Εγγραφή

Ανά διαστήματα θα θέλαμε να μπορούμε να σας στέλνουμε πληροφορίες, ενημερώσεις καθώς και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που θεωρούμε πως σας ενδιαφέρουν. Υποβάλλοντας τα στοιχεία σας, μας δίνετε την συγκατάθεσή σας πως συμφωνείτε με την ενημέρωση αυτή καθώς και με την πολιτική απορρήτου μας. Μπορείτε, φυσικά, να αποσύρετε την συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Every now and then, we would like to send you information that is relevant to you, including update emails and invitations to events. Submitting your details tells us that you are ok with this and you also agree to our privacy policy. You can, of course, opt out at any time.


Δηλώστε μας ρητά την συγκατάθεσή σας στις επικοινωνίες της Moore Stephens:

Opt-in to receive Moore Stephens' communications :


Πρόσφατα άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαρτίου 2019, σας παρουσιάζουμε την απόφαση-ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης. 

Ακόμη, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου πως το δικαίωμα στην ιδιωτική και προσωπική ζωή των φυσικών προσώπων υπερτερεί του δικαιώματος της ελευθερίας στην έκφραση λόγου.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο ιστορικό χαμηλό στην ελληνική σημαία κατά τους πρώτους μήνες του 2019, στην ανοδική πορεία στις αξίες των δεξαμενόπλοιων αλλά και στην αυξημένη δραστηριότητα στη διάλυση των dry bulk carriers.

Στα φορολογικά νέα, σας παρουσιάζουμε τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων και παρακράτησης φόρου στο 10% με τροπολογία καθώς και απόφαση της ΔΕΔ σχετικά με απόρριψη δαπανών λόγω μη εξόφλησης αυτών με τραπεζικό λογαριασμό.

Απόφαση-ορόσημο του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης

Απόφαση-ορόσημο του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ συνεπεία μη πληρωμής τιμήματος από πελάτη που έχει ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε για να δικάσει υπόθεση ανώνυμης εταιρίας η οποία ζητούσε την επιστροφή του ΦΠΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, που είχε επιβληθεί σε πωλήσεις προς αγοραστή που είχε έρθει σε συμφωνία εξυγίανσης. Στην πρώτη προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η επιφύλαξη ως προς τη δήλωση ΦΠΑ είχε απορριφθεί. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στα πλαίσια της ορθής ερμηνείας του άρθρου 19 παρ. 5α του κώδικα ΦΠΑ, δέχθηκε την προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας και ανέθεσε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών να ικανοποιήσει το αίτημα περί μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου της προσφεύγουσας, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλομένου από αυτήν ποσού φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκως, από την υποβολή της επιφύλαξης, όπως δημοσιεύεται στο Taxheaven.gr

Ανατροπή πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκου

Ανατροπή πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έκανε δεκτή έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκου και της οικογένειάς του, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση. Η υπόθεση αφορούσε εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε προσωπικά δεδομένα ανηλίκου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων υγείας του ανηλίκου, στα πλαίσια ενός άρθρου σχετικού με την αμφισβήτηση πατρότητας του ανηλίκου.

Η πρωτόδικη απόφαση είχε αθωώσει τον εκδοτικό οίκο της συγκεκριμένης εφημερίδας, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της χώρας, άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έφεση έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος του ανηλίκου και της οικογένειάς του σε ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CyLegalNews.com

«Η στάθμιση των δύο δικαιωμάτων, ήτοι του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, με βάση τα γεγονότα της υπόθεσης, κλίνει σαφώς την πλάστιγγα υπέρ του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής», τόνισε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αναθεωρητική Έφεση της Δημοκρατίας.

Πρόσφατα Newsletters

Δημοφιλή άρθρα

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ- Απόψεις

Κράτος Δικαίου από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προέβη σε μία απόφαση που φαίνεται να ανατρέπει τις συνήθεις τακτικές του Υπουργείου Οικονομικών. 

Με αφορμή το φορολογικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε έναν φορολογούμενο το ΣτΕ όχι μόνον έκρινε πως αυτό έχει παραγραφεί αλλά ήρθε να ενισχύσει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και της ασφάλειας του δικαίου.

Την απόφαση σχολιάζει ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, Partner της Moore Stephens, επικεφαλής του τμήματος Tax Consulting.

 

Future Operating Costs Survey

Νέα έρευνα της Moore Stephens παρουσιάζει τις προσδοκίες  για τα λειτουργικά έξοδα  των πλοίων. Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικά στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας σε Ευρώπη και Ασία, κυρίως πλοιοκτήτες, αλλά και διευθυντές, ναυλωτές, μεσίτες και επαγγελματικοί σύμβουλοι.

Ο μέσος όρος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει στο τέλος του 2017 αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με το 2016, ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά  το 2018. Οι κατηγορίες των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και των ανταλλακτικών αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι παράγοντες που αναγνωρίστηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο  τα λειτουργικά έξοδα είναι τα κόστη χρηματοδότησης , η προσφορά πληρώματος και οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Future Operating Costs Survey

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) επηρεάζει κάθε οργανισμό, αλλά ιδιαίτερα τη ναυτιλία, αφού ακόμα και μικρές ναυτιλιακές εταιρείες επεξεργάζονται καθημερινά προσωπικά δεδομένα του πληρώματός τους, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι και ευαίσθητα. Παράλληλα, διενεργούν αρκετές διαβιβάσεις, αφού λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα από πολλές πηγές και στέλνουν προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό παραληπτών, πολλές φορές και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Moore Stephens ετοίμασε έναν οδηγό συμμόρφωσης με το GDPR για τη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία εξηγεί τα δέκα βασικά βήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει κάθε εταιρεία. Μεταξύ άλλων, η διαδικασία συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και τη σύσταση ειδικής ομάδας για το GDPR, την αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται, τον εντοπισμό ελλείψεων στις εσωτερικές διαδικασίες, τη δημιουργία ενός σχεδίου συμμόρφωσης κ.ά.

Οδηγός συμμόρφωσης με το GDPR μέσα από 10 βήματα για τη ναυτιλία

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Το μήνα που πέρασε ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος 4446/2016, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρνει διάφορες φορολογικές αλλαγές.

Τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου σχετίζονται με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, τη θέσπιση ρυθμίσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο για το χτίσιμο του αφορολόγητου και άλλα.

Ο Χαράλαμπος Ευλαμπίδης, partner στο φορολογικό τμήμα της Moore Stephens συνοψίζει τις μεταβολές.

Οι φορολογικές επιπτώσεις του Νόμου 4446/2016

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέσα στο 2016 το νέο κανονισμό General Data Protection Regulation (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο νέο ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου 2018 για να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Μερικές από τις αλλαγές του νέου κανονισμού είναι η ανάγκη καταλλήλως σχεδιασμένων συστημάτων, η καθιέρωση ειδικού προσωπικού προστασίας δεδομένων και η χρήση προσωπικών δεδομένων μόνο μετά από χορήγηση ειδικής άδειας. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις αλλαγές και  στη σωστή προσαρμογή των διαδικασιών τους στις νέες απαιτήσεις.

Τα κύρια σημεία συνοψίζει σε έκδοσή της η Moore Stephens.

Ο Νέος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δεδομένων

Ανακοίνωση εντύπου διορισμού Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ειδικό έντυπο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι υπεύθυνοι και εκτελούντες την επεξεργασία, προκειμένου να ανακοινώσουν στην Αρχή τον ορισμό του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων.