστε μας ρητά την συγκατάθεσή σας στις επικοινωνίες της Moore Stephens:

Opt-in to receive Moore Stephens' communications :


Πρόσφατα άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαΐου 2019, σας παρουσιάζουμε την σύνοψη με τα βασικά σημεία του νέου νόμου 4607/2019 για τους Κανόνες Φοροαποφυγής που ετοίμασε επιμελώς το φορολογικό τμήμα της Moore Stephens Ελλάδος.

Ακόμη, στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην τροπολογία για παράταση της εγγραφής στο e-Μητρώο πλοίων και στην αβεβαιότητα στην αγορά των dry bulk carriers.

Επισημαίνουμε ακόμα την τοποθέτηση της ελληνικής ναυτιλίας για το slow steaming αλλά και την εξάρτηση της ανάκαμψης στην αγορά δεξαμενόπλοιων από τη μελλοντική χωρητικότητα.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσίαζουμε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που καθορίζει τα ειδικά θέματα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Τέλος, εστιάζουμε στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο εργαλείο ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων ΦΠΑ από τα κράτη μέλη και στην απόφαση της ΔΕΔ για την παράλειψη καταχώρησης του εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης.

Κανόνες κατά της Φοροαποφυγής

Κανόνες κατά της Φοροαποφυγής

Με το νόμο 4607/2019 αναθεωρούνται οι κανόνες κατά της φοροαποφυγής στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας με την οδηγία της ΕΕ 1164/2016 για την αποφυγή της φοροαποφυγής (ATAD).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες σχετικά με: α) την υποκεφαλαιοδότηση των νομικών προσώπων (κανόνας περιορισμού των τόκων), β) κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες (CFC) και γ) τον γενικό κανόνα απαγόρευσης των καταχρήσεων (κατά της φοροαποφυγής).

Το φορολογικό τμήμα της Moore Stephens Ελλάδος έχει ετοιμάσει μία σύνoψη του νέου νόμου, την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link.

Συνέδριο Greek Shipping Summit “2020: The Wind of Change in Global Shipping” από το TheSeaNation

Συνέδριο Greek Shipping Summit “2020: The Wind of Change in Global Shipping” από το TheSeaNation

Η διαδικτυακή εφημερίδα ναυτιλιακού περιεχομένου "TheSeaNation" διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου  στην Αθήνα, συνέδριο με τίτλο Greek Shipping Summit: "2020: The Wind of Change in Global Shipping".

Το συνέδριο αποσκοπεί στη διερεύνηση των απαιτήσεων που ανακύπτουν από τους νέους κανονισμούς στη ναυτιλία και πώς αυτοί θα επηρεάσουν τη λειτουργία  και τη δομή του κλάδου. Στο πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο Global Shipping Leader της Moore Stephens και Managing Partner της Moore Stephens Ελλάδος, κ. Κώστας Κωνσταντίνου.

Πρόσφατα Newsletters

Δημοφιλή άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ- Απόψεις

Κράτος Δικαίου από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προέβη σε μία απόφαση που φαίνεται να ανατρέπει τις συνήθεις τακτικές του Υπουργείου Οικονομικών. 

Με αφορμή το φορολογικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε έναν φορολογούμενο το ΣτΕ όχι μόνον έκρινε πως αυτό έχει παραγραφεί αλλά ήρθε να ενισχύσει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και της ασφάλειας του δικαίου.

Την απόφαση σχολιάζει ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, Partner της Moore Stephens, επικεφαλής του τμήματος Tax Consulting.

 

Future Operating Costs Survey

Νέα έρευνα της Moore Stephens παρουσιάζει τις προσδοκίες  για τα λειτουργικά έξοδα  των πλοίων. Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικά στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας σε Ευρώπη και Ασία, κυρίως πλοιοκτήτες, αλλά και διευθυντές, ναυλωτές, μεσίτες και επαγγελματικοί σύμβουλοι.

Ο μέσος όρος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει στο τέλος του 2017 αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με το 2016, ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά  το 2018. Οι κατηγορίες των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και των ανταλλακτικών αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι παράγοντες που αναγνωρίστηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο  τα λειτουργικά έξοδα είναι τα κόστη χρηματοδότησης , η προσφορά πληρώματος και οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Future Operating Costs Survey

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) επηρεάζει κάθε οργανισμό, αλλά ιδιαίτερα τη ναυτιλία, αφού ακόμα και μικρές ναυτιλιακές εταιρείες επεξεργάζονται καθημερινά προσωπικά δεδομένα του πληρώματός τους, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι και ευαίσθητα. Παράλληλα, διενεργούν αρκετές διαβιβάσεις, αφού λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα από πολλές πηγές και στέλνουν προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό παραληπτών, πολλές φορές και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Moore Stephens ετοίμασε έναν οδηγό συμμόρφωσης με το GDPR για τη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία εξηγεί τα δέκα βασικά βήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει κάθε εταιρεία. Μεταξύ άλλων, η διαδικασία συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και τη σύσταση ειδικής ομάδας για το GDPR, την αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται, τον εντοπισμό ελλείψεων στις εσωτερικές διαδικασίες, τη δημιουργία ενός σχεδίου συμμόρφωσης κ.ά.

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Το μήνα που πέρασε ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος 4446/2016, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρνει διάφορες φορολογικές αλλαγές.

Τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου σχετίζονται με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, τη θέσπιση ρυθμίσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο για το χτίσιμο του αφορολόγητου και άλλα.

Ο Χαράλαμπος Ευλαμπίδης, partner στο φορολογικό τμήμα της Moore Stephens συνοψίζει τις μεταβολές.

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέσα στο 2016 το νέο κανονισμό General Data Protection Regulation (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νέο ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 για να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Μερικές από τις αλλαγές του νέου κανονισμού είναι η ανάγκη καταλλήλως σχεδιασμένων συστημάτων, η καθιέρωση ειδικού προσωπικού προστασίας δεδομένων και η χρήση προσωπικών δεδομένων μόνο μετά από χορήγηση ειδικής άδειας. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις αλλαγές και  στη σωστή προσαρμογή των διαδικασιών τους στις νέες απαιτήσεις.

Τα κύρια σημεία συνοψίζει σε έκδοσή της η Moore Stephens.

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Ανακοίνωση εντύπου διορισμού Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ειδικό έντυπο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι υπεύθυνοι και εκτελούντες την επεξεργασία, προκειμένου να ανακοινώσουν στην Αρχή τον ορισμό του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων.